adaptace_a_rozsireni_podnikatelske_nemovitosti_foto_zdroj_DAFE_PLAST (4).jpgČeský výrobce plastových a hliníkových oken DAFE-PLAST, který v letošním roce oslavuje 25 let od svého založení, otevřel v Polné u Jihlavy nové výrobní a administrativní prostory, které jsou výsledkem částečné rekonstrukce stávajícího areálu spojené s výstavbou nové výrobní haly o rozloze 1 680 m2. Celková výše investice se pohybovala v řádu 60 milionů korun českých a společnosti DAFE-PLAST se na ni podařilo jako prvnímu subjektu v ČR získat příspěvek v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Kromě rozšíření výrobního zázemí a vytvoření nových pracovních míst přinese především značné snížení energetické náročnosti provozu, které výrazně napomůže snížení zatížení životního prostředí v regionu, díky čemuž nyní stavba aspiruje na tzv. ekologického Oskara.

Hlavním cílem celého projektu, jehož příprava byla zahájena v druhé polovině roku 2015, byla rekonstrukce původních výrobních prostor a přístavba nové výrobní budovy za účelem rozšíření výrobní kapacity hliníkové výroby. „Technický stav původní výrobní haly pocházející 80. a 90. let minulého století byl naprosto nevyhovující a její provoz energeticky velmi náročný. Bylo tedy nutné prostory rozšířit a zkultivovat, aby vzniklo nové vysoce moderní výrobní prostředí, které by vyvážilo kapacity mezi divizí výroby plastových okenních výplní a divizí výroby hliníkových okenních výplní a zároveň snížilo vysokou energetickou náročnost celého provozu," uvádí Jiří Fejta, majitel společnosti DAFE-PLAST, tradičního českého výrobce plastových, hliníkových oken a dveří a zimních zahrad. Část finančních prostředků na rekonstrukci získala společnost DAFE-PLAST prostřednictvím dotace v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost - Program podpory - Nemovitosti, která slouží jako příspěvek pro rozvoj ekonomicky, ekologicky a sociálně odpovědného podnikání. „V rámci České republiky jsme se stali vůbec první společností, která na tento dotační titul dosáhla. Zatímco jiní v tuto chvíli teprve připravují své projekty, my máme postaveno a prostředky již úspěšně čerpáme," říká s úsměvem Jiří Fejta.

Využití inovativních technologií a obnovitelných zdrojů energie

Kromě samotných výrobních a skladovacích prostor, které se nacházejí v přízemí nově zrekonstruované a rozšířené výrobní haly, došlo v nové nástavbě v druhém nadzemním podlaží k vytvoření nových prostor, které slouží jako zázemí pro zaměstnance a administrativu a mimo jiné nabízí úchvatný výhled na město Polná z ptačí perspektivy. „V částečné výstavbě v prvním patře byla vystavěna nová vícefunkční jídelna pro cca 100 zaměstnanců, šatny s hygienickým zázemím, profesionální přípravna pro jídelnu a administrativní zázemí pro technologický výzkum a vývoj," říká Jiří Fejta. Celá tato část splňuje náročné požadavky třídy A energetické náročnosti budovy a využívá řadu inovativních technologických zařízení čerpajících z obnovitelných zdrojů energie. „Celý komplex je zónově vytápěn a chlazen prostřednictvím tepelného čerpadla včetně přípravy teplé vody. Primární okruh tvoří soustava čtyř hlubinných jímacích vrtů a plošný kolektor umístěný v retenční akumulační nádrži pod obří vsakovací galerií dešťových vod," uvádí Jiří Fejta. Do této galerie je odváděna dešťová voda ze ¾ celkových ploch nového i stávajícího provozu, díky čemuž bude většina roční bilance likvidována v souladu s novými vyhláškami o nakládání s dešťovými vodami.

Odvětrávání objektu je vyřešeno prostřednictvím tří samostatných rekuperačních jednotek, které funguje v automatickém režimu a kromě zpětného získávání tepla a výměny vzduchu slouží také k regulaci vzdušné vlhkosti. „Součástí objektu je také fotovoltaická elektrárna o výkonu 30 kW umístěná na střeše, která je připravena na připojení systému skladování elektrické energie a která nyní dodává elektrickou energii do stávající sítě během pracovních dní. Během víkendů a dnů pracovního klidu slouží tato elektrárna na ohřev vody v akumulačních zásobnících pro vytápění," doplňuje Jiří Fejta.

Dosažení nízké energetické náročnosti provozu inspirovalo vedení společnosti k přihlášení stavby do devátého ročníku soutěže E.ON Energy Globe. Tato mezinárodní soutěž, jejíž iniciátorem je v České republice energetická společnost E.ON, je známá také pod názvem ekologický Oskar a každoročně oceňuje ty nejzajímavější projekty a nápady v oblasti ekologie, inovací a energetických úspor. „Díky tomu, že v nových výrobních prostorech využíváme opravdu inovativních technologií, které výraznou měrou přispívají k minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí, si myslím, že máme reálnou šanci tzv. ekologického Oskara získat a zařadit se tak po bok mnoha inspirativních projektů, kterým se podařilo obdržet tuto cenu v minulých letech," říká Jiří Fejta.

Očekávané přínosy projektu

Otevření nového provozu přinese kromě zvýšení energetické soběstačnosti areálu a s tím spojeného snížení provozních nákladů i zatížení životního prostředí společnosti DAFE-PLAST a celému polenskému regionu celou řadu dalších významných benefitů. „Uvedení nových výrobních a administrativních prostor do provozu přispěje k efektivnějšímu využití stávajícího pozemku i optimalizaci výrobních procesů, a tím pádem ke zvýšení produktivity práce. Do budoucna také očekáváme výrazné rozšíření výrobního sortimentu a portfolia nabízených produktů, což by nám mělo pomoci zvýšit konkurenceschopnost a umožnit získání nových zákazníků, a to jak na českém trhu, tak i v zahraničí," říká Jiří Fejta. V místě realizace by mělo také dojít k vytvoření 12 nových pracovních míst, které budou vhodné jak pro muže, tak i pro ženy. „Rozšíření výrobních kapacit nám umožní posílit náš výrobní tým v hliníkové výrobě," dodává Jiří Fejta.
Otevření nových prostor je tak jasným potvrzením toho, že společnost DAFE-PLAST ani 25 let od svého založení nezahálí a neustále dynamicky rozvíjí svůj potenciál a upevňuje svoji pozici jednoho z nejvýznamnějších výrobců okenních elementů na českém trhu.

Technické parametry

plocha nové výrobní haly 1 680 m2
plocha administrativního a zaměstnaneckého zázemí v 2. podlaží 600 m2
celková plocha nových výrobních prostor AL 2 700 m2
rekonstrukce haly V04 - kašírování 1 163 m2
celková výrobní plocha krytých, skladovacích a manipulačních prostor cca 10 000 m2
celková venkovní zpevněná plocha pro skladování, expedici a manipulaci cca 12 000 m2
výkon fotovoltaické elektrárny 30 kW
výkon vytápění tepelného čerpadla 40 kW
výkon chlazení tepelného čerpadla 31,8 kW
hloubka vrtů tepelného čerpadla 4 x 135 m
aktivní plocha plošného kolektoru v retenční nádrži 260 m2

DAFE - PLAST, Jihlava, s.r.o.

Společnost DAFE-PLAST Jihlava, s. r. o. vznikla v roce 1992. Zabývá se výrobou a montáží plastových a hliníkových oken, dveří, prosklených stěn, ale také zimních zahrad. Za svůj výrobek OKNO PROGRESS Elite získala firma v roce 2011 CENU VEŘEJNOSTI v soutěži Výrobek roku. DAFE-PLAST se zabývá také poradenstvím, odbornými konzultacemi a projektováním v sektoru oken a plastových a hliníkových dveří. Kvalita výroby, špičkové materiály a široký rozsah poskytovaných služeb řadí společnost mezi nejvýznamnější české výrobce otvorových výplní současnosti. Více informací naleznete na www.dafe.cz

(tz)