Čím více se matkám blíží konec rodičovské dovolené, tím intenzivněji se věnují svému návratu do práce. „Zaměstnavatelé oceňují, když se žena na mateřské, jak se lidově říká péči o děti po narození, neodmlčí na celé tři roky. Pro matky je lepší zůstat s firmou v kontaktu," uvádí Erik Švarcbach z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Pokud je to jen trochu možné, vyplatí se spolupracovat se zaměstnavatelem jakoukoliv formou již během mateřské či rodičovské dovolené. Matky či otcové mohou pro firmy vést konzultace, pracovat na částečný úvazek, věnovat se poradenství či zaučení nováčků. Zaměstnankyně nebo zaměstnanec tak nevypadne z rytmu a neztratí kontakt se zaměstnavatelem. Důležité je také sledovat svůj obor, jeho trendy, všímat si změn v managementu nebo strategii firmy a zůstat celkově na očích.

Stále více matek úplně svou profesi neodkládá a využívá během mateřské dovolené práci na částečný úvazek. Anebo se pouští do podnikání. Někdy si založí e-shop s kosmetikou nebo dětským vybavením, zkoušejí hlídání dětí, poskytují služby soukromých školek či kroužků nebo pečení dortů na zakázku. Některé ženy začnou podnikat ve svém oboru. Týká se to účetních, překladatelek nebo architektek.

Nejdůležitějším krokem je však návrat do práce. „Vhodné je nečekat, až se zaměstnavatel ozve a záležitosti spojené s návratem vyřeší. Lepší je nabídnout vzhledem ke znalosti firmy vlastní řešení, být aktivní a už s předstihem ve firmě jednat o svém návratu," uvádí Erik Švarcbach.

 

V současnosti platná legislativa odlišuje dva pojmy: mateřská dovolená (trvá 28 týdnů od narození dítěte) a rodičovská dovolená (do tří let věku dítěte). Pokud se žena vrací z mateřské dovolené, zaměstnavatel je jí povinen umožnit návrat na pracovní místo přesně podle pracovní smlouvy. Jiná situace je po návratu z rodičovské dovolené, kdy je „pouze" povinností dodržet místo výkonu práce a sjednanou mzdu. Výjimkou mohou být situace, kdy původní pozice není svým charakterem vhodná pro matku dětí - například při práci na směny - a provoz firmy neumožňuje takovou úpravu.

Ministerstvo práce a sociální věcí v současnosti plánuje změny, které se mají dotknout mateřské a rodičovské dovolené. Úřad ministryně Marksové chce odstranit pojem dovolená, otcům plánuje přiznat týden placené dovolené během šesti týdnů po narození dítěte a vytvořit prostor pro prostřídání rodičů na rodičovské dovolené. Mělo by se jednat o tři měsíce a zaměstnavatel by po tuto dobu musel otci nebo matce dítěte (podle toho, kdo je s dítětem na rodičovské) podržet jeho pracovní místo.

(tz)