70401.jpgPřipravit si voňavý čaj nebo kávu, na chviličku usednout, zavřít oči a užívat si tu kouzelnou chvilku osvěžujícího nápoje z ušlechtilého porcelánu. Nemít takové okamžiky jako pomíjivou samozřejmost všedního dne, ale jako jeho logickou součást, která má přinést do naší mysli klid a radost. I tak vnímám hodnotu široké škály produktů, jimiž nám připravuje společnost Český porcelán a.s. z Dubí po celá léta ochutnávku toho, co se jen tak někde nevidí. Z cibuláku na nás dýchá ojedinělost fantazie výrobce, úctyhodnost tradice i hrdost pečetěná obchodními úspěchy po celém světě.

Známý cibulák, jak se rozšířenému vzoru u nás přezdívá, se najde ve vitrínách našich babiček, maminek, sběratelů, ale i milovníků ušlechtilého stolování, tedy i ve firmách, kde si potrpí na vkus či reprezentaci. Cibulák má totiž zvláštní dar – hodí se kamkoli a k jakékoli příležitosti: na servírování dobrot o svátcích stejně tak jako k významnému obchodnímu jednání, k posezení u dortíku při dámském dýchánku nebo ke grilovačce či ranímu rituálu snídaní pod širým nebem. Vždy se stává výborným, elegantním a vkusným společníkem, s nímž člověk rád sdílí své emoce.

O tom, co všechno si dnes můžete se vzorem cibuláku pořídit, se dozvíte v novém katalogu. V jeho úvodu Ing. Vladimír Feix, dr.h.c., generální ředitel, píše: „Vážení zákazníci, ctitelé modrého cibulového porcelánu a vážení jeho sběratelé, tímto katalogem se Vám dostává přehled o jeho rozsáhlosti a použitelnosti od potřeb pro prostírání přes kuchyňské potřeby při vaření, ale též o velké nabídce váz, podnosů, svítidel, ozdobného a jiného sortimentu.“

A tak listujte s námi: talíře kulaté, hranaté, oválné, talíř na ryby obdélníkový, talíř s uchy, talíř koláčový... Šálky a hrnky v nespočtu tvarů až po hrnek na med. Konvice na čokoládu, měrka na porce špaget, trychtýř a váleček na nudle. Miska na kosti, hořčičník s víčkem, dóza pilulník, pečicí formy kohout a kapr, příbory, lopatka na dort, květináč, hodiny i nočník, dóza na párátka, svícen. Aroma lampička, čert Belzebub i oslík do Betléma. Velikonoční zapichovací ozdoby do květináčů a vánoční ozdoby.

V katalogu najdete snad vše, co lze z porcelánu vyrobit a co náleží do našich interiérů. Mámivá je rozrůstající se nabídka toho, co dělá život pestrým, co učí vychutnávat krásu, postřehnout detaily. Porcelán, jenž nás dokáže naladit do pohody dnů běžných i mimořádných.

Eva Brixi