Foto - MVDr. Jana Novotná.jpgMVDr. Janu Novotnou jsem poznala jako dobrosrdečnou ženu, která dokáže řadu věcí a situací odhadnout na první pohled. Ač je ve vedení Mlékárny Valašské Meziříčí, spol. s r.o., na postu ředitelky, a je zároveň jednou z jednatelek, nikdy si takříkajíc nedělala patent na rozum. Váží si dobré práce jak svých kolegů, tak náklonnosti všímavých zákazníků stejně tak jako třeba slušných dodavatelů. V manažerské pozici nebudovala a nebuduje svou vlastní image. Nejvíce jí záleží na tom, jak sortiment uspěje mezi spotřebiteli, jejichž nároky se zvyšují.

Jak to před pár lety všechno bylo? Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Poté byla zahájena rekonstrukce výrobních prostor a postupná modernizace veškerého technologického zařízení. Nyní se denní nákup mléka ke zpracování pohybuje mezi 85–90 000 litry. Současný výrobní program tvoří smetanové jogurty, polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, biojogurty, a čerstvé tekuté výrobky.

image_kyka_2126

Mlékárna se s nabídkou Bio kysaný nápoj přírodní a Bio kysaný nápoj s jahodovou příchutí stala jedním z prvních producentů mléčných bioproduktů v České republice. Oba nápoje byly vyráběny z mléka kvality bio z ekofarmy AGRO FYTO spol. s.r.o. v Lidečku na Vsetínsku a získaly nejedno ocenění. V současné době Mlékárna Valašské Meziříčí dodává na trh v biokvalitě pouze jogurty.

Zařadila se mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků u nás. Její dobroty jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Exportní aktivity cílí na slovenský trh. Slovo má Jana Novotná:

Za Valašskou kyšku jste získali v květnu ocenění Mlékárenský výrobek roku 2016. V čem tkví tajemství toho, že je zrovna kyška takto úspěšná?

Valašská kyška je stálice v našem sortimentu, vyrábíme ji již více než patnáct let a je to jeden z nejprodávanějších výrobků naší společnosti. Jde o kysaný výrobek s obsahem bifidogenních kultur ABT, což je bezesporu její základní benefit, stejně jako její jemně nakyslá chuť. Já sama ji piji téměř každý den a ještě mi nezevšedněla.

Doporučujete ji využívat v rozmanitých receptech do pečiva. Co tím koláče, buchty nebo bábovky získají, čím jsou pak jiné?

Kyška se stala součástí mnoha receptů, je výborná do pečiva i jen tak např. s bramborovými plackami či pečenými brambory, u nás jim říkáme „pečáky“. Kyška nebo i kefír dodá pečivu jemnost a je lahodnější, s těstem se lépe pracuje.

Když jsem byla na jaře ve vaší mlékárně, ochutnávala jsem řadu jogurtů. Ten s mákem byl mým favoritem. Myslím, že pro ženy, zejména ty, které jsme se naučili označovat jako 50+, může být právě tento produkt vynikající svačinkou, která pomáhá doplňovat do organizmu vápník...

Domnívám se, že jogurt je vhodná svačinka pro každého a v každém věku. Vápník v mléce obsažený je totiž nezbytný nejen pro správný vývoj děti, ale i pro střední a starší generaci, kde je např. zvýšená pravděpodobnost vzniku osteoporózy. Bílé jogurty jsou vhodné i pro lidí trpící cukrovkou. V portfoliu máme spoustu příchutí, takže si lze vybrat od těch tradičních jako jahodový či čokoládový, po ty spíše netradičnější, jako je právě marcipán s mákem. Jako jediní na trhu máme také sérii smetanových ovocných jogurtů s vanilkou, kdy např. příchuť jahoda s vanilkou je jednou z nejprodávanějších.

Podle jakých zásad inovujete? Vždyť snad vše již bylo vymyšleno, a na druhé straně klasika je klasika...

Každá inovace musí být učiněna tak, aby byla kladem každého výrobku. Za takové inovace považujeme např. přidání nějakého benefitu či zvýšení podílu ovoce, po kterém zákazníci poslední dobou volají. Máte však pravdu, že dnešní trh je přesycen kvalitními mléčnými výrobky, a je proto těžké na něm uspět. Vydatně nám v inovacích však pomáhají i dodavatelé, kteří nám nabízejí např. ovocné směsi, tu bez obsahu škrobu, tu nějakou zajímavou příchuť.

Ujal by se slaný jogurt s bylinkami a ko­řením?

I takové jsme u nás chutnali a nebyly špatné. Takové jogurty však nemají u nás tradici a myslím, že by velký úspěch nezaznamenaly. Možná snad v nějaké letní omezené edici. Do těchto příchutí se však nechystáme.

Jak se stavíte k názoru, že mléčné výrobky zahleňují a nejsou zdraví prospěšné?

Mléčné výrobky bezesporu prospěšné jsou, byť někteří lidé mají na mléčnou bílkovinu či laktózu intoleranci. Právě pro ty jsou zde rostlinné alternativy mléka. Samozřejmě, že názory mnoha lékařů mohou být rozdílné, nicméně benefity mléka výrazně převyšují jeho případné zápory, o kterých někteří hovoří. Mléko či jogurty jsou vyráběny po staletí a vždy byly součástí jídelníčku. Teprve nyní, posledních deset či patnáct let se objevují výtky některých lékařů k jeho prospěšnosti. Myslím, že mnohem více než mléko by měla být řešena spotřeba slazených nápojů s vysokým obsahem cukru, které jsou podávané dokonce i malým dětem.

V roli ředitelky řešíte spousty nejrůznějších otázek, požadavků, připomínek, problémů. Co je na tom nejsložitější?

Samozřejmě je nejsložitější se rozhodnout správně, najít to nejlepší řešení. Naštěstí na to nejsem sama a s pomocí kolegů, spolumajitelů mlékárny, se kterými se radíme, jsme si několikrát ověřili, že jsme zvolili správnou cestu. Za to, jaké se na našem pracovišti vytvořily vztahy v našem týmu, bych kolegům moc ráda poděkovala, stejně tak jako za vstřícnou součinnost. To našim výsledkům, a nejen ekonomickým, velmi prospívá. Snad o tom svědčí i rostoucí prodeje našich kvalitních mléčných výrobků a zvyšující se poptávka po nich.

Bývají okamžiky, kdy si nevíte rady? Anebo se řídíte rčením, že risk je zisk?

Samozřejmě, že tyto okamžiky nastávají, v poslední době stále častěji. To se u mě projevuje tím, že např. špatně spím, musím o tom stále přemýšlet, jak to vyřešit, aby to bylo nejoptimálnější a nejvhodnější pro naši firmu.

Žena v manažerské pozici nehodnotí pouze racionálně, ale ve správném náhledu na věc jí pomáhají také emoce, empatie, větší pochopení situace. Dáváte přednost číslům, tabulkám, anebo se spíše řídíte zdravým selským rozumem?

Domnívám se, že v poslední době se vytrácí ten zdravý selský rozum. Právě ten je ale víc než excelovská tabulka. Snažím se proto na vše dívat s nadhledem a řídit se právě tím zdravým selským rozumem, což jsem se tak jako tak snažila dělat celý život. A emoce? Ty do obchodu vůbec nepatří, ale někdy je těžké se jim ubránit.

ptala se Eva Brixi