image001(1).jpgSvátek zamilovaných si za téměř tři desetiletí své tradice u nás získal své místo nejen v srdcích zamilovaných párů, ale také na pultech obchodů. Nejčastěji se obdarováváme květinami, šperky a sladkostmi. V patnácti pekárnách hypermarketů Globus tak letos vyrobí cukrářky desítky tisíc dortů a šlehačkových pohárů. Na valentýnské sladkosti spotřebují 1,5 tuny jahod, tunu malin a tunu dalšího ovoce, jako jsou borůvky. To vše bude zahaleno do 25 tisíc litrů pravé šlehačky a pěti tun dortových korpusů či plátů. Novinkou bude Cheesecake s jahodami pro dva.

Češi potvrzují známé přísloví, že láska prochází žaludkem. Kromě květin je nejčastějším valentýnským dárkem právě jídlo, ať už se jedná o cukrovinky, nebo jiné pochoutky. „Z pekárenských výrobků jsou oblíbené především šlehačkové a ovocné dorty. Sortiment přizpůsobujeme požadavkům zákazníků, budeme proto letos nově péct cheesecake s jahodami ve velikosti určené dvojici, nebo poháry zdobené srdci. Pekárny zásobujeme malinami, jahodami a šlehačkou," uvádí šéf pekáren hypermarketů Globus, Pavel Meduna.

Obdarováváme se rádi

Svátek zamilovaných u nás oslavujeme poměrně krátce, známějším se stal až po sametové revoluci. I přes počáteční pochyby jej Češi přijali a tento fakt se odráží i v prodeji dárkového zboží v tomto období. „Například za poslední tři roky se poptávka po cukrářském sortimentu s valentýnskou tematikou zvýšila o polovinu. Zatímco v roce 2014 jsme prodali 3 300 dortů, letos očekáváme dosažení pětitisícové hranice," komentuje z Globusu Pavel Meduna. „Ještě žádanější pak jsou šlehačkové poháry, které vyrábíme pouze na Valentýna a pro letošní svátek připravujeme na 25 000 kusů," dodává.

Jahody se šlehačkou i šampaňským

Běžný valentýnský nákup lze poznat poměrně snadno. „Vedle lahůdek se v polovině února zvyšují prodeje šumivých vín, květin, především růží, častým dárkem jsou také šperky s motivy srdce nebo iniciály svých lásek, hodinky a plyšová zvířata nebo přímo plyšová srdce. Každoročně prodáme na 10 tisíc Valentýnek," uzavírá Pavla Hobíková, mluvčí hypermarketů Globus.

(tz)