Zahraniční svatební cesta může přinést novomanželům různá rizika, na které by se měli předem připravit. Navíc se změnou jména ženy by mohly nastat komplikace s identifikací. Mají se tedy obávat, že osobní doklady včetně zdravotního a cestovního pojištění nemusí být platné? Odpovídá Ing. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového odd. a tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Pro cestu do zahraničí potřebuje manželka platný cestovní pas nebo (do zemí EU) občanský průkaz a také s sebou průkaz zdravotní pojišťovny (EHIC) a doklad o uzavřeném cestovním pojištění. Pokud chce odjet do zahraničí skutečně hned po svatbě, pořízení nového cestovního dokladu, tj. pasu nebo občanského průkazu nestihne. Pak tedy ani nemá smysl mít na cestu nový průkaz zdravotního pojištění, i když od pojišťovny by potřebný dokument dostala na počkání. Všechny doklady (a uzavřené cestovní pojištění) mají znít na stejné jméno.

Na vystavený a platný pas můžete na svatební cestu vyrazit bez problémů s ním. Platnost pasů totiž končí uplynutím 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství. S občanským průkazem, který bude mít kvůli svatbě a změně jména už odstřihnutý roh, by se cestovat nemělo - ministerstvo vnitra nedoporučuje používat občanské průkazy, které mají z důvodu změny zde zapsaných povinných údajů odstřižený roh, protože to by při prokazování totožnosti držitele ve státě Evropské unie mohlo být považováno za vyznačení neplatnosti průkazu.

K vydání nového občanského průkazu občan musí předložit dokument, který dokládá změnu jména, to znamená oddací list. Některé matriční úřady ho vystaví prakticky ihned, pro jeho vydání (zaslání) však platí zákonná lhůta až 30 dnů. Další lhůta 30 dnů, případně 15 dnů platí i pro vydání občanského průkazu; stejně je to u pasu. S průkazem pojištěnce žádný takový problém není. Kdyby žadatelka přišla s občanským průkazem a oddacím listem na přepážkové pracoviště VZP, dostane ihned na místě na své nové jméno náhradní doklad, tzv. Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění. Oba doklady - papírové potvrzení i plastový průkaz EHIC - jsou naprosto rovnocenné a opravňují pojištěnce k čerpání zdravotní péče ve stejném rozsahu. A to i v rámci zemí EU.

Připomínáme, že změnu jména, případně i změnu bydliště je pojištěnec povinen ohlásit své zdravotní pojišťovně do 30 dnů. Oznámení těchto změn je sice možno učinit i písemně, s využitím formuláře Přihláška a evidenční list pojištěnce (přičemž zároveň požádáte o vydání průkazu na nové jméno), ale nejlepší je přijít osobně na kterékoli pracoviště VZP ČR. S sebou si vezměte starý OP a oddací list, nebo nový OP. Jak je uvedeno výše, na počkání dostanete dočasné potvrzení; samotný průkaz se zadá do výroby a přijde vám poštou domů (nebo si ho vyzvednete na pobočce) cca za 2 až 3 týdny.

(tz)