Čimelice, ZŽ, Chládek, MB 017.jpgČimelice na sklonku léta opět rozkvetou stovkami květů. Ve dnech 20. až 23. srpna se koná již 31. ročník prodejní Výstavy květin, zahradních doplňků, drobného zvířectva a ochrany přírody Čimelice 2015. Minulou akci i přes nepřízeň počasí v neděli navštívilo téměř 24 000 návštěvníků.

Při ohlédnutí za minulým úspěšným ročníkem musím připomenout velmi krásnou spolupráci s výtvarníkem Zdeňkem Hajným, z níž vznikla tolik obdivovaná expozice Květiny ve vesmíru Zdeňka Hajného. Sám pan Hajný byl velmi nadšen spojením svých imaginativních obrazů a květin. Přiznal, že ještě nikdo na žádné výstavě jeho obrazů květiny k dekoraci nepoužil. Obrazy tak v Čimelicích dostaly zcela unikátní rámec. Byla to bohužel jedna s posledních výstav Zdeňka Hajného, který půl roku nato v únoru všechnny obdivovatele svých snových obrazů navždy opustil.
Květinovou část najdete opět v areálu Zámecké zahrady v Čimelicích. Připravuje ji kolektiv zahradnictví v Čimelicích spolu s necelou stovkou zahradníků, drobných pěstitelů, výrobců keramiky, či jiných zahradnických doplňků. Již od jarních měsíců se na tuto akci termínují balkonové květiny, letničky či gladioly.
Sortiment pěstujeme ze semínek či řízků již od časného jara. Vypěstované rostliny pak v červnu sesazujeme a vytváříme jejich následným častým zaštipováním velké dekorativní rostliny.
Milovníci květin tak mohou vidět rostliny, které znají většinou jen jako malé sazeničky z tzv. desetipaků, v jejich velkolepé a skutečné kráse.
Na obdivovatele rostlinné říše čekají opět aranžované živé květy, gladioly, jiřiny, lilie, hrnkové a balkonové rostliny. K bohaté přehlídce kaktusů, orchidejí a sukulentů se připojí letos i masožravé rostliny. Také trvalky a letničky se zde představí v bohatém sortimentu. Ve vstupní hale tentokráte přivítají návštěvníky zahradnická zátiší na fotografiích zahradníka Pavla Chlouby.
Připravujeme také zajímavou expozici Cesta do fantazie, která vzniká ve spolupráci s výtvarnicemi Evou a Janou Ďurčovými.

Originalita obrazů a plastik bude umocněna květinovými dekoracemi

S pestrou paletou květů se setkáte za dveřmi i v zákoutí starých branek staroanglických zahrad. Tato expozice bude bohatou přehlídkou barev balkonových květin, trvalek, letniček, zeleniny, léčivek či koření.
Na návštěvníky čeká také květinové překvapení v expozici nazvané „Tajemství staré stodoly". Můžete se těšit opět na zajímavé moderní květinové variace Martiny Krátké z Dobříše,
která již tradičně tuto akci spoluvytváří.
Na výstavu termínujeme a připravujeme přehlídku sortimentu odrůd rajčat firmy Moravoseed a sortiment paprik, afrikánů, měsíčků a bazalek firmy Semo.
Celý areál bude samozřejmě opět osázený množstvím zajímavých letniček.
Chybět nebude ani keramika SPŠK z Bechyně.
Samozřejmostí bude i pestrý stánkový prodej. Zejména ve dřevinách a trvalkách bude široký výběr.
Rostlinný materiál bude doplněn množstvím nejrůznější keramiky, proutěných výrobků, sušiny, osiv, cibulovin a zahrádkářských potřeb.
Organizátoři věří, že návštěvníky potěší pestrá paleta barev krásných květů a pohled na ně jim přinese radost , příjemný zážitek a pohladí je po duši. Neboť: „ Květiny vždy lidem pomáhají, dělají je šťastnějšími a vstřícnějšími, jsou slunečním světlem, jídlem a potravou pro duši."
Luther Burbank
Snažit se o to budou šikovné ruce zahradníků i aranžérů, kteří pro vytvoření květinových expozic použijí až několik tisíc nejrozmanitějších květů.
V zámeckém parku pak můžete posedět pod korunami letitých stromů či v nedalekém zámku navštívit výstavu Ochrany přírody a myslivosti. Součástí výstavy bude i výstava fotografií Jana Zemana ,výstava lidových krojů a projekce filmů. Odpoledne zde bude doprovodný program se soutěžemi pro děti.
V areálu školy pořádají letos tradičně místní chovatelé výstavu drobného zvířectva.
Vedle u sportovní haly bude i letos pestrý stánkový prodej, občerstvení a posezení s hudbou.
Celou akci organizačně zajišťuje Obecní úřad Čimelice spolu se Zámeckou zahradou a ČSCH v Čimelicích.
Srdečně zveme na květiny do Čimelic !

Bližší informace:
Zámecká zahrada Čimelice
www.zahradacimelice.cz
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel: 382 228 192