V průběhu října došel projekt ISIC školám, věnující se výdeji studentských průkazů ISIC na středních a vysokých školách, k zajímavému milníku. Pod jeho křídly je nyní v péči 500 škol. V celorepublikovém projektu, který vznikl v roce 2001, jsou zapojeny všechny typy škol - od učilišť přes gymnázia až po vysoké školy. Na zapojených školách funguje ISIC jako školní průkaz a často také jako čipová karta na vstup do školy, na stravování, kopírovací služby nebo jako průkaz do knihovny.

Vývoj průkazů ISIC na středních školách

Porovnání let 2010 - 2015

• Počet zapojených škol se za posledních pět let zvýšil na více než trojnásobek. V roce 2010 bylo 150 škol, dnes je jich 500.

• V roce 2010 bylo 53 % zapojených škol v Praze, teď je naopak 72 % zapojených škol mimopražských.

• Zapojujeme mnoho škol z menších měst: v roce 2010 bylo mimo krajská města jen 29 % škol, teď je jich už 49%, tj. celá polovina.

• Velmi zajímavé je srovnání poštu zapojených škol v některých krajích (2010 - 2015):
- Královehradecký: 2 - 31
- Středočeský: 4 - 41
- Jihočeský: 3 - 29
- Jihomoravský: 7 - 34

Poměr objednávek průkazů ISIC

Výdej průkazů přes střední školy zaznamenal výrazný nárůst až na 220 % původního objemu, zatímco prodej průkazů individuálním zájemcům zaznamenal pokles o 39 %: tito zájemci si nyní pořizují průkazy přes své školy.
Základní údaje o projektu ISIC školám (projekt zastřešuje vydávání průkazů na školách):

• V projektu jsou zahrnuty všechny typy škol: od učilišť přes gymnázia až po vysoké školy.

• Projekt je celorepublikový: spolupracující školy se nacházejí ve všech krajských městech a v naprosté většině okresních měst. K průkazu ISIC tak mají přístup všichni studenti bez ohledu na region.

• Kromě ISIC vydáváme na zapojených školách také mezinárodní učitelský průkaz ITIC.

• Přes školy, zapojené v projektu, si každoročně objednávají průkaz ISIC statisíce studentů.

Společnost GTS ALIVE, s.r.o. je na základě pověření World Youth and Student Educational and Travel Confederation oficiálním vydavatelem mezinárodních identifikačních průkazů studentů (ISIC), licenční autoritou pro vydávání mezinárodních identifikačních průkazů studentů (ISIC), a také průkazů mládeže do 26 let (IYTC) a pedagogické veřejnosti (ITIC) pro Českou republiku. Zároveň je oficiálním vydavatelem průkazů ALIVE, který je určen pro studenty kombinované formy studia, nepedagogické pracovníky na školách a pro členy sportovních svazů a asociací. Průkaz ALIVE má již více než 370 000 držitelů v České republice.
Průkaz ISIC v současné době vlastní více než 250 000 studentů v České republice. Česká republika je dlouhodobě vyhodnocována jako země s největším rozšířením průkazů ISIC a největší nabídkou studentských výhod ve 130 zemích ISIC Association.

(tz)