m_HLC_122016_077.jpgBenefiční Svatojakubská zimní varhanní slavnost byla završením celoročních aktivit Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club a Helas New Encounters Club. Pro oslavu byly zpřístupněny unikátní prostory baziliky, sálu Jana Lucemburského i gotických sklepení.

Adventní čas v lidech podněcuje touhu sdílet, která je i samotnou podstatou obou společenských klubů. Překrásnou trojlodní barokní bazilikou prostupují majestátní tóny varhan srdce všech, kteří se sešli na posledním velkém letošním setkání, aby oslavili a završili další úspěšný rok.

0000_900

Na historický nástroj zahrála titulární varhanice Irena Chřibková, ředitelka kůru baziliky sv. Jakuba v Praze, která koncertuje po celé Evropě, Japonsku, Rusku, Izraeli a USA. Hosté měli opravdu co obdivovat. Nádherná barokní skříň pochází z roku 1705 a je dílem varhanáře Abraháma Starcka z Lokte, který postavil po požáru baziliky původní nástroj s 26 hlasy. Ten byl několikrát během tří staletí přestavěn až do dnešní podoby, kdy čítá 8 277 píšťal a 91 znějících rejstříků, nebo chcete-li barev. Je to tedy velký symfonický orchestr. Svatojakubské varhany jsou největší varhany v Praze i v Čechách.
„Již devatenáct let spolu budujeme hrdé Česko a učíme se znát cenu našeho podnikání. Spojujeme zkušené podnikatelky a podnikatele, aktivní ženy a muže různých profesí. Protože podporujeme přátelskou stránku byznysu, pevně věřím, že se nám to vrací ve formě našich úspěchů! Jsem hrdá, že jsme se mohli sejít, zvolnit a odpočinout si v nejkrásnějším období roku," říká Helena Kohoutová, zakladatelka klubů.

0_900

Kromě samotné hudby na hosty působilo i samotné prostředí adventních oslav. Interiér baziliky obklopuje dvaadvacet oltářů a nesčetné množství obrazů a fresek, včetně sbírky obrazů českého malíře Petra Brandla, hlavního představitele vrcholného baroka u nás. Kostel svatého Jakuba většího spolu s přilehlým klášterem minoritů patří k největším a nejkrásnějším pražským kostelům. Původně gotická stavba byla později barokně přestavěna a nyní je skutečnou pokladnicí barokního umění. Mimo samotné prostory kostela byl hostům zpřístupněn i sál Jana Lucemburského, kde se tento český král ženil, a původní gotické sklepení ze 13. století. Ve všech těch prostorách i s přilehlou arkádovou chodbou probíhal bohatý vánoční jarmark. Tombola a dobročinný bazar přinesla důležitý příspěvek ve prospěch údržby svatojakubských varhan.


Kde se setkává šmrnc první republiky se světem moderních technologií a energických ženských osobností? Dámský klub Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club od roku 1999 podporuje, inspiruje a sdružuje ženy s aktivním přístupem k životu. Klubová setkání přinášejí vždy odbornou a společenskou část, tudíž spojují zábavu i rozvoj - a to vše v tom nejpříjemnějším, vstřícném a inspirujícím prostředí. S členkami se potkávají známé osobnosti českého společenského života i odborníci ze všech myslitelných oborů, které mohou zajímat všestrannou a aktivní ženu, ať už její věk začíná dvojkou, nebo osmičkou. Dámský klub uspořádal již přes 250 společenských večerů, komorních setkání a odborných prezentací, na kterých ženy získávají mnoho nových osobních a obchodních kontaktů, ale také nová blízká přátelství.

www.helas-ladies-club.cz