Tělo po nočním „hladovění" potřebuje dostatek sacharidů a bílkovin. Mozek bez snídaně funguje naprázdno, což je to samé, jako byste chtěli nastartovat auto bez benzínu. Odborníci tvrdí, že by snídaně měly být konzumovány do dvou hodin po probuzení. Ta by měla tvořit 20 - 25 %, někdy i 35 % z celodenního příjmu energie.

Nesnídáte a vymlouváte se na nedostatek času? Půl hodiny spánku upřednostňujete před snídaní? Zkuste to jednou jinak. Budete mít přes den víc energie, odstraníte denní únavu a lépe se budete koncentrovat.

Je potřeba ale vybírat správné složení snídaně. Čím bude kvalitněji sestavená z potřebných látek, tím méně pak hrozí, že budete hladovět během dne. Ve snídani by neměly chybět bílkoviny, železo, vápník, vitamíny skupiny B a vlákninu. Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek, proto je přidat ke snídani banán nebo sklenici čerstvé ovocné šťávy.

Kognitivní funkce

Snídaně je důležitá pro obnovu hladiny glukózy, kterou pro svou činnost potřebuje mozek. Denně jí spotřebuje asi 120 g, což je 60 % spotřeby celého těla. Pro duševní výkon je důležitá stabilní hladina glukózy v krvi. Proto jsou ke snídani vhodné potraviny jako například vícezrnné křupavé kukuřičné lupínky Kellogg's Special K, které jsou vyrobeny z rýže, pšenice a ječmene. „Lupínky Special K obsahují vlákninu a méně než 2 % tuku, což je důležité pro vyváženou a hodnotnou snídani. Třicetigramová porce Special K má pouze 113 kalorií, takže jsou vhodné pro ty, co cvičí a stravují se zdravě," uvedl RNDr. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy.

Jaký to má vliv na děti?

Při mnoha vědeckých studiích se potvrdilo, že děti, které dobře snídají, měly ve škole lepší výsledky než ty děti, které nesnídaly. „Snídaňové návyky" přitom kopírují děti od svých rodičů. Děti však mají rády spíše svoje vlastní cereálie, za zmínku stojí např. zdravé ChocoKrispies nebo Frosties (Kellogg's). Ty jsou už k dostání v obchodech Billa, Tesco a některých obchodech nezávislého trhu.
A víte, že ti, kteří pravidelně a zdravě snídají, mají menší pravděpodobnost, že přiberou? Průzkumy potvrdily, že velká většina lidí s rizikovým obvodem pasu vlastně ani nesnídá. Jejich tělo pak často během dne touží po doplnění energie, a to nejčastěji formou sladkostí plných jednoduchých cukrů, a také po mastných jídlech.
Kromě prokázaných pozitivních účinků na organizmus je snídaně i vynikající příležitost, aby se u stolu sešla celá rodina a rodiče tak pěstovali u svých dětí zdravé stravovací návyky.

(tz)