Léto ještě nekončí a teploty by měli dosáhnout přes 30 stupňů Celsia. Letní počasí je spojené se sluncem i vysokými teplotami. Člověk by se rád zchladil. Podle výživových odborníků sítě výživových poraden NATURHOUSE nabízí kupříkladu zmrzlina jen chvilkový pocit osvěžení, ba naopak může být velmi kalorická. Jak se tedy v létě ochladit a navíc zdravě?
V letních měsících doporučuje Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně sítě výživových poraden NATURHOUSE, jídelníček přehodnotit a zařadit do něj více mléčných produktů, ovoce a zeleniny nebo čerstvých bylinek. Porce správně rozvrhnout a tím celé stravě odlehčit.
Tip 1: Více ovoce a zeleniny
Ovoce a zeleninu byste měli konzumovat v syrovém stavu. „Letní jídelníček by měl být lehký, svěží a dobře stravitelný. Největší podíl by měla zabírat sezonní zelenina, která zasytí, ale nezatěžuje tělo zbytečnými kaloriemi. Je složena zejména z vody, obsahuje také velké množství vlákniny a řadu cenných minerálních látek a vitamínů,“ upozorňuje Alena Přídová z NATURHOUSE.
Tepelná úprava může do určité míry chladivé účinky snižovat. Pozor se ale musí dávat na příliš přezrálé plody, a to kvůli vyššímu obsahu cukru. Největší ochlazení tělu poskytnou z ovoce například jablka, středně zralé banány, borůvky, jahody a samozřejmě citrusy. Ze zeleniny doporučujeme rajčata, hlávkový salát, ředkvičky, hrách nebo mungo výhonky. Ovoce a zeleninu je vhodné dodávat v podobě čerstvých šťáv nebo vychlazených polévek na způsob španělského gaspacha.
Tip 2: Zakysaná mléka a kefíry
Ochlazující efekt mají především podle Aleny Přídové z www.naturhouse-cz.cz zakysaná mléka, kefíry nebo bílé jogurty. S nižším obsahem cukru a tuku se míra ochlazení zvyšuje. Ideální je jíst bílé jogurty s čerstvým ovocem, které zároveň neobsahuje velký poměr cukru.
Tip 3: Ochlazující síla bylinek
Bylinky, jako například máta či meduňka, nejen že skvěle chutnají v osvěžující limonádě pokojové teploty, ale také by měly obohatit váš jídelníček a nahradit ve větší míře sůl. Obzvlášť chladivé účinky má meduňka, bazalka, máta nebo kopr. Natrhané na jemné kousky v chladivé zakysané smetaně vytvoří i velmi chutnou zálivku na zeleninový salát.
Tip 4: Nezapomínejte pít
„Červené maso často v horkých dnech zbytečně zatěžuje trávení, ale ryby při vhodné úpravě jsou na letní dny přímo ideální,“ radí hlavní výživová poradkyně. Dopřejte si také luštěniny, které v české stravě často chybí, přitom jsou při správné úpravě výborně stravitelné, pomáhají čistit střeva a dají se připravit na spoustu lahodných způsobů. Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný pitný režim, který by se měl ideálně skládat z neperlivé vody ochucené například o plátky citronu a máty. Vypijte alespoň 1,5 l vody denně, tělo se vám za to odvděčí krásnou pletí a spoustou energie.
Vzorový jídelníček na 1 den podle Aleny Přídové, hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE
Snídaně: pohanková kaše s chia semínky a borůvkami
Svačina: plátek melouna a hrst oříšků
Oběd: ledový salát se cherry rajčátky a filetem z tresky
Svačina: jahodové smoothie s mátou, pro lepší sytící efekt je možné přidat polotučný tvaroh
Večeře: vaječná omeleta se špenátem a zeleninou
O NATURHOUSE
NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2.000 výživových poraden ve 40 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 5.500.000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 70 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008. Více informací http://www.naturhouse-cz.cz.