ocenění české buchty DSC_4868.jpgPoslední červnové dny bývají naplněné také otázkou, čím potěšit paní učitelku, pana učitele. Školáci i jejich rodiče vymýšlejí nejrůznější dárečky, jimiž by se důstojně rozloučili s letošním školním rokem. K samozřejmostem patří kytička, ale...

Ale ještě by to něco chtělo, nějakou drobnost, nápad, něco, nač se pak dlouho v dobrém vzpomíná. Volba některých žáků padá na perníčky. Nevěříte? Ale ano, je to tak. Některé z těch, které vyrábí v JaJa Pardubice pod vedením Jarmily Janurové, jsou právě pro tyto slavnostní chvíle určené. Jeden hezčí než druhý. Pro který se rozhodnout? To je věru těžké, všechny jsou jako z pohádky a blízké dětské duši stejně jako té dospělákově. Jsou prostě kouzelné. Dělají totiž ostatním radost. Vesele nazdobený perníček dokáže přispět k pěknému ukončení dalšího desetiměsíčního vzdělávacího kolotoče, dá zapomenout na maléry, sem tam nějakou tu nedostatečnou nebo nepovedený úkol, a naopak vybídne k tomu, aby se v září začalo znovu a v pohodě. Také Jarmila Janurová se toho musela při výrobě perníčků hodně naučit. Propracovat receptury, zdokonalit zdobicí techniky, získat nejnovější informace o dodavatelích a výrobcích nejrozmanitějších ingrediencí, ať již jde o koření, med, oříšky, mandličky. Podnikat znamená učit se každý den. Ať již jde o inovace v legislativě, předpisy týkající se hygieny, obalové materiály, logistiku, či trendy v chutích zákazníků. A co se Jarmila Janurová naučila už dávno a dávno? Třeba být pozorná ke svým zaměstnancům, vstřícná k odběratelům a pokorná před každým, kdo něco doopravdy umí. Důkazem jsou ocenění, kterých už její firma získala nespočet.       

Eva Brixi