MA_01.jpgŽeny, které se rozhodly zasvětit život z velké části kariéře, které vstoupily do businessu, nastolily ve svém denním režimu jiné pořádky než ty, které se našly v běžnějším, rodinném typu seberealizace. Podnikatelky a manažerky více než jiné trápí nedostatek času i odpočinku, a jejich zdraví často odpovídá stresu, jemuž jsou vystaveny. Proto tím více hledají zdroje nápravy či prevence, ať už jde o informace, či praktické pomocníky. Jedním z nich mohou být programy zdravotních pojišťoven. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přišla na začátku letošního roku s novou mobilní aplikací, která dostala název ZDRAVÍ V MOBILU. Na to, co tato aplikace umí a komu je určena, ale i na další podrobnosti z nabídky této pojišťovny, jsme se zeptali tiskové mluvčí ČPZP Elenky Mazurové.

V čem spočívá princip vaší novinky?

Aplikace je určená pro širokou veřejnost, tedy pro všechny příznivce chytrých telefonů s operačním systémem Android a iOS. Ideální je pro ty, kteří chtějí mít všechny potřebné informace vždy po ruce, třeba právě pro vytížené ženy podnikatelky nebo manažerky. Nová aplikace ZDRAVÍ V MOBILU totiž pomůže s hledáním nejbližšího smluvního lékaře ČPZP, najde nejbližší lékárnu, poskytne informaci o lékařských pohotovostech. Chcete-li, aplikace za vás bude automaticky hlídat i termín blížícího se očkování. Přes chytrý telefon také můžete sjednat i cestovní pojištění pro cestu do zahraničí.

Aplikace ušetří především tolik drahocenný čas?


Ano, přesně tak. Navíc nabídne řadu cenných informací, které nemusíte hledat. Jak se říká, dobrá rada nad zlato.
img_6565_1535

Jak ji mohou využít například nastávající maminky?

Pro ně může být naše aplikace skoro jako diskrétní asistent. Provede je těhotenstvím týden po týdnu, upozorní na těhotenská vyšetření, a nabídne dokonce výběr jména pro jejich dítě. Hlídá také blížící se termín porodu, včas pomůže s nákupním seznamem pro miminko i s přípravou tašky do porodnice. Navíc seznámí maminky i s tím, na co nezapomenout po porodu. Zajímavých funkcí pro těhotné má ZDRAVÍ V MOBILU připraveno samozřejmě mnohem víc. Kromě těhotenské kalkulačky například maminkám prozradí, kdy je jejich miminko velké třeba jako zralá malina.

To zní jako pohádka...

Někomu to tak může připadat. Chtěli jsme nabídnout program, který bude užitečný, příjemný, nebude obtěžovat a získá si sympatie na první pohled. A přitom uživatele nezavalí spoustou nepotřebného informačního balastu.

Jen mne napadá – pokud si chci stáhnout aplikaci a jsem pojištěncem jiné pojišťovny, mohu její funkce také využívat? A jsem-li pojištěncem vaší pojišťovny, mám nějaké výhody, funkce navíc?

Aplikace je volně přístupná, může ji tedy využít kdokoli. Budeme jen rádi. Ověřili jsme si, že jde o službu, která má skutečně své opodstatnění, která může velmi často pomoci, protože je všudypřítomná. Mobil přece jen má u sebe téměř nepřetržitě každý z nás. Pojištěnci naší zdravotní pojišťovny, kteří mají aktivovanou elektronickou přepážku – to lze učinit online či na pobočce České průmyslové zdravotní pojišťovny – mají přístup i do zabezpečené úrovně aplikace, kde najdou již své osobní údaje.

Co to všechno obnáší?

Například v osobním účtu si náš pojištěnec prověří, kolik korun zaplatila ČPZP za konkrétní lékařské výkony, zjistí potřebné informace o svých lékařích a dostane se do seznamu užívaných léků. Brzy již bude aplikace hlídat i případné lékové interakce. Pokud bude klient chtít, aby měl k dispozici lékařské zprávy své nebo svých dětí, ani to není problém. Není nic jednoduššího než si lékařské zprávy nafotit, uložit snímky do mobilu, a v případě potřeby odeslat třeba praktickému lékaři na e-mail. Také když ve svém osobním účtu klient zjistí nesrovnalosti, bude moci přes mobil nahlásit nesprávně vykázanou péči. Zabezpečená úroveň obsahuje i standardní kartičku pojištěnce nebo informace o zálohách či nedoplatcích OSVČ.

Pojali jste službu nesmírně prakticky. Myslím, že když si na ni člověk zvykne a naučí se ji naplno využívat, bude to jeho značná jistota. Kde a kdy si lze aplikaci ZDRAVÍ V MOBILU stáhnout?

Snažili jsme se o to, abychom nabídli souhrn možností, které mají smysl, které nesou jistou přidanou hodnotu. Přispějí k orientaci, budou člověku nablízku, pomohou vyřešit nejeden problém. Vezměte si například tolik diskutované interakce léků. Pro širokou i odbornou veřejnost je to téma, které má obrovský dosah. Nebo vezmu-li třeba i ten nedostatek času, jímž trpí každý z nás, o manažerkách a podnikajících ženách ani nemluvě, pak je program ZDRAVÍ V MOBILU logický systém v kostce, na který se můžete spolehnout. Co víc si přát? Aplikaci si můžete zdarma stáhnout již nyní na www.zdravivmobilu.cz, v App Store a na Google Play.

V loňském roce jste bodovali řadou bonusů. Jaký byl nejžádanější?

Nejvíce využívaným programem na prevenci zdraví se v roce 2016 stal příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě, následoval příspěvek pro těhotné a na třetím místě příspěvek na léčebný tělocvik a regeneraci. Jsme velice rádi, že se veřejnost již naučila, že zdravotní pojišťovna se může stát významným partnerem v péči o zdraví, a více si všímá, co jednotlivé zdravotní pojišťovny nabízejí. Preventivní programy naší zdravotní pojišťovny dokonce nezávislá odborná porota organizace HealthCare Institute označila jako vůbec nejlepší preventivní programy roku 2016. Stojí za zmínku, že programy na posílení prevence zdraví hodnotila odborná porota anonymně, aniž by tedy věděla, které zdravotní pojišťovně patří.

O čem vypovídají čísla?

Z celkových nákladů na preventivní programy ČPZP se vyčerpalo přes 9,8 milionu Kč na příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě, dalších 8,1 milionu Kč se využilo na program Manažerka mateřství a 7,7 milionu Kč bylo vyplaceno na příspěvcích na léčebný tělocvik a regeneraci. U klientů všech věkových skupin je velmi oblíbené zvýhodněné či zcela bezplatné plavání v bazénech ve vybraných městech a termínech, na něž v roce 2016 pojišťovna přispěla částkou přesahující 4,1 milionu korun.

Vaše webové stránky pořadu Jezte s rozumem získávají stále větší ohlas. Jsou součástí uceleného návodu, jak se vhodně stravovat, jak podpořit kondici a dovědět se řadu informací, které k tomu povedou.

O tom, co dnes jíst a čemu se vyhýbat v souvislosti se změnou životního stylu, který se zásadně liší od toho, jak tomu bylo u generací našich předků, se hojně diskutuje. Odborníci na zdravou výživu přicházejí s novými poznatky, některá stravovací doporučení z nedávných let se ukazují jako špatná. Jak se v té záplavě zpráv orientovat? Hledáme všichni. Ženy jsou k těmto sdělením vnímavější, více dbají o své zdraví a samozřejmě je skladba jídelníčku celé rodiny hodně zajímá. Nikdo již nepochybuje o tom, že strava nás činí buď zdravými, nebo naopak. Ví se rovněž, že diety nezabírají, jsou známé postupy, jak se udržet fit, posílit imunitu. A rovněž v případech, kdy si člověk sáhl takříkajíc na dno, snaží se hledat cestu, jak svůj život zvládnout napříště již bez ztráty kytičky. Takže: chcete žít zdravě, ale stále se vám to nedaří? Začněte změnou svých stravovacích návyků! Nemusíte přitom investovat do nákupu chytrých knih či do výživových poradců. Pomůže vám nový online pořad České průmyslové zdravotní pojišťovny, který vás naučí rozumně jíst.

Ono se to řekne...

Změnit návyky není zas tolik složité. Zkuste to. Pomůžeme vám. Jezte s rozumem je název našeho nového pořadu, který natáčíme a vysíláme ve spolupráci s produkční agenturou eF&Co a na www.jeztesrozumem.cz. Každý měsíc na diváky čeká ústřední téma doplněné řadou rad a inspirací. Diváky pořadem provází moderátorka Eva Šimčíková a výživový odborník a bývalý desetibojař Jan Anděl.
První díl bylo možné zhlédnout pod titulkem Sladký život, a jak název napovídá, mluví se v něm o cukru. Diváci se dozvědí, jak působí bílý cukr na naše tělo, proč se vyhýbat rafinovanému cukru, jaké alternativy slazení jsou vhodnější a na co si dát pozor při mlsání. Součástí pořadu je ukázka zdravého vaření, například kakaových kuliček s kokosem, a nechybí ani anketa mezi lidmi. V lednu byl pro diváky připraven díl zaměřený na hubnutí, v únoru se do středu zájmu dostaly snídaně a březen nás zasvětí do významu pitného režimu.

Proč se ČPZP do nového projektu pustila?

Dlouhodobě podporujeme prevenci řady závažných onemocnění, ale vnímáme i to, jak se někdy ve společnosti opomíjí skutečnost, že životní styl je jedním z faktorů ovlivňujících vznik těchto nemocí. Proto jsme se rozhodli své klienty k prevenci vést cíleně. Projekt Jezte s rozumem je naším dalším krokem, ze kterého mohou těžit rady a tipy ke zdravému životu nejen naši klienti, ale všichni zájemci bez rozdílu své zdravotní pojišťovny.
Věříme, že informace o zdravém jídle, prima recepty doplněné nutričními tabulkami a výživové kalkulačky navedou zájemce na řadu svěžích myšlenek a k novým návykům.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi