P3310349Většina z nás si uvědomuje rizika, která současná klimatická krize přináší. Málokdo ale ví, že znečištěné prostředí ovlivňuje i přímo naše tělo. Může totiž působit na naše hormony.

„Endokrinní systém je taková naše řídicí jednotka složená ze všech hormonů v našem těle. Ty si ženy uvědomují hlavně v souvislosti s premenstruačním syndromem, kdy ovlivňují náladu nebo energii. Ve skutečnosti však hormony pracují neustále a řídí vše, co se v našem těle děje. Regulují hladinu stresu, krevní tlak nebo se starají o zažívání,“ řekl MUDr. Jiří Emmer z Onapharm.

Endokrinní systém funguje dobře, dokud je v rovnováze. Jakmile ji něco naruší, odrazí se to na našem celkovém zdraví. Rakovina, problémy s plodností nebo imunitním systémem, to vše je spojené s tzv. endokrinními disruptory. To jsou chemicky aktivní látky, které mohou hormonální systém nabourat. A co hůř, najdete je všude kolem nás a je v podstatě nemožné se jim vyhnout.

„Některé disruptory, ftaláty a parabeny jsou i v jednorázových menstruačních pomůckách, běžných vložkách či tamponech. To je další důvod, proč je vyměnit za ekologické varianty. Příkladem mohou být ty vyrobené z biobavlny. Jsou zcela bez parfemace, jsou běleny bez použití chlóru, a navíc jsou i biodegradabilní. Z tamponů se neuvolňují vlákna, protože bavlna má oproti běžně používané viskóze vlákna dlouhá a ta v tamponu dobře drží. Pomůcky z biobavlny dobře absorbují, jsou měkké a prodyšné a během dnů menstruace spolehlivě ochrání,“ doporučuje Ilona Bittnerová, zakladatelka specializovaného e-shopu Maluna.

Spojení BPA free nebo Bez BPA jste možná již zaregistrovali, co ale přesně znamená? Bisphenol A je chemikálie používaná k tvrdnutí plastů a zároveň jeden z nejhorších disruptorů. Studie totiž ukázaly, že se v těle chová velmi podobně jako náš vlastní hormon estrogen. Když se do našeho těla dostane zvenčí, náš endokrinní systém je zmatený. Výzkumy vlivu BPA na naše zdraví stále pokračují, už teď ale ukazují na spojitost s rakovinou prsu, problémy s plodností nebo cukrovkou. Co dělat lépe? Vyměnit plastové lahve nebo krabičky na jídlo za skleněné nebo nerezové. Úplně se vyhněte ohřívání pokrmů v plastu.

Pesticidy se používají při pěstování plodin a výzkumy jejich vlivu na naše zdraví stále probíhají. Některé ale ukazují na to, že mohou ovlivňovat funkci štítné žlázy, zejména těhotných žen. Ta hraje významnou roli v endokrinním systému – produkuje hormony, které ovlivňují srdce, svaly nebo zažívání, ale i ovulaci nebo menstruaci. Snažte se tedy jíst potraviny s označením bio, které jsou bez pesticidů.

Nejen chemikálie, ale také další hormony, které přijímáme zvenku, si mohou pohrát s naším endokrinním systémem. Vědci zjistili, že v posledních letech se v pitné vodě nacházejí hormony, převážně estrogen, které tam nemají co dělat. Na vině je množství spotřebované antikoncepce, která spolu s tělními tekutinami končí v odpadních vodách. Většina vodních filtrů by estrogen měla odstranit, ale při tak vysoké koncentraci zřejmě nějaký propustí. Působení jiného než našeho estrogenu v těle může být spojené s rakovinou prsu nebo prostaty. Jak se vyvarovat problémů? Pitnou vodu můžete kupovat ve skleněných lahvích nebo si pořídit kvalitní filtr. V období menopauzy mohou pomoci také vhodné doplňky stravy.

(tz, foto Kateřina Šimková)