Ajala single origin2 webCestovní sezóna možná brzy skončí, ale s čokoládovnou Ajala můžete chutě rozličných zemí objevovat bez ohledu na roční dobu. V nabídce najdete single origin čokolády, tedy takové, které se vyrábějí z bobů vždy z jediného místa. Můžete proto odhalit, jaké chuťové tóny dává čokoládovému požitku daný region a na patře poznáte, že není čokoláda, jako čokoláda. Protože není kakao, jako kakao.

Každá plantáž, každá oblast má své přednosti

„Odborně se tomu říká terroir, stejně jako u vína nebo kávy. Je to spojení všech přírodních faktorů, které kakaový bob ovlivňují během jeho růstu. Do jeho chuti se propisuje klima daného regionu, složení půdy i okolní vegetace, počasí v dané sezóně a mnoho dalšího. Proto kakaové boby z různých regionů i sezón chutnají pokaždé jinak,” úplně na úvod vysvětluje Filip Teplý, zakladatel brněnské čokoládové manufaktury Ajala a pokračuje: „A právě ona chuťová pestrost je pro nás to nejcennější. Proto v Ajale děláme všechno proto, abychom vždy v chuti našich single origin čokolád vyzdvihli chuťové přednosti konkrétních kakaových bobů. Přizpůsobujeme tomu pražící profil i jejich zpracování tak, abyste na první ochutnání poznali, že každá čokoláda je opravdu jiná podle toho, odkud pochází. Je to vlastně úplný opak toho, jak s čokoládou pracují velkovýrobci. Jejich cílem je naopak to, aby chutnala pokaždé stejně.”

Afrika i Karibik

Ajala single origin3S Ajalou můžete procestovat nejdůležitější světové kakaové regiony. Můžete svým jazykem projet 7 různých zemí na dvou kontinentech – Belize, Dominikánskou republiku, Haiti, Ekvádor, Madagaskar, Tanzanii a Ugandu. Někde ucítíte více květinových tónů, jinde citrusy a další terroir do čokolády propsal zase mnohem více ovoce bobulovité. Poznáte je v chutích? Zkuste si to!
Všechny je najdete na www.ajala.cz a stojí všechny 135 Kč za 45gramovou tabulku.

A pokud chcete po čokoládovém světě provést, máte jedinečnou šanci na speciální čokoládové degustaci. Ta úplně první proběhne v Brně, 27. září 2023 v 19:00 a kromě ochutnávky zástupci Ajaly provedou i procesem výroby výběrové čokolády a trošku i její historií. Akce je veřejná a všichni čokoholici jsou zváni! Aktuální informace naleznete na facebookovém profilu Ajaly.

(tz, red)