DSC_1800.jpgMozaiky vyskládané z pestrobarevných keramických střípků nádherně oživí i ty nejšedivější plochy. O tom se mohou od 16. září přesvědčit všichni, kdo projíždějí okolo pražského Smíchovského nádraží. Studenti aranžérství ze Střední průmyslové školy dopravní totiž místní zastávku tramvaje s využitím keramických obkladů RAKO proměnili v rozkvetlou, zářící louku. Proměna zastávky proběhla v rámci akce Zažít MHD jinak. Tu 16. září zorganizovala společnost ROPID, Regionální organizátor Pražské integrované dopravy, s cílem ukázat veřejnou dopravu v netradičním světle a podpořit myšlenku multimodální dopravy, čili kombinace různých dopravních prostředků od MHD přes železnici až po cyklistiku. Společnost Lasselsberger nápad na zkrášlení zastávky i kreativitu studentů podpořila věnováním hlavního materiálu pro tvorbu - keramických obkladů RAKO ze série ColorTWO.

Mozaika dokáže díky svým tvarům a barvám vnést živost nejen do interiéru, ale také na tak neútulné místo, jako byla zastávka na Smíchovském nádraží. Do dekorování zastávky MHD, která cestujícím připomene atmosféru rozkvetlých záhonů nebo letní louky, se studenti SPŠ dopravní v Motole pustili v rámci odborného výcviku. „V naší škole se říká, že aranžér musí umět sto řemesel a tady si opravdu studenti hned několik z nich vyzkoušeli na vlastní ruce," směje se Mgr. Michaela Franková, vedoucí oddělení náboru, rekvalifikace a dalšího vzdělávání ze SPŠ dopravní.

Zářivé obklady si vybrali ve skladu RAKO

Část potřebných keramických střepů studenti a učitelé přinesli z domova, šlo však většinou a světlé, nepříliš výrazné barvy. V této fázi se zapojila značka RAKO - Zářivé barvy ze série ColorTWO si vytipovali předem studenti, pedagogové si je pak odnesli přímo ze skladu. „Barevná RAKO paleta obkladů kreativitu studentů jen podpořila v jejich květinovém nápadu proměněném do reality na rozkvetlém Smíchovském nádraží. Těší nás studentská touha o vylepšení fádních míst Prahy a budeme určitě s radostí podporovat další podobné aktivity," dodává Pavla Nováková, manager komunikace RAKO.

V rámci práce na mozaikách se budoucí aranžéři museli naučit pracovat nejen s obklady, ale i se stavební chemií. Na obří betonový květináč se mozaika lepila na místě, základ další části mozaikových ploch se tvořil v dílnách. Při tvoření radost z práce pochopitelně vystřídaly i vypjaté situace, to když jedna z hotových mozaikových desek praskla. „Taky jsme se trošku potrápili s velkým květináčem - jeho stěny jsou svislé, takže se sem velká mozaiková plocha lepila dost komplikovaně," vzpomíná na uplynulé dny Nela, jedna ze studentek.
Kromě mozaik se péče studentů v podobě nových nátěrů dočkaly i všechny kovové plochy konstrukce zastávky a dřevěné sedací plochy laviček. Na prosklení zastávky po důkladném očištění ploch rozkvetly jasně barevné květy ze samolepicích fólií, které doplnil závěsný systém s živými rostlinami s truhlíky z PET lahví osázený studenty zahradnického učiliště na Jarově. Sloupy ozdobily květy z barevných PET lahví.

Při realizaci pomáhali i kolemjdoucí

S návrhy přitom studenti začali až po prázdninách, takže na celou realizaci měli jen 14 dní. Aby to stihli, museli často zůstat na své zastávce i po škole: „Začali jsme každý den v devět ráno, často jsme tu ale zůstali i po skončení vyučování až do pozdního odpoledne," prozrazuje Martina, studentka 3. ročníku. Nasazení studentů pozitivně hodnotili i kolemjdoucí: „Lidé nás povzbuzovali, někteří nám dokonce při práci pomáhali. Jeden pán se zapojil do lepení a čištění mozaikových ploch. Pravidelní cestující pak komentovali, jak se zastávka krásně mění," doplňuje studentka Nela.

Akce Zažít MHD jinak proběhla v rámci Evropského týdne mobility. Kromě zkrášlení zastávky na Smíchovském nádraží se návštěvníci mohli svést speciálním Cyklohráčkem do Prokopského údolí nebo cyklotramvají na Barrandov. K vidění byly i nové dopravní prostředky PID (elektrobus, tramvaj EVO1, autobusy PID). V rámci večerního programu byla pro diváky připravena živá hudba a taneční vystoupení Pole Dance. V rámci oslav 140 let MHD bylo možné si vyzkoušet, za jak dlouho se dá ujet 140 kilometrů s MHD nebo vymyslet nejzajímavější trasu s pomocí PID, na jejíž ujetí měli cestující 140 minut. Akce Zažít MHD jinak se konala ve spolupráci s Hlavním městem Praha, Dopravním podnikem hl. m. Prahy, Českými drahami, Městskou částí Praha 5, Městskou knihovnou v Praze, Královstvím železnic a dalšími partnery.


Tradiční česká značka keramických obkladů RAKO se stala oficiálním partnerem Sezóny nového cirkusu v projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Sezóna nového cirkusu, jeden z vlajkových projektů programu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, nabídne během sedmdesáti večerů nejzajímavější soubory nového cirkusu. Více na www.plzen2015.cz.

Společnost LASSELSBERGER patří k významným výrobcům a zaměstnavatelům v regionu Plzeňského kraje. Z dlouhodobého pohledu je především oceňována stabilita společnosti a její úspěšná sociální politika vůči zaměstnancům. Výrobky společnosti LASSELSBERGER nesoucí tradiční značku RAKO se uplatnily při stavbě a rekonstrukci mnoha kulturních, historických a občanských staveb, ale v hojné míře si nacházejí cestu také do českých domácností. Z nedávných realizací lze jmenovat obklady v tunelu Blanka, bazén v Třinci, v Plzeňském kraji pak výzkumné středisko Entis. Více na www.rako.cz.

O společnosti

Společnost LASSELSBERGER je největším výrobcem keramických obkladů a dlažeb v ČR a zároveň se řadí k největším evropským výrobcům obkladových materiálů. Firma zachovává a rozvíjí tradici české značky RAKO, která trvá už více než 130 let. Díky segmentaci značek RAKO HOME, RAKO OBJECT, RAKO SYSTEM pokrývá společnost téměř všechny potřeby zákazníků v oblasti keramických obkladů a jejich následné aplikace. Každá značka má jasnou pozici pro jednotlivé cílové skupiny a segmenty trhu.

(tz)