DSC04188-Edit.jpgRozhodnutí je jen a jen na vás. Zvažujete, jestli se „na stará kolena“ pustíte do podnikání? Proč ne? Třeba se vám splní velký sen. A nebudete sama. Se svou firmou si budete užívat radosti i strasti, budete mít příležitost tvořit, vymýšlet, zkoušet... Má to mnoho souvislostí. I finančních. Průměrný důchod žen je podle statistických dat stále přibližně o 2000 korun nižší než u mužů. V září 2016 činil průměrný důchod mužů 12 643 korun, zatímco ženy braly jen 10 383 korun. V roce 2015 se přitom ženy v průměru dožívaly bezmála 82 let, muži pouze 76 let. Částky vyšší než 1000 korun si však ženy takřka nejsou ochotné šetřit. Mezi 1000 a 1500 korunami měsíčně si podle průzkumu ČSOB na důchod šetří jen 5,5 % žen, mezi 1500 a 2000 korunami spoří už pouze 4 % z nich. Částky nad 2000 korun si odkládá jen 1,3 % žen.

Ženy podle průzkumu nejvíce motivuje k uzavření penzijního spoření státní příspěvek (61,1 %). Velká část dotazovaných žen si spoření uzavřela i díky podpoře zaměstnavatele. Nejvíce ženám přispívají na penzi zaměstnavatelé v Olomouckém (44,1 %) a Zlínském kraji (43,3 %). Státní příspěvek na penzijní spoření pak využívá 83,6 % žen. Pětinu žen přesvědčilo k uzavření penzijního spoření doporučení od příbuzných a známých.

Proti tomu, jak ženy šetří na důchod, hovoří jejich odpovědi na otázku, jaký věk odchodu do penze by pro ně byl ideální. Dříve než v 60 letech by chtěly jít do důchodu více než dvě třetiny žen. O pár let déle by chtělo pracovat 32 % žen, které si dokáží představit svůj odchod do penze ve věku mezi 60 a 65 lety. O vyšším věku odchodu do důchodu v podstatě neuvažují. Na 78,1% žen je také rozhodně pro, aby o odchodu do důchodu rozhodoval i počet dětí, které mají.

Více než třetina žen (37 %) se domnívá, že bude pobírat důchod mezi 10 000 až 15 000 korunami. Penze jen do výše 10 000 korun se obává 23,6 % žen. Pouze 6,5 % žen věří, že bude mít důchod vyšší než 15 000 korun. Většina žen (57,3 %) by si však představovala důchod vyšší – mezi 15 000 a 20 000 korunami. Bezmála 20 % žen touží dokonce po důchodu přesahujícím 20 000 korun měsíčně.

Marii Zemanové, generální ředitelce ČSOB Penzijní společnosti, a.s., jsem v této souvislosti položila několik otázek. Volně jsme tímto rozhovorem navázaly na ten, který jsme v Madam Business publikovali na stranách 2–3 v květnovém vydání:

Ženy by podle vašeho průzkumu chtěly odejít do důchodu dříve než v 60 letech. Tušíte proč? Vždyť jsou dnes hodně aktivní, činorodé, jsou rády mezi lidmi, chtějí se seberealizovat a líbit se a vydělávat i v pokročilejším věku nějaké peníze, některé zrovna v tomto údobí vstupují i do businessu.sny_620

Důchod a stáří je spojeno se stereotypy, a tak si hned říkáme, že až budu v důchodu, nezmůžu už nic, maximálně budu někde na lavičce krmit holuby. Ale tak to přece být vůbec nemusí a ve většině případech vůbec není. Já věřím, že hodně žen se do důchodu rádo chystá právě proto, že se těší na dobu, kdy bude mít víc času na své zájmy, koníčky a rodinu. Důchod je jen další životní úsek, a záleží na nás, jak si ho připravíme. Mnoho dnešních seniorů podniká, aktivně sportuje nebo cestuje. Je na každém z nás, kdy začneme přemýšlet o své budoucnosti a o nutnosti zajištění, protože tyhle představy a přání si z průměrného důchodu nejspíš nesplníme.

Také jste zjistili, že si většina žen spoří na důchod méně, než by bylo vhodné. Vedou se diskuze, z čeho ukrojit, aby jim v běžném rozpočtu na domácnost prostředky nechyběly. Zda si odpustit častěji cukrárnu, dražší kabelku vyměnit za levnější. Možná by pomohlo vést si záznam příjmů a výdajů, protože pak člověk zjistí, kolik zbytečností si pořizuje... Ať už jde o ženy s vyššími příjmy, nebo o ženy, které opravdu musí vážit každou korunu. Jaký na to máte názor?

Naprosto rozumím tomu, že není jednoduché spořit, a zvlášť v případě, kdy si potřebujete pořídit bydlení a máte kolem sebe děti. Ty jsou také investicí, o kterou je potřeba se starat a finančně ji podporovat, a do toho už se zároveň třeba staráte i o rodiče... Jsem ve stejné situaci, takže to úplně chápu. Myslím si, že hodně záleží na prioritách. Přehled příjmů a výdajů je výborný nástroj proto, aby si člověk uvědomil, jak na tom s tím spořením a utrácením je. Jestli opravdu nekupuje zbytečnosti. V dnešní době, kdy v supermarketu zaplatíte kartou a na výpisu z účtu už pak vidíte jen celkovou sumu, se to sleduje těžko. Chce to prostě disciplínu, a je to volba každého z nás, zda si vede evidenci. Ale já bych to třeba jen na krátkou dobu (týden nebo dva) doporučila každému. Pak člověk vidí černé na bílém, kolik může ušetřit a rozhodnout se, jak s penězi naloží. Ideální samozřejmě je někam dlouhodobě peníze investovat, k čemuž existují vhodné finanční nástroje. Jedním z nich je třeba penzijko, které se dokáže přizpůsobit úplně každému. Je skvělé, že se zde ničím nezavazujete. Pokud nastanou zlé časy nebo prostě jen nějaká životní fáze a vy budete mít jiné důležité výdaje, můžete si penzijko přestat platit úplně nebo vkládat jen malý finanční obnos. Já si ho třeba takhle „přerušila“, když jsem šla na mateřskou dovolenou, stejně jako jsem si více rozložila splátky hypotéky. Jde prostě o velmi variabilní produkt, který dokáže pomoci každému, kdo opravdu chce.

Rozumní lidé a příznivci myšlenek o udržitelnosti poukazují právě na to, že žijeme dosti rozmařile a konzumním způsobem, a právě to nás svádí k utrácení, nemyslíme na zadní vrátka. Pomohla by osvěta, třeba právě směrem k udržitelnosti, sociální odpovědnosti? I to se stářím souvisí.

Osvěta je rozhodně potřeba a my se jí hodně věnujeme. S osvětou začínáme již u malých dětí s naším dětským konceptem, který bude letos součástí všech významných dětských akcí v Česku. Druhá věc je, jak se k výchově dětí za oblast sociální odpovědnosti staví rodiče a také škola. Právě školné léta jsou nejdůležitější životní období, kdy se vytvářejí lidské hodnoty.

Uvedla jste, že právě osvětě věnuje vaše společnost náležitou pozornost. Zapojili jste rovněž sociální sítě, spolupracujete s blogery, kteří cílí spíše na mladší generaci. Pomohla by vám rovněž blogerka, která by se věnovala ženám 40+ až 50+?

Pokud by takové blogerky existovaly, tak bych za ně byla samozřejmě ráda, zvlášť pokud by ony samy byly přesvědčeny o tom, že penzijko dává smysl, a to jakékoliv věkové skupině. Navíc ženy 40+ jsou právě těmi, kdo v rodinách působí na mladou generaci, ať už jsou to děti, či vnoučata. Navíc stále častěji dělají nejen nákupní, ale i finanční rozhodnutí.

Sny, vůle, vynalézavost, nápady – to vše má v životě své místo. Jak byste tyto pojmy dala do souvislosti s penzijním připojištěním?

Penzijní spoření může být pomocníkem při plnění našich snů a životních plánů. Přece jen k většině našich hmotných plánů jsou peníze nezbytné. Spořením lze být ke splnění snů blíže, což není jen fráze. Máme klienty, kteří si spoří třeba dvacet let a vůbec ne vysoké částky, ale i s 500 korunami měsíčně si za 20 let můžete naspořit zajímavou sumu. A pak je jen na vás, na co peníze využijete a jaké sny si splníte.

ptala se Eva Brixi