024.jpgNení snad na světě žena či dívka, kterou by neokouzlil šperk z diamantů, zlata, stříbra nebo drahých kamenů. Ale jsou šperky, které nestojí tisíce, a přesto dokážou rozzářit obličej i celému outfitu dát ten pověstný šarm. Chce jenom najít to „pravé ořechové“. Hledat, nechat si poradit nebo se inspirovat. A takovou inspirací byl i nedávný Večer módy, který uspořádal Mezinárodní klub Slovenka v Praze. Přítomné dámy okouzlily modelky krásnými šperky, které pro tento večer připravila Alena Zemanová, majitelka pražského butiku Details.

Jaký je příběh této kolekce?

Jako každá žena mám ráda hezké věci a také se jimi ráda obklopuji. Když jsem se rozhodovala, jestli mám vůbec vstoupit do podnikání, jednoznačně rozhodl můj zájem o šperky a detaily outfitu. Proto také asi 80 % „zboží“ v butiku Details tvoří právě šperky. Kolekce, kterou jsme předvedli na Večeru módy, pochází z mekky módy – Francie. Není bez zajímavosti, že francouzské dámy, především Pařížanky, dokážou nosit šperky, kabelky či šálky s nevídanou noblesou. Jak se dočtete v knize Se šarmem Pařížanky: „...výkřiky módy nechává být, ale pokaždé přidá nějaký detail, který odpovídá nejnovějšímu trendu. I to je součást jejího kouzla.“ Právě ten jejich pohled, jejich esprit mne natolik zaujal, že jsem se jednoznačně rozhodla pro Francii. Jak jste sama viděla, šperky jsou nejenom krásné na pohled, ale vskutku nápadité, a mohu říci, také exkluzivní.

V našem butiku lze v současné době rovněž zakoupit „výrobky“ zhotovené z pryskyřice, která je letošním hitem v módě šperků.

Zejména extravagantní, ručně vyráběné šperky z Bali měly ten večer vlastně svoji premiéru. Kde je možné se s nimi setkat a nakoupit? Také u vás?

Ano, zatím jedině v našem butiku Details v pražském Obchodním centru Eden.

Slyšela jsem, že každý kousek je vlastně originál, což je pro osobité zákaznice jistě potěšující informace...

Jde skutečně o originály. Nenajdete dva stejné šperky. Vyrábějí se ručně z dostupných přírodních materiálů – perleť, dřevo, rohovina, mušle, provázky, kůže...

A proč jste se rozhodla vybírat zrovna v této cizokrajné destinaci? Abyste uspokojila poptávku po něčem, co může konzervativnost českých žen rozbít? Snažíte se naznačit, že i lehká výstřednost má něco do sebe?

Již před 24 lety jsem začala pracovat v butiku Exotik, který jako první v Česku dovážel krásné exotické výrobky právě z Bali. Po 22 letech butik Exotik skončil svoji činnost a já jsem se rozhodla v této tradici pokračovat. Dá se říci, že jde o moji srdeční záležitost.

Narušit stereotyp šedých a černých kostýmků a společenského odívání právě úchvatnými náhrdelníky z Bali tedy nebyl špatný nápad. Myslíte, že by takové doplňky mohly slušet i ženám starším, které přece jen spíše tíhnou ke strohé eleganci a střídmosti?

Když jsme otevřeli butik Details, začaly nás vyhledávat dámy, které v mnohém nevěnovaly tolik pozornosti detailům svých outfitů. A to již vůbec nemluvím o špercích. Dnes se k nám vracejí a díky naší vzájemné spolupráci se z nich staly obdivované a sebevědomé osobnosti. Kromě šperků v našem butiku si vybírají další doplňky – kabelky, šály, šátky. Nebo i módní oděvy (kterých máme vždy jenom několik kousků) v tomto období zdobené kožešinou.

Nebo jsou častějšími zákaznicemi spíše mladší ročníky?

Dámy a dívky této věkové kategorie si k nám cestu zatím nenašly. Ale doufám, že díky našemu individuálnímu přístupu ke každé zákaznici se i tato situace posune o kousek dále. Ostatně, jak nám předvedla jedna z mlaďoučkých modelek, předváděné šperky jí přece moc slušely. A náramky, náušnice, čepice či šálky (dnes tolik moderní), každá mladá parádnice jistě uvítá. Protože klademe veliký důraz na detail, věřím, že v každém sebemenším modelu z našeho butiku Details budou i tyto mladé dámy originální a nepřehlédnutelné.

Co ještě trh Bali prostřednictvím vašeho butiku nabízí?

Kromě šperků to jsou ponča, sarongy, tuniky, šály vyráběny z batiky ručně voskem. Na jaro a léto připravujeme výrobky z hedvábí nebo z bavlněné batiky. Zákaznice se s touto novou kolekcí mohou seznámit na další módní přehlídce, která se uskuteční v jarních měsících.

ptala se Eva Brixi

Obchodní centrum Eden

Vršovická 1527, Praha 10

tel.: +420 776 134 381

www.exotickesperky.cz