Téměř 200.000 korun věnovala letos teplická společnost AGC Flat Glass Czech dětem se zdravotním postižením. Největší evropský výrobce plochého skla tentokrát daroval 100.000 korun společnosti Arkádie a dalších 98.000 korun rozdělil mezi tři handicapované chlapce. Dva z nich jsou neslyšící, třetí se potýká s autismem a mentální retardací. Finanční podporu si obdarovaní převzali v úterý během tradičního vánočního koncertu firmy.

Pavel Šedlbauer, předseda představenstva AGC Flat Glass Czech a viceprezident AGC Flat Glass Europe: „Obdarovávání dětí, které mají nespravedlivě položenou startovní čáru, je pro mě vrcholem pracovního roku. Už třeba proto, že si vždy silně uvědomím, že v životě jde o víc, než o ekonomický úspěch." 

Částkou 100.000 korun věnovala firma AGC Flat Glass Czech sdružení Arkádie, které pomáhá handicapovaným. Peníze chce sdružení využít na pořádání sportovních, kulturních a dalších akcí, jež mají zpestřit volných čas jejích klientů.
Dalších 26.000 korun dostal od AGC neslyšící devítiletý Pavel Mlynář. Částku jeho rodiče použijí na nákup nových naslouchátek. „Původní Pavlova naslouchátka jsou totiž rozbitá. Oprava je drahá, pro chlapcovy rodiče představuje velký zásah do rodinného rozpočtu a pojišťovna ji nehradí," vysvětlil Libor Sehnal, manažer lidských zdrojů firmy. Z podobného důvodu AGC poskytlo dalších 37. 000 korun na naslouchátka pro desetiletého Tomáše Němečka. Nová naslouchátka nahradí už nevyhovující přístroj.
Poslední částka, ve výši 35.000 korun, byla určena pro rodiče jednáctiletého Martina Sajdla, který trpí autismem a středně těžkou mentální retardací. Jeho postižení mu znemožňuje komunikovat s okolím. Chlapcův fyzický stav vyžaduje více pohybu a jako nejvhodnější se vzhledem k jeho handikepu ukázalo dvojkolo, na kterém by mohl jezdit společně s některým z rodičů. Finance od AGC proto přispějí na nákup speciálního dvojkola, které bude přesně vyhovovat Martinovým potřebám.
Finanční dary zástupci firmy předali na již tradičním vánočním koncertě AGC, který je určen především zaměstnancům firmy. Koncert se konal 20. prosince v Domě kultury a vystoupil na něm Olympik, Marta Jandová a saxofonista Vladimír Secký. „Po této akci dnes pokračovalo zakončení roku předáváním zlatých, stříbrných a pamětních medailí dlouholetým pracovníkům sklárny," uvedl Libor Sehnal. Celkem firma svým zaměstnancům rozdala 97 medailí.

Informace o společnosti

AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group, je pobočkou mezinárodní společnosti AGC Glass Europe. Společnost je největším výrobcem plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě. Vedení firmy i hlavní závody sídlí v Teplicích. V roce 2011 společnost oslavila 20 let existence ve své novodobé historii - v březnu 1991 byl podepsán první joint venture v České republice tehdy ještě mezi belgickou společností Glaverbel a společností Sklounion. Pod názvem Glavunion vznikl podnik, který začal podnikat na evropském trhu. Později v roce 1999 se přejmenoval na Glaverbel Czech a následně v roce 2007 na AGC Flat Glass Czech.

Dnes má firma 5 vlastních výrobních závodů s denní výrobní kapacitou téměř 2000 tun základního skla a 17 dceřiných společností ve střední Evropě, které základní sklo dále transformují na výrobky s vyšší přidanou hodnotou (autoskla, izolační skla, protipožární skla, interierové příčky, balustrády, zrcadla, fasádní a dekorativní stěny a mnoho dalších).
Ve svých kmenových závodech AGC Flat Glass Czech zaměstnává 984 zaměstnanců. Dceřiné společnosti specializované na výroby opracovaných skel zaměstnávají v České republice 680 zaměstnanců, na Slovensku 127 zaměstnanců a v Polsku 539 zaměstnanců. Největší dceřiná společnost AGC Automotive Czech (výroba autoskel) zaměstnává 1726 lidí. Mezi 100% vlastněné společnosti patří i Fotbalový klub Teplice a Střední technická škola AGC.

Firma též stabilně náleží mezi nejvyhledávanější zaměstnavatele v České republice. Svědčí o tom i fakt, že se pravidelně umisťuje v první desítce nejlépe hodnocených společností v zemi a v roce 2010 a 2011 byla vyhlášena nejlepším zaměstnavatelem České republiky.

Skupina AGC, jejíž mateřská společnost Asahi Glass Co., Ltd. sídlí v Tokiu, je nejvýznamnějším světovým výrobcem skla pro stavebnictví a automobilový průmysl. Je rovněž lídrem ve výrobě skel pro displeje, v oblasti chemie, jakož i ostatních špičkových materiálů a komponent. Skupina AGC vychází z více než stoleté tradice v oblasti technické inovace a je předním specialistou s celosvětovou působností v oblasti skla, fluorové chemie a žáruvzdorných materiálů. Skupina zaměstnává na 50.000 pracovníků na celém světě a díky své přítomnosti zhruba ve 30 zemích realizuje obrat více než 11 miliard eur.

(tz)