Tanja Vainio_without background.jpgPřiznávám: vůbec jsem netušila, že je tato generální ředitelka matkou tří dětí, a už vůbec ne, že jí čas dovolí jít třikrát týdně ráno běhat... Teprve poté, co jsem si přečetla její odpovědi na otázky, které jsem zaslala e-mailem, určitě pro efektivitu naší vzájemné práce, jsem začala o sobě po delší době přemýšlet v dalších dimenzích. Její slova byla jednoznačná a navzdory mé tvrdohlavosti inspirující. Když to dokáže šéf společnosti ABB Czech Republic, mohu jít životní pohodě vstříc i já, která má již děti odrostlé a času, jak by se možná mohlo zdát, nazbyt. Tanja Vainio si i při své vysoké manažerské vytíženosti dokáže dobře organizovat své já - v rodině i ve špičkové manažerské pozici. Když ona, tak já - a večer jsem vyrazila na první krátkou procházku...

 

tanja_vainio_abb_dsc8389_mb_600 Společnost ABB je synonymem pro inovace a kvalitu. Co je dnes hlavním cílem této značky? Jaké poselství chce sdělovat?

ABB je průkopník a přední dodavatel technologií a přibližně ve sto zemích úzce spolupracuje se zákazníky z oboru energetiky, průmyslu a dopravy. Již více než čtyřicet let ABB vytváří špičkové digitální technologie a je lídrem v oblasti digitálně propojených průmyslových zařízení a systémů. Máme více než 70 miliónů připojených zařízení s digitálními funkcemi a 70 tisíc instalací řídících systémů.

Na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu jste představili koncept spolupráce lidí a robotů, a to na platformě všeobecné digitalizace s tím, že podoba výroby se významně mění. Myslíte, že to kapitáni průmyslu již pochopili, anebo cítíte ještě poměrně stereotypní nedůvěru k tomu dělat věci jinak?

Určitě je již všeobecně uznáváno, že robotické systémy a řešení vnášejí do výrobního procesu nebývalou flexibilitu. Roboty, které dokážou spolupracovat s lidmi, nabízejí nejen flexibilitu, ale také schopnost rychlého nasazení. Podporují a umocňují schopnosti kvalifikovaných pracovníků, od malých a středních podniků až po velké korporace, za účelem zvýšení bezpečnosti, kvality a produktivity. Příkladem tohoto konceptu je náš robot YuMi, který dokáže bezpečně spolupracovat s lidmi bez bezpečnostních klecí či jiných zábran. I zde v České republice jsme již několik robotů YuMi instalovali, mimo jiné i v našem výrobním závodě na výrobu zásuvek v Jablonci nad Nisou.

A konečně, jak jste zmínila, účinné řízení výrobního závodu bude záviset na digitalizaci neboli na schopnosti využít možnosti internetu. Další vývoj flexibilních automatizačních řešení a robotů z pohledu ABB spočívá mimo jiné ve zdokonalování řízení a analýzy dat a také v rozšíření/rozšiřování cloudových služeb. Přínosy digitalizace jsou široce uznávané.

Internet věcí, kreativní prvky v řízení týmů, nové služby, propojenost vizí a oborů - to vše by mělo vést k vyšší produktivitě práce a individualizaci velkovýroby. Jak si to lze ale v praxi vlastně představit?

Tyto trendy lze shrnout pod pojmem „Průmysl 4.0" nebo „čtvrtá průmyslová revoluce", což je současný trend automatizace a datové komunikace ve výrobních technologiích. Díky rostoucímu počítačovému výkonu, paměťové kapacitě a přístupu k informacím a také díky novým technologiím, jako jsou umělá inteligence, 3D tisk a robotika, jsou možnosti téměř neomezené. Otevřenost nových technologií umožňuje vyšší kvalitu, lepší výsledky, větší bezpečnost a schopnost přizpůsobovat se novým obchodním modelům. Vyšší flexibilita zároveň umožní hromadnou individualizaci a nižší náklady než současná velkovýroba. Již dnes si například u několika velkých výrobců můžete navrhnout a objednat vlastní běžecké nebo jiné sportovní boty.

Představte si pár dalších příkladů... motor, který vás informuje, že potřebuje opravit ještě předtím, než nastane porucha, která by mohla zastavit celý výrobní proces. Nebo využití algoritmů umělé inteligence (AI) pro diagnostiku rakoviny? Softwarová řešení, která vlastníkům lodních flotil umožňují z pobřeží provozovat flotily nejhospodárnějším způsobem? Všechny tyto tři příklady jsou dnes skutečností. Tento vývoj zásadně promění nejen průmysl a výrobu, ale téměř všechno kolem nás, včetně chodu domácností nebo každodenních nákupů či dojíždění do práce. Bude třeba navíc přizpůsobit vzdělávací systém. Můžeme dokonce hovořit o „společnosti 4.0", kde se technologie do značné míry stává součástí každodenního života.


Lidé se učí zacházet s informacemi, využívat jejich narůstající množství k tomu, aby si usnadnili, zpřesnili collaboration_table_angle_w_peop_mb_500 a zkvalitnili práci. Továrny budoucnosti však budou potřebovat také velkou fantazii a budou muset patrně fungovat na základě využití individuality a talentů, půjde tedy o násobně vyšší využití lidského potenciálu. A to vše bude muset mít určitý řád, kde bude na prvním místě zodpovědnost, morálka a vztah k hodnotám. Není to však až příliš vzdálená budoucnost? Zvládne to člověk?

Určitě ano. Při zavádění automatizace bychom měli uvažovat spíše o nové náplni zaměstnání než o nezaměstnanosti a také o spolupráci lidí se stroji a kvalifikaci, která je pro současnost a budoucnost potřebná. Tato kvalifikace bude obnášet mnohem těsnější interakci mezi lidmi a stroji na pracovišti. Patří do ní dovednosti, které jsou skrznaskrz lidské, včetně řízení, rozvoje lidí, sociální a emoční inteligence.
Je docela poučné ohlédnout se, jak hospodářství dále prosperuje a jak se udržuje zaměstnanost i poté, co technologie proměnily podobu práce. Nová zaměstnání, která jsme si před padesáti lety nedokázali ani představit, například vývojář nebo technik MRI, nahradila zaměstnání, jako byla například operátor telefonní ústředny nebo písař. Tento vývoj sledujeme už od počátku první průmyslové revoluce před dvěma staletími, kdy například více než 60 % Američanů pracovalo v zemědělství. Dnes to jsou méně než 2 %.

Velkým tématem značky ABB je robotizace. Co všechno firmám působícím v České republice můžete nabídnout?

Robotika hraje zásadní roli ve zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti českého průmyslu v situaci, kdy v současné globalizované ekonomice nabývá produktivita zásadního významu.

ABB zde působí již přes dvacet let. Máme silnou místní výrobní základnu a také vyvíjíme a vyvážíme robotická řešení na náročné trhy Evropské unie. Pomáháme zákazníkům již ve fázi posouzení, tedy při analýze stávající výroby a doporučení optimálního řešení. Příležitosti pro automatizaci jsou i zde, v České republice, rozsáhlé. Naše roboty jsou instalované v několika pivovarech, automobilkách a u dodavatelů automobilových součástí. Roboty spolupracují s lidmi při montáži elektroniky a svařují téměř nekonečně druhů kovových výrobků. Často se uplatňují také při přesné manipulaci výrobků ve výrobním procesu.

Nakonec bych ráda zdůraznila, že poskytujeme servis a podporu v průběhu celého životního cyklu. Naši zákazníci hodnotí servis ABB jako vynikající.

0516-abb_yumi_0208_small_mb_500 Zdá se, že technické obory přece jen více vyhovují mužům, než ženám. Přesto jste generální ředitelkou společnosti, která nashromáždila velké know-how v ryze mužských odvětvích. Znamená to, že jste technickým směrům už dávno nakloněna, anebo spíše spoléháte na své manažerské schopnosti, které lze uplatnit v jakékoli specializaci?

Především se domnívám, že technické obory vyhovují stejně dobře mužům i ženám. Spíš než na pohlaví záleží na tom, co člověka zajímá a pro co je nadšený. Technika mě fascinuje, protože jsem vždycky chtěla pomáhat měnit svět k lepšímu. A proto pracuji pro společnost ABB, neboť ABB podporuje změnu světa k lepšímu tím, že zákazníkům pomáhá efektivně využívat elektrickou energii, zvyšovat produktivitu v průmyslu a udržitelně snižovat dopad na životní prostředí.

Navíc pro mě je jednou z nejdůležitějších složek mého pracovního úspěchu vzdělání. Mám inženýrský titul a MBA z uznávaného amerického Massachusetts Institute of Technology (MIT). Musíte hodně pracovat, ale současně potřebujete mít i trochu štěstí, abyste identifikovali ty správné výzvy, v nichž můžete dosáhnout úspěchu - a ten zpětně živí nadšení z toho, co děláte. A po celou tu dobu byla a je nesmírně důležitá podpora od ABB, od manžela a od celé rodiny.


Vysoce vytížené ženy to nemají tak úplně jednoduché se slaďováním kariéry a osobního života. Prozradíte nám, co vám pomáhá? Je to půlhodinová večerní procházka, přísné delegování úkolů na pracovišti, četba historických románů, vaření nebo aranžování květin? Ženy podnikatelky a manažerky to hodně zajímá, každá hledá návod, jak se lépe vyrovnat se svými touhami a sny, jak vše stihnout, být svěží a jak si život také užívat...

Jako matka tří dětí musím práci a rodinu neustále vyvažovat, a to může být někdy opravdu složitý úkol. Tento týden jsem například diskutovala situaci, kdy musím cestovat do zahraničí a má dcera má taneční vystoupení. Díky velmi pokročilým technologiím jsem mohla sledovat dceřino vystoupení přes Skype z hotelového pokoje a poblahopřát jí hned po vystoupení. Společnost 4.0 v každodenním životě...!
Pro mě je důležité využít čas strávený doma k aktivní účasti na rodinném životě - pomáhat dětem s úkoly, dívat se společně na filmy a být zkrátka spolu. Někdy by pochopitelně děti byly rády se mnou víc, ale na druhou stranu chápou, že práce je pro mě velmi důležitá a že mě těší. Dcery jsou také velmi hrdé, že maminka je v práci úspěšná.
Doporučila bych kolem sebe budovat a pěstovat podpůrnou strukturu. Jak jsem řekla, podpora od manžela a rodiny má obrovskou hodnotu. Představte si například, jak se cítím milovaná, když přijdu domů pozdě a děti mají hotové úkoly, kuchyně je uklizená a večeře na stole.
Může se samozřejmě stát, že si někdy nevím rady. Jakmile si ale následující den jdu brzo ráno zaběhat, což činím nejméně třikrát týdně, jakákoli situace se obvykle vždycky vyjasní.

Šéfové některých firem cítí, že jejich týmy a zaměstnanci vůbec postrádají dostatek pohody. Začíná se hovořit o chybějícím štěstí. I proto do některých společností nastupují manažeři štěstí. Jaký na to máte názor?

Podle mého názoru to má několik důvodů a situace se také liší podle konkrétní země nebo firmy. Obecně je štěstí důležitou součástí motivace, motivace je pak důležitou součástí produktivity, a proto je štěstí zaměstnanců pro firmy důležité. Je to ovšem trochu podobné jako s rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem: neexistuje žádné jedno univerzální řešení, ani žádný recept, ani to nevygooglujete, protože štěstí závisí na řadě faktorů soukromého i pracovního života a je velmi individuální. Pro mě štěstí znamená znát sama sebe a rozdělit svůj čas co nejlépe mezi činnosti, které mě baví nejvíc. S „manažerem štěstí" nemám žádnou zkušenost, takže se k této pozici nemohu vyjádřit. Na druhou stranu se považuji za manažera svého osobního štěstí.

otázky připravila Eva Brixi