image fot.jpgKdo by si pomyslel, že takzvaná „pilulka po" je výsadou mladých neuvážlivých dívek, velmi by se mýlil. Pohotovostní pilulka, která zabrání nechtěnému početí, se stává záchranou hlavně tehdy, kdy selže jiná antikoncepce. A právě v tomto případě pomohla 87 % žen, které tímto způsobem odvrátily důsledky selhání zvolené ochrany. Jen hrstka z nich se však vydala pro řešení do lékárny spolu s partnerem.

Z průzkumu společnosti Richter Gedeon, který si nechala zpracovat agenturou Millward Brown v 15 zemích světa včetně České republiky, vyplynulo, že ze zmiňovaných 87 % žen bylo jen 37 % nezadaných, 42 % z nich už mělo děti a 67 % z nich bylo starších 25 let. To dokazuje, že se problém selhání antikoncepce týká i zralých žen, které jsou v oblasti sexuality zkušené.
Je zajímavé, že 6 z 10 žen uvedlo, že antikoncepce je společnou odpovědností muže a ženy. Přitom ale 72 % žen v průměru ze všech zemí odpovědělo, že v případě selhání antikoncepce by "pilulku po" zakoupilo v lékárně samo a jen 16 % z nich by šlo s partnerem. České ženy se tomuto průměru docela vymykají. Do lékárny by si pro "pilulku po" šlo samo neuvěřitelných 94 %, což je nejvíce ze všech 15 zemí, a jen 5 % z nich by šlo s partnerem!
„Pilulka po" (např. Escapelle nebo Postinor) je dnes běžně dostupná v každé lékárně bez předpisu. Přesto se jen 15 % z dotazovaných žen se svěřilo, že mají pilulku pro jistotu uloženou v šuplíku.

(tz)