Lidstvo je po celou svou historii provázeno touhou po trvalém zdraví jako základní životní hodnotě. Jsou různé názory na to, jak si dobrou kondici uchovat. V každém případě je důležitá detoxikace. Ideální doba pro ni je jaro.

Existuje také známý fyziologický fakt, že žádné bakterie ani viry nemohou proniknout do čistého, zdravého organizmu, a pokud už vniknou, tak jsou v něm rychle potlačeny. Jednou z nejúčinnějších metod je půst, který naši předkové pravidelně zařazovali. Člověk se k němu v dnešní uspěchané době málo vrací, ale může ke své očistě využít léčivých schopností bylin, které mají nejen čistící působení na jednotlivé orgány a ústrojí, ale také regenerační schopnost.

Při využití bylin na očistu se zaměříme na zejména na játra, žlučník, močové cesty, ústrojí krevního oběhu, pročištění cév s tím, že si budeme všímat především těch orgánů, kde máme problém. Připomeňme stručně význam některých bylinek v tomto procesu:

Ostropestřec mariánský: Je odedávna využívaným prostředkem ke zlepšení činnosti jater, žlučníku, a tím celé látkové výměny. Největší sílu má v podobě gemmoterapeutika vyrobeného z klíčků, kdy působí ochranně na jaterní parenchym, ale může pomoci i při plicních potížích nebo žloutence.

Rozmarýna lékařská: Gemmoterapeutikum z rozmarýny je vyrobeno z mladých konců vět­viček a lístků. Hlavní působení je na problémy jaterní a střevní.

Kopřiva dvoudomá: Prostředky z kopřivy mají mimořádné a široké spektrum působnosti na lidský organizmus. Zvláště gemmoterapeutikum z kopřivy, které vzniká spojením mlaďounkých částí kopřivy spolu s květy. Působí povzbudivě na metabolizmus, je to také prostředek zlepšující činnost srdce a slinivky.

Buk lesní: Gemmoterapeutikum z pupenů buku je jeden z nejlepších drenážních prostředků vhodných před započetím léčby. Je vhodný při nedostatečné činnosti ledvin, otocích kloubů, jejich zánětech, močovém písku.

Vřes obecný: Gemmoterapeutikum z mlaďounkých konečků rostliny je vhodným prostředkem k řešení nemoci ledvin, hlavně doporučovaným na otoky. Celkově posiluje organizmus vždy, když nastává slabost a únava různého původu.
Kotvičník zemní: K novodobým prostředkům k regeneraci patří gemmoterapeutikum z mladých konečků a semen kotvičníku. Prostředky z kotvičníku tonizují a vyživují organizmus, čistí krev, zlepšují vidění a čistí močové cesty a cévy.

Kaštan pravý: Gemmoterapeutikum z kaštanu zlepšuje žilní a také lymfatickou cirkulaci a používá se při zlepšení lymfatických otoků a též pročišťuje lymfatický systém.

Česnek medvědí a setý: Mimořádnou vlastností česneku je jeho protiplísňové působení, dále antibakteriální. Z 560 kmenů zlatého stafylokoka jich 500 ničí. Likviduje též plíseň Candida albicans. Má i další pozitivní působení na lidský organizmus – rozšiřuje cévy, snižuje tlak, ozdravuje střevní flóru.

Mgr. Jarmila Podhorná,
majitelka firmy NADĚJE