foto (7).jpgKarty nelžou. Pravdu však vyjeví jen tomu, kdo rozumí. Kartářka Helen Stanku patří mezi ty zasvěcené. A z rozhovoru vyplývá, že je obdařena i neobyčejnou moudrostí a velkým srdcem. Zajímalo nás především, mohou-li karty rovněž odpovědět na otázky, které se honí hlavou lidem v businessu. Mohou, ale víc nechám na paní Stanku.

Co by měly od letošního roku podnikatelky a manažerky očekávat?

Schopné ženy úspěch. Také zúročení práce předchozího roku. Na co se zaselo, to se sklidí. Letošní rok se sedmnáctkou si pojím s tarotovou kartou Hvězda. Říci, že Hvězda je o splněných přáních, by bylo laciné. Přání se plní pouze tehdy, pokud jim věříme a dáme jim podle toho odpovídající úsilí. Je to o důvěře v nás, v sebe samé, ve své síly a schopnosti. Tak, jako loňský rok byl plný zvratů, i letos se bude tento trend držet, ale v jemnější rovině. Tato jemnější forma dá možnost zanechat za sebou ničivé aspekty a přináší nové poznání i úkoly. Hvězda je zasvěcena astrologickému znamení Vodnáře, toto znamení je otevřeno všemu novému.

Na jaké úkoly by se měly ženy především zaměřit?

Dotahujme věci do konce. Zbavujme se všeho, co stojí v cestě. Je vhodné se zaměřit na odstranění toho, co je neschopné. Z hlediska Slovanské mytologie je rok zasvěcený bohu jménem Veles. Objevuje se často v podobě vlka, což je takový lesní sanitář, který zbaví stáda nemocných kusů. Po jeho vzoru je dobré utnout veškeré investice, které nejsou návratové, nechat odejít neefektivní podřízené. Veles ale také přeje dobrému hospodaření, vynalézavosti, obchodním dovednostem, komunikaci a cestování. Příznivě ovlivňuje spekulace. A rovněž má v oblibě lidi nadané magickými schopnostmi.

Očekáváte, že nás budou ohrožovat mimořádná rizika, ať už jde o ekonomiku, společnost, rodinu, osobní vztahy, nebo zdraví?

Tady si vezmu na pomoc mariášové karty. V ekonomické rovině bych viděla největší riziko v atmosféře strachu. Lidé mohou mít pocit, že mohou přijít o své jistoty a připadat si jako zajíc v trávě, který číhá, odkud že zaútočí kobra. Opak je však pravdou. Vidím plodný rok pro všechny, kdož jsou flexibilní a nebojí se spekulovat a rozkládat investice i s pozdější návratností. Ve vztazích vidím pokračování zrcadlení se, a leckdo sklidí, co zasel. Jak v tom dobrém, tak v tom horším. U zdraví pěstujme vše, co je nám prospěšné. Aktivní odpočinek, wellnes, cvičení. Vše, co pomůže odlehčit psychické zátěži, která má vliv na naše zažívání a věci s tím spojené.

Čeho bychom se měli určitě vyvarovat?

Jakémukoliv jednání na šikmé ploše. Štěstí tentokrát bude přát i čestným lidem. Opatrně s rádoby lákavými nabídkami na rychlé výdělky. Tento rok bude nahrávat i přirozeným lhářům. Vyhněte se proto lidem, kteří vám budou chtít hrát na city a zatahovat vás pomocí citových manipulací do svých problémů. Připomeňte si, že za jejich osud vy odpovědnost nenesete, a pokud už opravdu chcete pomoci, vaše pomoc by měla být úměrná. Pokud jí rovnou odepíšete, jako milodar, který vás nezrui­nuje, dostáváte se ze začarovaného kruhu těchto nejenom energetických upírků ven.

Máme věřit kartám, když různé předpovědi a vize málokdy vycházejí?

Budete chodit do vinárny, kde vám nalijí zvětralé víno, nebo půjdete tam, kde vám bylo vždy dobře a byli jste po všech stránkách spokojeni? Taktéž je to i s věštěním. Znám kolegyně, na které nedám dopustit, ale i ženy, které za kolegyně nepovažuji. Ze své zkušenosti tedy mohu říci, že věřit mohu, záleží na tom, komu. Jak se ale podle toho zařídím, to by mělo být vždy na mně. Protože zodpovědnost za svůj život je jen v mých rukou, a nikoliv v rukou mých rádců.

Jak jste se dostala k vykládání karet, osudu, náhledů do mimosmyslových světů?

Mám to dáno po mnoho generací ve svém rodě a tyto schopnosti jsem zdědila i po svých předcích. Můj dědeček byl přirozeným mystikem. Dovedl vycítit nebezpečí. Ačkoliv hrával před válkou u plukovní hudby, po válce si také přivydělával jako lesní dělník. Například jako mladý muž jezdil v padesátých letech pro lesní správu pro dlouhé klády, které skládali převážně ručně bez mechanizace. Venku foukal vítr, padal déšť se sněhem a poslední kládu, nemohli dostat ze svahu dolů. Děda stál na svahu mezi složenými kládami a na vleku byla ještě poslední, největší kláda. Děda byl dole otočený zády k valníku, nebylo vidět už ani na krok a práce pro ten den měly končit. Najednou mu přišlo do hlavy náhlé intenzivní vnuknutí: „Vyskoč!“ Děda neváhal. V momentě, kdy vyskočil, prosvištěla kláda, která před tím nešla dolů. Děda skončil na zádech beze zranění. Kdyby v té tmě nevyskočil ze všech sil, přišel by o nohy. Takovýchto příhod bylo více a u nás se tedy intuice nikdy nepodceňovala, protože v naší rodině zachraňovala nejenom zdraví, ale i životy. Ke kartám však daleko nemám, protože i z babiččiny strany byly v rodině. Moje babička byla rozená Jungová a nejznámější kartářka z tohoto rodu je známá Dagmar Kludská, roz. Jungová. Bylo by však naivní myslet si, že bez píle jde vše samo. Za každý dar poznání se totiž platí. I já, pokud chci pomáhat druhým, jak nejlépe dovedu, musím na sobě neustále pracovat.

Čím je pro vás práce, co vám dělá radost a co vás někdy trápí?

Znáte ten pocit z dobře vykonané práce? Tu spokojenou únavu? Tento pocit bych přála všem lidem, bez rozdílu profesí, kteří dělají práci v souladu se svým svědomím. Ano, i já mám svá trápení. Je ale nutné si uvědomit, že se ještě nenarodil ten, který by se zavděčil všem. Myslím si, že tady nehovořím pouze za sebe, když řeknu, že škarohlídů bude vždycky dost. Jde jenom o to si nenechat vzít tu energii a dál ji vynakládat tam, kde je nutná. Pokud dovedu vyvarovat někoho od nešťastného jednání, života v iluzích nesplnitelných očekávání, sice mne mrzí, že to někdy bolí, ale vše přebolí a ti lidé potom mohou žít svůj život kvalitněji. A za to jsem vděčná.

Rozhovor bychom měli zakončit přáním do nového roku. Máte nějaké, speciálně kartářské?

Pokud si někdo vytahuje z balíčku karet, aby mu poodhalily, na co se připravit, přeje si zpravidla vytáhnout ty nejpříznivější. To vždy není možné. Vycházejme z toho, že si vytáhneme karty na základě synchronicity. Tedy – stejné přitahuje stejné. Všem čtenářům přeji: Šťastné karty!

vyptával se Pavel Kačer

kartářka Helen Stanku

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

tel.: 777 493 129

www.kartarkahelenstanku.cz