CB 2 squereSpolečnost PLASMA PLACE, která v České republice provozuje síť deseti dárcovských center, již před rokem umístila do svých odběrných center dobročinné pokladničky a snaží se tak mimo jiné podpořit děti, které v důsledku dopravních nehod přišly o jednoho nebo oba rodiče, nebo mají v důsledku toho trvalé následky na zdraví. V dobročinných pokladničkách tak je již nyní několik desítek tisíc korun, které poputují na konto Dětské dopravní nadace, která již čtvrtstoletí pomáhá právě sirotkům. Dobrovolníci tak mohou pomoci dvakrát – darováním plazmy zachránit život a finančním příspěvkem podpořit lepší život dětí bez rodičů.

Podle dostupných statistik došlo na českých silnicích za první pololetí letošního roku k téměř 42 tisícům dopravních nehod, při kterých přišlo o život na 221 lidí. To je více než před rokem ve stejném období. Nejčastěji je na vině nepřiměřená rychlost (12 %), nedání přednosti v jízdě (11 %) nebo alkohol za volantem (5 %). „Přestože se zdá, že se počet dopravních nehod a fatálních následků za poslední rok ustálil, ustavičně přichází o život zbytečně mnoho lidí. Jako maminka téměř desetileté dcery i ředitelka společnosti, která vloni v rámci skupiny AURES Holdings prodala rekordních 90 tisíc aut, považuji za povinnost pomáhat dětem obětí dopravních nehod,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna, a již jedenáctým rokem zároveň předsedkyně správní rady Dětské dopravní nadace.
Společnost AURES Holdings a Dětská dopravní nadace kolektivně spojily síly s dárcovskými centry Plasma Place, aby motivovaly dárce nejen darovat pro život nezbytnou plazmu, ale také pomohly dětem, které doživotně poznamenala dopravní nehoda. „Ve spolupráci s Plasma Place jsme se rozhodli podpořit Dětskou dopravní nadaci. Pod značkou Mototechna motivujeme dárce plazmy navíc soutěží, kdy každý může navíc vyhrát elektromobil Kia eNiro z naší nabídky na půl roku. Výherce prvního kola soutěže již úspěšně jezdí a za pár dní Plasma Place vylosuje dalšího dárce,“ vysvětlila spolupráci Karolína Topolová. Každý dárce plazmy dostane za darování své plazmy odměnu, kterou pak může částečně nebo i celou dát do pokladničky na podporu Dětské dopravní nadace.

Cílem Dětské dopravní nadace je zejména finančně pomáhat dětem, jejichž rodiče zahynuli při dopravních nehodách a také těm dětem, které mají v důsledku dopravní nehody trvalé zdravotní následky. Pomoci Nadace již využily stovky dětí a některé z nich tak od DDN získaly až půl milionu korun, díky kterým mohly vystudovat a stát se úspěšnými lidmi. Za dvacet pět let tak nadace pomohla částkou větší 15 milionů korun. Výše ročního příspěvku činí 30 000 Kč pro vysokoškoláky sirotky, 15 000 Kč pro vysokoškoláky polosirotky, 20 000 Kč pro ostatní sirotky od mateřských škol až po vyšší odborné školy a 10 000 Kč pro polosirotky ve stejných vzdělávacích zařízeních. Děti mohou také využít možnosti studovat bezplatně na soukromé vysoké škole CEVRO Institut, získat přednostně zaměstnání u největšího prodejce ojetých aut AURES Holdings či bezplatně studovat na jazykové škole Confucius.
Každý z nás se kdykoliv může stát účastníkem dopravní nehody, a to i bez vlastního zavinění. Každý z nás má tedy vlastně docela blízko k tomuto problému a snad každý z nás může přispět dětem, které se náhle ocitly bez rodičů, bez zázemí domova, bez pohlazení. Pomoci můžete i vy například i tím, že nám přes webový formulář sdělíte konkrétní jména těch, kterým bychom měli pomoci, nebo je odkážete na www.detskadopravninadace.cz. Pomoci můžete i prostřednictvím finančního daru v jakékoliv výši na číslo účtu nadace 168700844/0300.

(tz)