Recepty ze 100 procentního japonského BIO čaje. Pro všechny, kdo hledají zajímavou a zdravou možnost, jak si zpestřit domácí koláčky, sušenky či zmrzlinu, třeba právě o blížících se Vánocích, přináší MatchaTea od Čajové květiny, s.r.o. opravdové potěšení. Pokrmu dodává nejen krásnou zelenou barvu, chuť a aroma, ale také se můžete těšit na antioxidační a další pozitivní účinky na lidský organismus. Na první pohled budou vypadat sváteční dezerty či pokrmy opravdu zajímavě.
Není divu, že se s originálním japonským mletým čajem, který je doslova nabitý vitamíny, a dalšími zdraví prospěšnými látkami setkáváme v gastronomii. Díky tomu, že se jako velmi jemný prášek snadno rozpouští i ve studené vodě, nabízí široké využití. Se zeleným mletým čajem pak můžete experimentovat nejen při přípravě mléčných nápojů, ale rovněž osvěžujících koktejlů či dezertů, koláčů i čokolád. Dodá jim nejen charakteristickou smaragdově zelenou barvu.
„Vznik antioxidantů a jasně zelené barvy čaje způsobuje zastínění čajovníkových polí během závěrečné fáze pěstování. Vláknina je v čaji zachována díky tomu, že konzumujeme přímo čajové lístky, nikoliv jen jejich výluh," vysvětlil Petr Patočka ze společnosti Čajová květina s.r.o., která MatchaTea do ČR dováží.
Co je Matcha?
Matcha jsou ty nejkvalitnější čajové lístky, které vyrostly na japonských zastiňovaných čajovnících. Po usušení byly namlety na prášek na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech, a tak si zachovaly jak svěží chuť, tak účinné látky. Oproti běžnému čajovému nálevu se u čaje Matcha do těla dostane patnáctkrát více živin, především antioxidanty a dále vitaminy A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Ty pomáhají urychlit metabolismus a zhubnout, brání stárnutí, poškození mozkových buněk a jsou prevencí onemocnění srdce.
„Díky tradičnímu zpracování zeleného čaje Matcha můžeme v tomto jedinečném čaji nalézt velké množství důležitých látek, které působí blahodárně na naše zdraví. Mezi látkami, které nám v sychravém podzimním počasí přijdou vhod, patří antioxidanty, thein, neboli čajový kofein, alkaloid theofylin, která má podobné vlastnosti jako kofein a L-theanin," vyjmenovává Petr Patočka, ředitel společnosti Čajová květina s.r.o., která BIO MatchaTea dodává na český trh.
Recepty (obsahuje 8 receptů) s MatchaTea od Čajové květiny, největšího dodavatele čaje Matcha do střední a východní Evropy.
Recept číslo 1.:
Křehký koláč s MatchaTea tvarohem
Ingredience:
1 listové těsto
2 tvarohy
100 g cukru
4 vejce
2 vanilkové pudinky
200 ml mléka
1 a půl lžičky MatchaTea
Postup:
Tvarohy, cukr, žloutky mléko a rozmíchanou MatchaTea smícháme v míse. Listové těsto dáme na plech tak, abychom měli okraje opřené o okraj plechu. Smíchanou směs nalijeme do pekáče a dáme pozvolna péct na 170 stupňů Celsia na 20 minut. Ze zbylých bílku si ušleháme sníh, do kterého přidáme ještě 2 plné lžíce cukru. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a naneseme ušlehaný sníh (můžeme posypat jemně nasekanými mandlemi) a dáme ještě na 10 minut do trouby.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 2.:
Kuličky s MatchaTea
Ingredience:
125 g másla
80 g moučkového cukru
100 g sušeného mléka
2 g MatchaTea
Na obalení strouhané vlašské ořechy ale možno použít i kokos.
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nám drobí tak přidáme ještě kousek másla. Vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky, které následně ukoulíme a obalíme.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 3.:
MatchaTea lanýže
Ingredience:
50 g smetany na šlehání
150 g bílé čokolády
15 g másla
5 g zeleného čaje MatchaTea
Limetka
Marcipánová hmota
Postup:
Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme na kostečky nalámanou čokoládu. Necháme rozehřát, přidáme máslo a v trošce vody rozmíchaný čaj. Vše dobře promícháme. Lehce si vyválíme marcipán a vykrajujeme kolečka o průměru 5 centimetrů. Hmotu necháme v lednici ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky, které rychle v dlani zpracujeme do kuličky a balíme do vykrojených koleček. A opět dáme ztuhnout do lednice. Posypeme čajem smíchaným s moučkovým cukrem.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 4.:
Roláda s MatchaTea krémem
Ingredience:
Těsto:
4 vejce
2 polévková lžíce oleje
120 g práškového cukru
100 g polohrubé mouky
Čtvrt lžičky prášku do pečiva
Citronovou kůru
1 lžička MatchaTea
Krém:
1 mascarpone
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
1 hrst mandlových lupínků
1 lžička MatchaTea
Postup:
Bílky vyšlehat s tři čtvrtě množství cukru, vmíchat žloutky utřené se zbylým cukrem a olejem. Po lžících vmíchat mouku s práškem do pečiva a MatchaTea. Pečící papír potřeme máslem a posypeme jemně moukou. Rozetřít rovnoměrně a péct 10-15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Na vál dáme utěrku, posypeme cukrem a upečené těsto, ještě teplé jej překlopíme na utěrku. Sloupneme papír a těsto i s utěrkou srolujeme. Šlehačku vyšleháme. V malém množství vody rozmícháme MatchaTea a zamícháme do mascarpone. Vše smícháme a přidáme mandlové lupínky. 1 ztužovač šlehačky. Po vychladnutí rozbalíme, naplníme krémem a opět srolujeme.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 5.:
MatchaTea roláda
Ingredience:
Roláda:
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
6 lžic cukru
1/2 vanilkový cukr
4g MatchaTea
2 lžíce másla
60g hladké mouky
Náplň:
2 lžíce másla
2 lžíce tvarohu
4 lžíce moučkového cukru
2g MatchaTea
1 vanilkový pudink
Mléko do pudinku
Postup:
Troubu předehřejeme na 230 stupňů Celsia. Nejprve si uděláme pudink podle návodu na obalu, bez cukru. Necháme vychladnout. Bílky a žloutky si rozdělíme do dvou misek. Do bílku přidáme 3 lžíce cukru a vyšleháme sníh. Do žloutků přidáme zbylé 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a vyšleháme do krémové konzistence. Poté postupně zašleháme máslo. Nakonec mouku a MatchaTea. Žloutky jemně vmícháme do bílkové směsi a rozprostřeme na pečící papír. Pečeme cca 10 minut. Vyndáme z trouby, společně s papírem smotáme do tvaru rolády a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme směs. Do zchladlého pudinku přidáme máslo, moučkový cukr, tvaroh a MatchaTea. Vše společně vyšleháme do hladka. Naplníme roládu, stočíme a dáme nejlépe přes noc do lednice ztuhnout.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 6.:
MatchaTea zmrzlina
Ingredience:
3 vejce
80 g cukru krystal
Šlehačka
2 polévkové lžíce Matcha Tea
Pomerančová kůra z půlky pomeranče
Skořice
Pár kapek pomerančové šťávy
Postup:
V misce rozmíchat MatchaTea s lžičkou cukru. Vejce s se zbylým cukrem vyšleháme ve vaječnou pěnu. Přidáme rozmíchaný MatchaTea, pomerančovou kůru, špetku skořice a pár kapek šťávy. Vše vymícháme v pěnu. V čisté míse vyšleháme šlehačku a hustou šlehačku jemně vmícháme do pěny. Nalijeme do nádoby (nejlépe plastové) a dáme do mrazáku na čtyři až pět hodin.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 7.:
MatchaTea šneci
Ingredience:
1 listové těsto
150 g šunky
1 Ricotta
1 Lučina
1 lžička MatchaTea
1 vejce
Sezamová semínka
Postup:
Ricottu s Lučinou rozšleháme z kapkou mléka. Přidáme v trošce vody rozmíchaný MatchaTea a zapracujeme do směsi. Těsto rozbalíme (používám již rozválené), poklademe plátky šunky, potřeme směsí a zarolujeme. Dáme tak na půl hodiny do lednice. Poté nakrájíme na plátky silné asi 1,5 centimetru (můžeme použít na krájení nit, aby se roláda moc nesplácla), poklademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme cca 18-20 minut.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Recept číslo 8.:
MatchaTea sirup
Ingredience:
2 g Matcha
1 cl ovocného nebo bylinného sirupu
2,5 dl studené vody
Postup:
Všechny složky důkladně promícháme v šejkru a sklenici dozdobíme. Doporučujeme bezinkový nebo marakujový sirup.
Zdroj: www.MatchaTea.cz
Ingredience do kuchyně: MatchaTea Gourmet
MatchaTea Gourmet je ideální pro přípravu zmrzliny, čokolády a dalších receptů. Obsahuje 1 kg Matcha, zeleného práškového originálního čaje z Japonska v BIO kvalitě. Cena: 2999 Kč. Dostupné na: www.MatchaTea.cz.
MatchaTea Gastro/Harmony
Z dalekého Japonska pochází speciální a vysoce kvalitní zelený čaj smaragdové barvy, který má řadu jedinečných vlastností. MatchaTea obsahuje vysoké množství tolik potřebných antioxidantů a vlákniny (přes 30 %), které se v něm uchovávají díky originálnímu způsobu pěstování a zpracování. Dužina lístků je usušena a následně rozemleta na jemný prášek, z kterého vzniká onen lahodný čaj.
Obsah balení: 30 × 2g sáček. Cena balení, běžně: 320 Kč. Dostupné na: http://www.matcha-tea.cz/
O společnosti Čajová květina
Společnost Čajová května s.r.o. je největším dodavatelem MatchaTea - prvotřídního 100% zeleného čaje v BIO kvalitě přímo z Japonska, a to zejména do gastronomických zařízení, obchodů a welness & fitness center. V nabídce jsou i další BIO produkty s obsahem čaje včetně doplňkového sortimentu. MatchaTea nakupuje společnost přímo u japonského výrobce a čaj se pěstuje pouze na organických plantážích. Společnost volí výrobky reprezentující moderní, zdravý životní styl, přičemž se zaměřuje na popularizaci méně známých produktů a/nebo inovativní zpracování či nabídku tradičních výrobků. Je nositelem řady certifikátů kvality, včetně české známky BIO. Nabídka a prodej jsou realizovány přednostně prostřednictvím vlastní sítě obchodních zástupců, která umožňuje dodržet vysokou kvalitu prezentace produktů koncovým spotřebitelům.
Více na http://www.matchatea.cz/.
na snímku je matchatea křehký koláč