kotková.jpgStavařina byla vždy považována spíše za mužské řemeslo, významnou českou stavařskou firmu však vede žena. Její podnikatelský úspěch a příběh byl korunován třetím místem v kategorii Střední společnost projektu Ocenění Českých Podnikatelek v roce 2015. Podle Jany Kotkové, ředitelky společnosti Romex, mají lidé v její firmě k sobě blízko a nejsou pouhou položkou v účetnictví.

Čím se vaše firma zabývá a jak dlouho již na českém trhu působí?

Společnost ROMEX je specializovanou stavební firmou zaměřenou na rekonstrukce a opravy objektů, a to zejména pro průmysl, administrativu a občanskou vybavenost. Naším stěžejním zaměřením jsou návrhy realizací a následné provedení izolací plochých střech. Hlavní je technický a řemeslný um, který prohlubujeme a zdokonalujeme již 25 let. Potvrdit to mohou především naši dlouhodobí partneři, kteří o nás říkají: Romex problémy nedělá, Romex je řeší.

Jaká je dnes situace ve stavebnictví?

I když je tato tendence velmi pozvolná, stavebnictví opět pomalu roste. A já jsem hrdá, že i v období stagnace jsme dokázali udržet své základní hodnoty, tedy poctivost stavařského řemesla.

Zasahují do vašeho podnikání nové trendy?

Samozřejmě. Každá úspěšná firma, která má mít šanci udržet krok, se musí neustále rozvíjet a ani u nás tomu není jinak. Podstatné je mít přehled o stávajících a nových technologiích, a hlavně umět tyto poznatky promítnout do výsledného řešení. Pro nás je z tohoto pohledu zásadní udržování kontaktu a spolupráce s univerzitami a výzkumnými institucemi, jako je například stavební fakulta nebo nově vzniklé vědecké centrum AdMaS brněnského VUT.

Překvapilo vás, když jste se loni dostala do finále Ocenění Českých Podnikatelek? Jak se zpětně díváte na svou účast v projektu? Změnil se nějak váš náhled na vlastní podnikání?

Nejen postup do finále, ale i samotná nominace mne velmi mile překvapily. Měla jsem nesmírnou radost, že velké úsilí a snaha firmu posunovat kupředu byla oceněna i mezi tolika jinými úspěšnými podnikatelkami. A spíše než aby se můj náhled na vlastní podnikání změnil, mne ocenění ujistilo v tom, že jdu správným směrem. Že podnikání ve stavebnictví není jen o návrhu a realizaci stavby, ale že pro přispění k rozvoji tohoto tradičního řemesla je zcela zásadní své znalosti a zkušenosti neustále předávat dál, a tím inspirovat další a takto se podílet na utváření světa kolem nás.

Kdo vás v životě nejvíce ovlivnil?

Je velmi těžké určit, kdo mě během života ovlivnil nejvíce, protože snad každá etapa života si žádá někoho jiného, který nám pomáhá určit směr. Nicméně jedním z nich byl zcela určitě můj otec, který mne vždy nenásilně, ale důsledně vedl k práci, ke vztahu k řemeslným činnostem a k vytrvalosti. Možná proto jsem si stavařské řemeslo tak zamilovala a cítím radost a odhodlání se na jeho dobrém jméně podílet, i přesto, že to vyžaduje mnoho práce a úsilí. O to je ale potom uspokojení z dosaženého úspěchu větší.

Posláním projektu OCP je podpora českých podnikatelek. Co byste poradila těm začínajícím?

Chcete-li začít s podnikáním, zbytečně to neodkládejte. Naslouchejte svému srdci, intuici a najděte si čas zhodnotit svůj záměr z více stran. Velmi přínosné je vyhledat si poradce či mentora, se kterým by bylo možné konzultovat svůj rozvoj, své problémy či názory. Rozhodnutí je však na vás samotných – a to je nesmírně vzrušující a dobrodružné. Nebojte se o sobě dát vědět. Falešná skromnost už bohužel pomohla zabít hodně slibných podnikatelských nápadů.

Ovlivňuje vaše podnikání fakt, že jste žena?

Rozhodně ano. Pro mě jako pro ženu je výzvou především vnesení intuice a ženského citu do převážně mužského prostředí stavařů. Nicméně se domnívám, že pro vedení každé firmy je důležitá spolupráce mužů a žen a využívání jejich někdy velmi rozdílných kvalit pro vytvoření rovnováhy, a tím nejlepšího možného výsledku.

Máte svůj podnikatelský sen?

Mým největším snem je zdravá a prosperující firma, kde k sobě mají lidé blízko a zaměstnanci nejsou pouze položkou v účetnictví, ale tvoří důležitou součást společnosti. Díky tomu je možné udržet poctivé řemeslo a pozitivní přistup k práci.

Nalezla jste vlastní způsob, jak překonávat překážky a nenechat se odradit v cestě za svým cílem?

Řídím se větou, která byla součástí dárku od kamaráda. Věnoval mi k narozeninám dřevořezbu a papírek. Stálo na něm: Je lepší mířit ke hvězdám a netrefit se než do kupky hnoje a dosáhnout cíle.

Co vám v pracovním nebo osobním životě udělalo v poslední době radost?

Pravě se mi vrátila dcera ze studií v Dánsku. Ihned se s odhodláním zapojila do chodu společnosti, což jsem s nadšením uvítala. Mám jedinečnou příležitost zjistit, zda spolu můžeme profesně tvořit.          

(red)