IMG_1913.jpgPravidelně cvičit, zdravě jíst, zhubnout, přestat kouřit, dlouho spát a méně se stresovat. Zdravý životní styl už řadu let patří mezi nejpopulárnější předsevzetí, která si Češi dávají v novém roce. I v tom letošním se řadí mezi favority, které si plánuje dát přibližně třetina lidí. Ve zdravém stylu života mohou být pomocníkem nejen vlastní motivace, ale i bylinky, které k němu neodmyslitelně patří.

Se zdravým životním stylem jde ruku v ruce především kvalitní stravování. To by se mělo skládat z čerstvých surovin, ať už je to ovoce, zelenina, či maso. Polotovary a průmyslově zpracované pochutiny raději vynechte. Jídelníček by měl být vyvážený, střídmý a pravidelný. Ideální jsou menší porce pětkrát denně. Snídaně je přitom základ, který není dobré vynechat. Díky ní se organizmus nastartuje a vydrží fungovat celý den.
Také platí, že čím pomaleji jíte, tím lépe. Strava se snáze vstřebá, nezatěžuje žaludek a ve finále nemáte takový pocit hladu či těžkosti. Do zdravého jídelníčku zařaďte bylinné čaje, odvary z bylin nebo čerstvé bylinky, které můžete konzumovat při jídle i po něm. „Dobrému trávení prospívá směs hořce žlutého, puškvorce, čekanky, máty a lékořice. Při pocitu překyselení žaludku je vhodné sáhnout po směsi pelyňku a hřebíčku. Správnou rovnováhu metabolizmu cukrů a tuků pomáhá navodit jalovec, k pročišťování trávicího systému využijte rozmarýn a ostropestřec,“ poradila nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Zklidnit spánek pomáhá třezalka

Pro zdravý životní styl je důležitý i kvalitní spánek, který regeneruje celý organizmus a jeho funkce. Po odpočinku jsme tělesně i psychicky výkonnější a odolnější, ale také jím posilujeme imunitu, čímž utužujeme svůj celkový zdravotní stav. Dospělý člověk by měl spát v průměru osm hodin denně, školáci devět hodin a malé děti kolem 10 až 12 hodin za den.
Avšak nezáleží jen na tom, kolik hodin prospíme, ale jak tvrdý a klidný je samotný spánek. „Jako pomocník pro navození nerušeného spánku se osvědčila třezalka, lípa a bakopa, které podporují duševní zdraví a relaxaci těla i mysli. Protistresové účinky má kozlík lékařský, který pomáhá zklidnit nervový systém a dopřát vydatný odpočinek. Před spánkem si můžete dát i zklidňující koupel z třezalky, levandule, meduňky a další směsi bylin, které pomáhají zrelaxovat organizmus,“ vysvětlila Jarmila Podhorná.

Stačí se hýbat půl hodiny denně,
vyhnete se nemocem i stresu

Nedostatek pohybu se na lidském zdraví projevuje více, než se na první pohled může zdát. Zdvojnásobuje se jím totiž riziko kardiovaskulárních onemocnění. Sedavý způsob života navíc zapříčiňuje i další nepříjemné choroby, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, osteoporóza a samozřejmě i omezení pohyblivosti kostí a kloubů. Přitom se stačí aktivně hýbat alespoň 30 minut, děti pak nejméně hodinu denně. Pohybové aktivity nemusejí být náročné. Prospěšná je například procházka v lese, chůze do schodů, pomalá jízda na kole nebo plavání. S intenzitou cvičení roste fyzická kondice, snižuje se tělesná hmotnost a v neposlední řadě stres. „Zklidnění mysli prospívá například levandule. Vhodná je také tinktura z maralího kořene, která se využívá při posílení adaptačních schopností při stresu. Ve vypjatých situacích se vyplatí dopřát si i relaxační koupel nebo použít bylinný sprej na podporu nervového systému,“ doporučila Jarmila Podhorná.     

Mgr. Jarmila Podhorná, Naděje
tel.: +420 582 391 254
fax: +420 582 391 254
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.nadeje-byliny.eu