Ilustracni_foto_zdroj_ProdetiCZ_(1).jpgVybíráte dětem vždy jen to nejlepší, pečlivě studujete každou etiketu a nákup jednorázových plen berete jako samozřejmost? Pokud nepatříte k zapřisáhlým ekologům, jsou jednorázové plenky jistě pohodlnější a snazší cestou. Všechna pro ale mají i svá proti. Na jednorázové a látkové plenky se zaměřil František Peterka z internetového obchodu Proděti.cz.

Dětské pleny by měly splňovat tři základní parametry:
- zajistit správný růst kyčlí
- udržet miminko v suchu
- být příjemné a pohodlné.

V dnešní době tyto požadavky splňují víceméně všechny pleny, stále se však, ale najde řada rozdílů, především mezi plenami látkovými a jednorázovými. Které jsou ekologičtější, zdravější a levnější?
Jednorázové pleny jsou pohodlnější.

Hlavně pro maminky

„Nespornými výhodami jednorázových plenek je především úspora času a snadné používání. Oproti látkovým plenám jsou ale výrazně dražší, náročnější na výrobu a neekologické. Výrobou i samotným používáním plen vzniká velké množství odpadu," říká František Peterka z internetového obchodu Proděti.cz. A co vás možná překvapí je, že se na výrobu jednorázových plen používá i ropa.

Šetří přírodu a peněženku

„Látkové pleny jsou oproti jednorázovým méně finančně náročně a to až o polovinu. Je ale třeba počítat s vyšší pořizovací cenou v porovnání s jednorázovými plenami, investice se vám, ale brzy vrátí. Výhodou látkových plen je i materiál, ze kterého jsou vyráběné. Jedná se především o bavlnu, bambus, vlnu nebo konopí," říká František Peterka z Proděti.cz. Látkové pleny se vyplatí, i pokud vezmeme v potaz jejich údržbu, především tedy praní. Sušit je můžeme na šňůře a moderní pleny již není třeba žehlit, což ušetří čas.
Kromě ulehčení práce a ušetření času jsou tedy nesporné výhody na straně plen látkových, přesto je jejich prodej zanedbatelný. Procentuálně se nákup plen pohybuje u jednorázových okolo 95% a u látkových jen 5%.

(tz)