Rekordně nízká nezaměstnanost zlepšuje vyhlídky letních brigádníků ještě více než v minulosti. Sezonní zaměstnanci si vydělají v hodinové mzdě někdy i 200 Kč. Za měsíc si tak mohou přijít na více než 33 000 korun.

„Díky aktuální míře nezaměstnanosti hledají firmy brigádníky i na pozice, které normálně patří mezi trvalé pracovní poměry. Týká se to výroby, logistiky, prodeje, služeb i ajťáků," říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Nejlépe placené bývají brigády, kde vyplácejí bonusy za dosažené výsledky. 200 korun za hodinu lze vydělat prací v call centru, na podobnou sumu si přijdou testeři v IT firmách nebo odborní manuální pracovníci. Platí také, že vyšší odměny vyplácejí firmy sídlící ve větších městech.

Jako každé léto je k dispozici také mnoho brigádnických míst ve stavebnictví, zemědělství či pohostinství. V těchto případech se odměna brigádníka pohybuje okolo stokoruny za hodinu. I to je však více, než bývalo zvykem v minulosti.

„Každý zájemce o brigádu by si měl nejdříve uvědomit, zda je jeho cílem výdělek, nebo možnost získat zajímavé zkušenosti," radí Tomáš Surka.
Čerství absolventi škol nebo ti, kteří budou končit příští rok, by se měli zaměřit na brigádu, při níž nasbírají cenné zkušenosti.

„Až budou později hledat práci na stálo, přijdou jim nabyté zkušenosti vhod. I když nyní vydělají méně nebo zvolí stáž zdarma, později ve stálém zaměstnání se jim taková volba vyplatí," uvádí Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Oblíbené jsou také prázdninové pobyty v zahraničí. Většina brigádníků v cizině působí v zemědělství, například při sběru ovoce, nebo v gastronomii. Zvláště pro studenty jsou takové brigády vhodné, protože při nich vylepší své znalosti cizích jazyků.

(tz)