DSC07584.jpgWorkshop pro zrakově postižené se uskutečnil 20. 8. 2015 ve 14 hodin v pavilonu H na Výstavišti Flora Olomouc ve Smetanových sadech při prvním dnu letní etapy Mezinárodního zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

Jako součást projektu „Květiny čtyřmi smysly" Svaz květinářů a floristů ČR připravil ve spolupráci s lednickou Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně a TyfloCentrem Olomouc o.p.s. workshop pro zrakově postižené spoluobčany, na kterém si mohli sami pod vedením floristů Ing. J. Neugebauerové Ph.D., Ing. A. Murárikové a Ing. M. Jurici, Ph.D. vytvořit drobnou práci z květů, kterou si odnesli na památku.
Ochutnali některé jedlé květy a poznávali léčivé rostliny a zelené koření. Domníváme se, že tímto způsobem jsme přiblížili nádherný svět květin lidem, kteří nemají to štěstí vnímat jejich barvy a tvary zrakem. Přispěli tak snad k obohacení jejich mnohdy složitého života a zároveň dáváme o nich samotných vědět trochu víc nám, zdravým lidem.
Spolu s workshopem byly v pavilonu H vystaveny pro zrakově postižené a další návštěvníky i florální objekty, které byly navrženy a vytvořeny pod vedením Ing. Jiřího Martinka, Ph.D. studenty ZF MENDELU tak, aby je bylo možné vnímat hmatem, čichem a některé i sluchem. Objekty jsou pro nevidomé i ostatní návštěvníky zajímavé svou vůní, texturami a strukturami nebo zvukovými efekty, s použitím rozmanitých suchých plodů, semínek, chlupatých listů či trnitých stonků a šlahounů.
Po skončení veletrhu Flora Olomouc budou florální objekty převezeny na výstavu Neviditelná Olomouc, kterou na Křížkovského 5 v Olomouci připravilo TyfloCentrum Olomouc o.p.s. a bude je zde možné vidět i nadále.
Projekt „Květiny čtyřmi smysly" vzniká za finančního přispění Ministerstva zemědělství ČR.

(tz)