Incovenal_kabelka.jpgŽenské tělo je velice citlivé. A ženská psychika citelně zaznamenává všechny jeho změny. Nezáleží na tom, zda jde o lékařky, manažerky marketingu, ředitelky korporací, podnikatelky, nebo třeba designérky. Každý den se ženy vnímají trochu jinak. Záleží na pocitu. Atraktivita, tělesné pohodlí, výkonnost, umění být asertivní ve správný okamžik – to vše může být ovlivněno tělesnými změnami, které přicházejí po dnech i letech. Netřeba se za ně stydět. Výzvou pro každou dívku, ženu, dámu je, aby se s tím vším naučily pracovat a starat se o zdraví, bezprostředně se odrážející na náladě nebo image. Dlouho byla například inkontinence tabu, dnes je z ní vážně diskutovaný problém. Jak jí předejít a jak jí čelit? Téměř každá z nás se s ní jednou setká.

Co lze dělat, pokud vám tato nepříjemnost zasáhne do života? Prvním krokem je návštěva lékaře, gynekologa. Ten určí, v jakém rozsahu inkontinencí trpíte a podle svých zjištění doporučí kombinaci cvičení, úpravu stravy i se zařazením potravinových doplňků a jiná režimová opatření.

Jaká část těla v terapii napravující problémy s únikem moči je klíčová? Jde o svalové skupiny, které tvoří pánevní dno. Mnohé ženy je opomíjejí, alespoň pokud nemají potíže. Ale věděli jste, že jejich pravidelné cvičení může dopomoci také k lepšímu sexuálnímu prožitku? A nejen to. Jsou nezbytnou oporou pro udržení orgánů v malé pánvi na jejich místě. Pokud by docházelo k jejich ochabování, mohou se močový měchýř, močová trubice, konečník, děloha i pochva posouvat. Když už se stane, může následky šikovně ovlivnit vhodná terapie. Jedna obtíž může tedy následně přinést mnohonásobnou odměnu. Postačí jednat. Gynekolog a porodník MUDr. Miroslav Smolík upozornil: „Ženy s inkontinencí by měly posilování pánevního dna zařadit do každodenního programu, samozřejmě upravit životosprávu a podpořit léčbu vhodnou fytoterapií. Mezi nejlepší pomocníky současnosti patří Incovenal comfort, účinné fytoterapeutikum, obsahující výtažky ze lnu setého, tykve, přesličky, které posilují pánevní dno a zároveň zajišťují správnou funkci nervového systému.“ Velká výhoda preparátu spočívá v tom, že je zcela nehormonální. Za jeho účinky stojí CELcomplex, jehož významnou součástí je len setý, který výrazně dokáže zlepšovat kromě stavu svalstva pánevního dna také stavy při menopauze; doplněk stravy obsahuje dále hořčík, vitamin C a D3.

S cvičením lze začít kdykoli a kdekoli. Velmi účinné jsou techniky, které do léčby močové inkontinence implementoval v roce 1948 americký gynekolog

Arnold Kegel. Jsou účinné i dnes. Spočívají v rytmickém zatínání svalstva pánevního dna a následném uvolňování. Doba udržení stahu se pohybuje od jedné do sedmi sekund. Počet opakování se zvyšuje od 80 do 300 stahů za den. Celý trénink prochází čtyřmi základními fázemi. V té první si žena svaly uvědomuje, během druhé fáze se snaží vyloučit břišní, stehenní a hýžďové svaly, ve třetí se soustředí na izolované stahy svalů pochvy a ve čtvrté fázi už aktivně používá svaly pánevního dna. První výsledky se po pravidelném cvičení dostavují za šest až osm týdnů. Arnold Kegel dosáhl zlepšení nebo vyléčení močové inkontinence u 84 procent žen, které tímto problémem trpěly. „Tato léčebná metoda může u mnoha pacientek nahradit i náročnou operační léčbu, nebo ji může vhodně doplnit. Cvičení lze aplikovat v rámci prevence, léčby a také v pooperačním období,“ uvedl MUDr. Miroslav Smolík a doplnil, že pro posílení svalového dna pánevního používají některé ženy také cvičení, která pramení z východoasijských škol, jako je tai-chi nebo sestava Pět Tibeťanů: „Efekt přináší i orientální břišní tanec, pilates, kalanetika, jóga a power jóga, ale také turistika, plavání, jízda na kole a in-line bruslení, které vás uvolní, zbaví stresu a budete se po něm cítit naprosto skvěle.“ Naopak jako nevhodné označuje odborník cviky v uvolněném stoji rozkročmo, skákání sounož nebo poskoky z jedné nohy na druhou. Tedy všechny sporty, při kterých se skáče: míčové hry, aerobic, gymnastika a bojové sporty.

s využitím tiskových materiálů

připravila Kateřina Šimková  

www.incovenal.eu