WEBIrena Vrbovaü 1V dnešním dynamickém a neustále se měnícím podnikatelském prostředí se sdílení zkušeností mezi šéfy firem stalo běžnou praxí. Mnoho vedoucích pracovníků hledá inspiraci v úspěších i neúspěších jiných, snaží se aplikovat ověřené postupy a vyvarovat se chyb, které již někdo jiný udělal.

Ale i tato praxe má svá úskalí – ne vždy totiž vede k úspěchu.

Šéfové firem často čerpají inspiraci z příběhů a zkušeností svých kolegů. Tyto příklady mohou být velmi užitečné a poskytnout cenné poznatky. Je ale potřeba si uvědomit, že každý šéf a každá firma jsou jedineční. Situace, které fungovaly u jedné firmy, nemusí nutně přinést stejné výsledky jinde. Kontext, ve kterém se firma nachází, její kultura, hodnoty, strategie, ale i osobnost šéfa – to vše hraje klíčovou roli. Bezhlavé přejímání cizích zkušeností může vést ke ztrátě autenticity a k rozhodnutím, která nejsou v souladu s vlastní podnikatelskou cestou.

„Každý člověk je jiný a přitahuje jiné lidi. To platí i pro šéfy firem. Šef, který je charizmatický a inspirativní pro jeden tým, nemusí mít stejný dopad na jiný tým s odlišnými hodnotami a potřebami. Šéfové by měli rozumět vlastním silným a slabým stránkám, aby mohli efektivně fungovat a vést své kolegy. Není ideální rovnou přebírat zkušenosti ostatních, je lepší najít si vlastní způsob, jak vybírat zaměstnance nebo jak vést či motivovat svůj tým,“ vysvětlila Irena Vrbová, zakladatelka konzultační společnosti Porto, která se zabývá vzděláváním a rozvojem majitelů a manažerů menších a středních firem.

Jedním z klíčových prvků úspěšného vedení je nalezení vlastní unikátnosti. Jak ale na to?

Sebereflexe: Šéfové by měli strávit čas tím, že si uvědomí své vlastní hodnoty, silné a slabé stránky a způsoby, jakými rádi pracují. To jim umožní lépe porozumět, co mohou nabídnout svému týmu a firmě.

Zpětná vazba: Dalším krokem je získání zpětné vazby od kolegů, podřízených a dalších zainteresovaných stran. Taková zpětná vazba může poskytnout cenné informace o tom, jak jsou vnímáni a kde jsou možnosti pro zlepšení.

Experimentování: Hledání vlastní unikátnosti může zahrnovat i experimentování s různými přístupy a strategiemi vedení. Co ale funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Důležité je poučit se.

Rozvoj: Úspěšní šéfové se neustále učí a rozvíjejí. Vzdělávání a práce na sobě jim umožňuje zůstat flexibilní v měnícím se prostředí.

„Předávání zkušeností mezi lidmi je přirozené. Ale bezhlavé přejímání rad není dobrou cestou. Co když zrovna vám to bude fungovat a vyhovovat? Potkávám šéfy, kterým někdo ­řekl, že mladí lidé jsou líní a ať je rozhodně nezaměstnávají. Další slyšeli, že maminky malých dětí se nebudou naplno věnovat svojí práci. Rovnou takové zaměstnance zavrhnou, aniž by jim dali šanci ukázat, co umí. Co když zrovna ta paní před důchodem, kterou nezvažujete pozvat na pohovor, bude tím nejlepším zaměstnancem z celého týmu? Mladí lidé zase ovládají moderní technologie a mají inovátorské myšlení. Nechybí vám ve firmě zrovna tento přístup? Sdílení zkušeností mezi šéfy firem je rozhodně důležitým nástrojem pro získávání inspirace. Je ale nezbytné přistupovat k těmto zkušenostem kriticky a s vědomím vlastních specifik,“ upřesnila Irena Vrbová.

(tz)