DSC_2963.jpg

Když jsem si listovala brožurou k letošnímu již 29. ročníku Mezinárodního etapového cyklistického závodu žen Tour de Feminin O cenu Českého Švýcarska, který se v tomto regionu odehrál na začátku července, měla jsem dojem, že se do tohoto projektu zapojily snad všechny firmy, města i obce severních Čech. Dostala se mi do rukou v TOS Varnsdorf, který je jedním z těch, kteří napomáhají k rozvoji této atraktivní aktivity. Na závod i organizaci jsem slyšela samou chválu, a určitě nejen proto, že se týká ženských dovedností, schopností i soupeřivosti.

Ostatně Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje, o něm napsal: „Tento podnik nemá v republice obdoby, ať už tradicí, či profilem tratě zasazeným do malebného koutu Ústeckého kraje, do Šluknovského výběžku.“ Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR, o závodu řekl: „Myšlenka týmu kolem Jiřího Vícha propagovat ženskou cyklistiku v atraktivním prostředí Národního parku České Švýcarsko a Lužických hor se už třetí desetiletí úspěšně rozvíjí.“ A Jan Kolář, starosta České Lípy, poznamenal: „Podobně významný sportovní podnik se dnes neobejde bez velkorysé podpory sponzorů a podporovatelů, obětavé práce organizátorů a nezištné pomoci desítek dobrovolníků.“ A tak o cyklistice a ženách vznikl následující rozhovor. Na otázky odpovídal ředitel a zakladatel proslulého klání Jiří Vích:

Proč jste začali pořádat právě takový závod, a proč pro ženy?

Projekt jsem poprvé spustil v roce 1988 především kvůli své dceři, která v té době závodila. A protože nebylo zrovna moc etapových závodů pro ženy v České republice, rozhodl jsem se jeden dlouhodobě organizovat. Od té doby se závod rozrostl nejen co do počtu dnů a kilometrů, ale i co do počtu zájemkyň, které se postaví na start.V loňském roce jsme přivítali dvoutisící závodnici, shodou okolností reprezentantku Španělska. A v jubilejním 30. ročníku najedeme už více než 10 000 km. V dosavadních ročnících se prezentovalo již 45 států. Bohužel, a především bohužel pro české závodnice, se za těch téměř třicet let, co závod připravujeme, situace příliš nezměnila. V republice je už pouze jeden etapový závod pro ženy, který je stejného rozsahu jako ten náš.

Mohou se zúčastnit i neprofesionální sportovkyně, které milují jízdu na kole pro radost?

To bohužel ne. Závod je součástí světového cyklistického poháru žen, tudíž je určen pouze těm, které jsou registrované a k nám přijedou buď s národním týmem, nebo mateřským družstvem, za něž startují po většinu roku. Pravdou ale je, že mnohé závodnice jsou ryzí amatérky, které se cyklistikou neživí. Buď to jsou ještě studentky, nebo trénují po práci a na závody si berou dovolenou.

Jak se o něm v tak vzdálených zemích, jako je Nový Zéland, Kolumbie, Japonsko, účastnice mají možnost dovědět?

To už jsem vlastně zmínil v předchozí otázce. Tím, že je závod součástí světového poháru, je zařazen do kalendáře závodů mezinárodní cyklistické federace, která jej propaguje. Tak se o našem závodě dozví prakticky všechny týmy světa. A pak je tu také ústní podání. Za léta pořádání závodu máme docela dobré ohlasy, nejen na dobrou organizaci, ale „hostům“ se líbí i profil závodu a krajina, kterou se jezdí. Týmy se k nám rády opakovaně vracejí.

Čím je tento sport pro něžné pohlaví při­tažlivý? A co nabízí ženskému organizmu právě cyklistika? 

Velkou výhodou cyklistiky je, že ji mohou provozovat úplně všichni a že se s ní může začít v každém věku. Cyklistika je příjemná pohybová aktivita, kterou můžete provozovat s celou rodinou v přírodě, která nabízí zajímavé terény, atraktivní místa, spousty zážitků, odreagování. Díky cyklistice ženy shazují kila a formují si postavu, zvyšují svoji kondici. Nejsem žádný lékař nebo fyzioterapeut, ale přijeďte se podívat na náš závod a uvidíte spoustu krásných žen, pro které je cyklistika celoživotním koníčkem.

Možná více než polovina zeměkoule žije ve stresu, myslíte, že jízda na kole je prospěšná třeba právě pro přetížené podnikatelky a manažerky? Jak by mohly začít s cyklistikou právě ne příliš zdatné a netrénované ženy 50+?

V prvé řadě je dobré pořídit si kvalitní kolo, nemusí být nejdražší, ale šetřit se také nevyplácí. Radost zcela jistě udělá i hezké cyklistické oblečení, a pak už stačí vyrazit. Důležité je neklást si vysoké cíle, ale cíle reálné, které vás od další jízdy neodradí. A jak už jsem zmínil dříve, v přírodě a při pohodové jízdě, se jistě stane jízda na kole zálibou, kterou si rádi vyplníte volný víkend. A bonusem bude nějaké to shozené kilo a pevná postava.

Tour de Feminin má mnoho sponzorů. Shánějí se těžko, anebo máte štěstí?

Sponzoři se shání těžko, rok od roku rostou náklady na uspořádání závodu. Z toho důvodu nemůžeme například postoupit do nejvyšší kategorie světového poháru. Ale jsme rádi za všechny sponzory, které seženeme, i ty drobné, protože jinak bychom závod nedokázali financovat. Daří se nám to i díky spoustě dobrovolníků, kteří pracují bez nároku na peníze ve své dovolené. A tímto jim všem i děkujeme. Daří se nám získávat i hodnotné ceny, a to jak od sponzorů, tak i od jednotlivých měst a obcí Šluknovského výběžku Českokamenicka. A samozřejmě se neobejdeme bez významné podpory města Krásná Lípa. V letošním roce, a věříme, že tomu tak bude i nadále, nás významně podpořil i Ústecký kraj, který náš závod zařadil do projektu Rodinné stříbro Ústeckého kraje.

Co ukázal letošní ročník?

Letošní ročník byl opravdu rekordní, na startu jsme měli 182 závodnic z 29 týmů celého světa. Přijely například Australanky, Novozélanďanky, Američanky, Brazilka, Namíbijka, Izraelka, zastoupena byla Jihoafrická republika.To nás ubezpečuje o tom, že se o našem závodě ve světě ví, ale také nás to zavazuje k tomu, abychom nejen zachovali nastolený standard, ale abychom se ho snažili stále zvyšovat.

otázky připravila Eva Brixi