Díky získaným financím z programu „Místo kde žijeme", podpořeném Nadaví VIA, budou moci obyvatelé malé jihočeské vesničky Bečice, zvelebit plácek před obecním úřadem.

V létě tohoto roku se díky skupině aktivních občanů podařilo získat finance na projekt, který nastartoval vzájemnou komunikaci a společnou chuť pro přeměnu zanedbaného prostoru před obecním úřadem. V této chvíli se formují role jednotlivých aktérů realizačního týmu ve spolupráci s odbornými konzultanty nadace Via. „Projekt Za jeden provaz nepřináší obci pouze finanční podporu pro vybudování volnočasového prostoru, ale i příležitost naučit se novým věcem, jako je spolupráce mimo úroveň zastupitelstva nebo získávání prostředků pro další podobné aktivity v obci."komentuje starosta obce Michal Pacalaj.
Jakou podobu bude mít toto prozatím nevyužívané místo? Odpovědi na otázku se budou rýsovat v průběhu několika následujících měsíců, kdy se občané budou scházet, sbírat podněty a nápady, pro samotnou realizaci výstavby, která by v souvislosti s počasím měla započít na jaře příštího roku.
„Tým aktivních občanů obce společně s novým zastupitelstvem, působí odhodlaně a schopně. Chtějí Bečicím nabídnout nový impulz, možnost vytvořit něco společně, zapomenout na stará příkoří a vybudovat zde něco nového. Tím novým může být právě společný venkovní prostor pro setkávání." Hodnotí situaci projektový manažer nadace Via.
Z pozice generálního partnera tento program podporuje společnost NET4GAS, partnerem jsou projektové markety HORNBACH.

(tz)