15.jpgBoj a důležité obchodní jednání k sobě mají velmi blízko. Mezi společné jmenovatele patří neustále se měnící podmínky, prostředí, které si nemůžeme vybrat a ovlivnit a které nám není zrovna příznivě nakloněno, stres, tlaky z mnoha stran, nutnost rychle reagovat s čistou hlavou a činit okamžitá rozhodnutí, která mohou rozhodnout o našem bytí a nebytí... Ačkoliv v jednom případě získáme vítězství údery a kopy a ve druhém slovy, v obou hraje klíčovou roli hlava a její nastavení. A v obou platí, že budete jen tak dobří, jaká je vaše příprava.

Jako bývalý vrcholový obchodník, v současnosti se věnující výuce sebeobrany, jsem si nemohl nevšimnout, že nástroje, které učím na tréninku, lze po drobných modifikacích uplatnit v celé škále životních situací. Zejména pak tam, kde je hodně v sázce – například při obchodních jednáních.

Sebeobrana má proti businessu jednu velkou výhodu: precizně propracované tréninkové postupy. A také možnost naučené nástroje vyzkoušet v modelových situacích, které se úrovní stresu velmi blíží realitě. Velmi rychle a bez reálného rizika na nich lze ověřit, zda-li vám fungují, nebo je na nich nutné ještě pracovat. Na obchodním jednání by vás takový test mohl stát spoustu peněz. Na tréninku sebeobrany jen trochu potu...

Každý, kdo se rozhodne bojovat (a je jedno, jestli doslova, s agresorem, nebo přeneseně s obchodním partnerem či šéfem v zasedačce), musí mít pod kontrolou především sám sebe. Na prvním místě to znamená kontrolovat hladinu stresu. Příliš velký stres nám zabraňuje podat optimální výkon. Narušuje naše soustředění, výrazně znesnadňuje vybavování si věcí z paměti, zpomaluje reakce a uvědomování si souvislostí. Dobrou zprávou je, že existují nástroje a postupy, které si lze relativně snadno osvojit a s jejichž pomocí udržíte stres pod kontrolou. Tři nejdůležitější z nich si představíme v tomto článku.

Vizualizace

Jedním z nástrojů je vizualizace. Ta není ničím jiným než možností natrénovat si zvládnutí stresové situace v klidu, a to kolikrát jen chcete a potřebujete. Jak na to? Pohodlně se posaďte a zavřete oči. Soustřeďte se na své dýchání a začněte si představovat důležité jednání, které máte před sebou. Vymodelujte si svůj přístup a pocit – jste skvělá, silná, sebevědomá. Projděte celé jednání bod za bodem.

Vaše představa průběhu jednání a skutečné reakce protistrany se samozřejmě můžou a budou lišit. Nemáte nad nimi žádnou kontrolu. Nad čím ale máte stoprocentní kontrolu, je váš přístup a vaše reakce. Pokud budete věnovat při přípravě podkladů alespoň trochu času také přípravě své hlavy, garantuji vám, že je nemožné, abyste nepředvedla ten nejlepší výstup svého života.

Tělesný postoj

První desítky vteřin ovlivní nastavení celého jednání a to, kdo bude tahat za delší konec provazu. Když budete vstupovat do zasedačky s hlavou plnou myšlenek na to, zda-li jste do tabulek zanesla všechno správně, je téměř jisté, že delší konec nebude váš.

Přímo před jednáním potřebujete minutku pro sebe, stejně jako bojovnice před zápasem. Zkontrolujte si postoj, ramena zatlačte od uší a dozadu, zvedněte hlavu. Váš postoj ovlivňuje jednak vaši mysl, jednak mínění druhé strany. Když budete zhroucená do sebe, budete se nejen nejistě cítit, ale i vypadat. Když budete mít postoj vzpřímený a otevřený, budete se cítit jistě a sebevědomě... A taky tak vypadat. Párkrát se zhluboka nadechněte až do břicha, vezměte za kliku a běžte vyhrát.

Pozitivní myšlení

Myslet pozitivně neznamená obelhávat sebe sama. Věřte mi, že si můžete třeba stokrát denně zopakovat „ten kontrakt zítra uzavřu“, ale k jeho podpisu vám to nějak nepomůže. V situaci samotné vám to naopak může zabraňovat vidět situaci reálně a přizpůsobit jí váš postup.

Myslet pozitivně znamená soustředit se na výsledek, kterého chceme dosáhnout. Existuje na to jednoduchý trik. Mozek je v podstatě automat na otázky a odpovědi. Nesnažte se mu rozkazovat; dávejte mu otázky, které vás nenápadně zavedou tam, kam potřebujete. Příkladem dobře položených otázek, která mozek naladí na optimální výkon s cílem uzavřít kontrakt, je například:„Povýší mě, když ten kontrakt uzavřu?“ „Co si koupím za provize, které za tenhle kontrakt dostanu?“ atd. Cíl je obsažený v otázce a mozek je nastavený na to, hledat k němu cestu. V takovém případě neúspěch neexistuje.

Pavel Houdek,

 

instruktor sebeobrany

www.moderni-sebeobrana.cz