Decin_Ruzova zahrada 1_renner@ralsko.net.jpgNacházet odkaz minulosti a příjemnou formou ho předávat dnešku sice nezní příliš vynalézavě. Ale ten, kdo v tomto poselství našel sám sebe, je ostatním lidem velmi užitečný. V této uspěchané době se více než kdy dříve také snažíme k dějinám obracet, hledat v nich inspiraci, moudrost předků, pravdy, které posvětil čas. Ale i vzpomínky, paměti, potěšení z tehdejší architektury, otisku řemeslné zručnosti v mnoha výrobcích a nádheře, která díky tomu vznikala. Podobnou úlohu, tedy objevování v širokém slova smyslu, má Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku v Děčíně, příspěvkové organizaci statutárního města Děčín:

Získala jste nejen reprezentativní, ale tak trochu i tajuplné postavení – jste ředitelkou zámku, zámeckou paní, která se pohybuje na pomezí historie a současnosti. Čím vás toto prostředí oslovilo?

Jako ředitelka na děčínském zámku pracuji už desátý rok a musím říci, že pokud bych měla svou práci popsat, ani slovo reprezentativní ani slovo tajuplná by mě nenapadlo. Moje práce je velmi krásná a zajímavá. Ještě si pamatuji dobu, kdy zámek byl ruina v žalostném stavu a téměř bez života. Spolu s kolegy ho postupně oživujeme, to je snad na mé práci to nejhezčí. Být u toho, jak se postupně opravuje, jak se sem vracejí předměty z původního vybavení, lákat sem návštěvníky, připravovat pro ně stále něco nového... To je to, co mě baví.

img_5748_1000

Co všechno dnes děčínský zámek jako odkaz minulosti návštěvníkům nabízí? Co charakterizuje toto pozoruhodné místo?

To jste řekla správně, je to pozoruhodné místo. Jeho historie je velmi dlouhá, píše se už více než tisíc let. Na úplném počátku zde stálo dřevěné hradiště, to nahradil kamenný hrad. Patřil nejprve českým králům, později mocným šlechticům z rodu Vartenberků. Ještě později byl přestavěn na zámek a ten vlastnili 300 let členové významného šlechtického rodu Thun-Hohenstein. Součástí zámeckého areálu je okouzlující Růžová zahrada, reprezentativní přístupová cesta zvaná Dlouhá jízda, půvab zámku dotvářejí terasovité zahrady... V 19. století navštívily zámek takové osobnosti jako František Palacký, Josef Dobrovský, Josef Mánes nebo Fryderyk Chopin. Na přelomu 19. a 20. století sem často jezdil také následník trůnu arcivévoda František Ferdinand d‘Este. Zámek vypráví příběhy svých někdejších majitelů.

Postupně zámek rekonstruujete, zpřístupnili jste řadu expozic, v zámeckých prostorách lze najít ubytování pro jednotlivce i rodiny s dětmi... Aby takový objekt ožil, bylo třeba nejen investovat, ale také shánět zručné řemeslníky. Daří se to? Využíváte místní dodavatele?

Sehnat v dnešní době řemeslníky, kteří by si dovedli poradit s tradičními technologiemi, opravdu není snadné, ale některé místní firmy už mají s opravami na zámku zkušenosti, a jak se jim to daří, mohou návštěvníci posoudit sami.

Firmy často hledají pro své schůzky, semináře, porady či setkání s obchodními partnery atraktivní místa. Je na takové akce připraven i váš zámek?

Zámek nabízí několik prostor pro pořádání nejrůznějších akcí, největší Knihovní sál má kapacitu až 300 osob, pro menší skupiny můžeme nabídnout menší sály a salonky a máme zde i zámeckou kavárnu a zámeckou restauraci.

Ženy jako vytížené podnikatelky či manažerky občas potřebují přehodit myšlenky, vypnout hlavu, odpočívat, prožít pár kouzelných chvil. Naleznou u vás útočiště?

Samozřejmě. Pobyt v našem zámeckém apartmá s vyhlídkou do zahrad je hotový balzám na duši a podvečerní procházka zámeckou zahradou jako odpočinek po náročném pracovním dni mohu doporučit, sama si ji často dopřeji.

Proslulá je, jak jste již zmínila, Růžová zahrada. Budete ji rozvíjet, vysazovat další odrůdy královny květin?

Vysazování dalších odrůd zatím neplánujeme, ale v loňském roce jsme založili novou tradici, v době, kdy jsou růže v plném květu, slavíme Den růží – letos to bude v neděli 18. června. V tento den si bude možné v zahradě poslechnout krásnou hudbu, vyrobit si růži z různých materiálů, seznámit se s kosmetickými přípravky vyrobenými z růží nebo se třeba podívat, jak se dá z růží a dalších květin z vlastní zahrady uvázat nádherná kytice.

Jaké manažerské přání máte pro letošní rok?

Nevím, jestli je to zrovna manažerské přání, ale chtěla bych, aby se na děčínském zámku všichni návštěvníci cítili dobře a aby si tu každý našel něco, co mu udělá opravdovou radost.

ptala se Eva Brixi