Flambovanie 05.jpgStejně jako u většiny evropských národů, tak i u národů jiných světadílů patří Vánoce k nejoblíbenějším svátkům v roce. Mnozí si v tomto období připomínají narození Ježíše Krista v Betlémě, jiní zase oslavují nástup slunovratu. Města jsou slavnostně vyzdobena, výlohy obchodů se třpytí vánoční výzdobou a na náměstích září vánoční stromy, které jsou jedním ze symbolů nadcházejících svátků. Neodmyslitelnou součástí předvánoční atmosféry jsou i vánoční trhy. Zapomeňte na shon a zastavte se u stánků s krásným tradičním zbožím, zahřejte se svařeným vínem. Prožijte působivou předvánoční atmosféru a kouzlo, které nikdy nevyprchá. Poznejte adventní Bratislavu.
Pokud nebudete chtít trávit všechen čas na trzích, můžete se projít po Starém městě, které není příliš velké, ale poskytne řadu krásných pohledů. Působivě nasvícený Bratislavský hrad, Dóm svatého Martina nebo Michalská brána, by se měly stát vašimi cíly k návštívení. Využijte také projížďky místním Prešporáčikem, který Vás vyveze i na hrad.

Pětihvězdičková Bratislava

Po celém dnu ve víru velkoměsta jistě oceníte relax ve spa a fenomenální večeři. Zamiřte směrem k řece, na jejímž břehu se rozkládá pětihvězdičkový Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel, v jehož 11. poschodí se rozléhá ZION SPA LUXURY s panoramatickým výhledem na Dunaj. Dopřejte si v tomto prostředí oddych a načerpejte novou energii pro tělo i mysl.

Nasávejte atmosféru plnými doušky a dopřejte si delikatesy z tradiční prešporské kuchyně s nádechem Francie. Usedněte ke stolu v restauraci Riverbank na břehu Dunaje, které šéfuje kuchař Igor Čehy. V zimních dnech si zde můžete pochutnat na pečeném hřbetu ze zajíce polního s kedlubnovo-bramborovým gratinem, kořenovou zeleninou a pastinákovým pyré. Při výběru v menu vám možná neuniknou ani kachní prsa na glazovaných kaštanech, vídeňský knedlík, pomerančová omáčka s šalvějí. Jako sladkou tečku na závěr vyzkoušejte flambované palačinky „Crepes Suzette."

Aby Vaši blízcí neměli podezření, že jste si při svém pobytu v Bratislavě užívali pouze jídlo, pití a relax, na adventních trzích jim můžete zakoupit nějaký tradiční slovenský výrobek, kterým je jistě potěšíte.

Pro ty z Vás, komu čas nedovolí zajet v době adventní do Bratislavy, připravil šéfkuchař Igor Čehy návod, jak si připravit jeho menu v pohodlí domova. Přejeme dobrou chuť.

Pečený hřbet ze zajíce polního, kedlubnovo-bramborový gratin, kořenová zelenina, pastináková pyré

Ingredience pro cca 4 osoby:
4 ks hřbetu ze zajíce bez kosti
menší kedluben
2 větší brambory
2 dcl smetana 33%
Sůl, pepř
400 g kořenová zelenina + romanesco
100 g pastinák
oříšek másla

Postup přípravy:
Kořenovou zeleninu upečeme předem v troubě ochucenou solí s trochou olivového oleje pod alobalem asi 1 hodinu na 170 °C

Gratinovaní kedluben:
Naplátkovat očištěnou kedluben a brambory a překládáme se smetanou ochucenou solí a pepřem. Pečeme v troubě na 170 °C cca 35 min.

Pastináková pyré:
2/3 očištěného pastináku a 1/3 brambor uvaříme v osolené vodě. Po uvaření přecedíme a rozmixujeme na kaši, kterou zjemníme máslem a ochutíme.

Na závěr prudce opečeme odblaněný a ochucený filet ze zajíce po všech stranách, aby zůstal uprostřed růžový až krvavý. Filety necháme 5 minut odpočinout a mezi tím servírujeme všechny předpřipravené součásti našeho jídla.
Do výpeku z masa přidáme trochu červeného vína, aby se nám odvařili připečené bílkoviny ze dna pánve a když nám vznikne emulze, přidáme oříšek másla na zahuštění omáčky.

Kachní prsa na glazovaných kaštanech, vídeňský knedlík, pomerančová omáčka s šalvějí

Ingredience pro cca 4 osoby:
4 ks kachních prsou, cca 180 g / ks
Sůl, pepř
Pomeranče - segmenty + šťáva
šalvěj
Domácí vídeňský knedlík s rohlíky
12 ks předvařených kaštanů
oříšek másla

Postup přípravy:
Opracované a odblaněné kachní prsa jemně nakrojíme na straně kůže, aby se při opékání vytopilo více tuku, ochutíme solí a pepřem. Opékáme ze strany kůže cca 5 minut na mírném plameni a 3 minuty na druhé straně. Necháme zakryté odpočívat asi dalších 5 minut, aby se propekly dorůžova. Z pánve slijeme přebytečný tuk a do výpeku vylijeme pomerančovou šťávu a přidáme šalvěj. Po redukci přidáme kaštany, které necháme projít varem a naglazujeme omáčkou a na závěr do omáčky přidáme oříšek másla na zredukování. Servírujeme knedlík, na který rozřízneme kachní maso a dodekorujeme pomerančovými kousky a omáčkou.

Flambované palačinky "Crepes Suzette"

Ingredience pro cca 4 osoby:
Těsto na palačinky:
2 dcl plnotučného mléka
120 g hladké mouky
1 ks vejce
Vanilka, pomerančová kůra
Máslo na pečení

Emulze:
Máslo
Cukr kr.
Pomeranč - šťáva + segmenty
pomerančový likér
Brandy

Postup přípravy:
Palačinky připravíme klasickým způsobem, jen bych chtěl zdůraznit, že hustotu těsta je dofinišujeme až po odležení cca po hodině v pokojové teplotě.
Další důležitou věcí je, že je pečeme na přepuštěném másle.

Emulze na flambování palačinek:
Na rozehřáté pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který rozředíme vychlazeným máslem a zalijeme pomerančovou šťávou. Po redukci přidáme zbytek másla na zahuštění emulze a do pánve vkládáme poskládané palačinky. Prohřejeme ze všech stran a na závěr polijeme pomerančovým likérem a brandy. Zapálíme, aby se odpařil přebytečný alkohol. Na závěr jako dekoraci použijeme pomerančové segmenty, případně vanilkovou zmrzlinou.

(tz)