K24.jpg

Heřmánek, máta, meduňka, lichořeřišnice, jitrocel, mateřídouška, lipový květ, libeček. Výčet bylinek, které vstupují do našeho života, by byl na několik stránek. Zdá se, že jim začíná věřit stále více lidí a také se na ně spoléhat. Jsou věrnými pomocníky v péči o naši kondici i zdraví, dokáží zasáhnout v pravou chvíli. Věřit jim je něco jako věřit sami sobě. O jejich účincích, kombinacích a metodách zpracování ví Mgr. Jarmila Podhorná, majitelka firmy Naděje, více než my všichni dohromady. Dokáže z nich dělat malé zázraky a ukazuje cestu. A když něco doporučí, zjistíte, že to funguje. Nic víc není potřeba:

Bylinky se staly vaší vášní, businessem, posláním. Ale proč zrovna ony?

Byliny byly odedávna prostředkem, který lidem pomáhal udržet dobrý zdravotní stav. Hodnotím je pozitivně z několika důvodů. Především, že při jejich užívání nejsou vedlejší účinky, nezatěžují vnitřní orgány, játra, ledviny a ostatní.

Slyšela jsem vás vyprávět o tom, jak jste se k podnikání vlastně dostala. Je až neuvěřitelné, že na sklonku základní kariéry, byla jste učitelkou, jste zahájila další etapu života – jako podnikatelka. Kde jste vzala chuť, odvahu? V této fázi svých rozhodování ženy už většinou myslí na vnoučata, drobné koníčky, lázně...

Bylo to celoživotní krédo – sledovala jsem, co by lidem mohlo pomoci bez vedlejších účinků – to, čemu se říká dnes alternativní medicína. Studovala jsem vše, co bylo tehdy dostupné, dělala z toho závěry a poslední roky též studovala alternativní medicínu v Praze, kde mne zaujala přednáška pana Janči. Řekl, že kdyby někdo vyrobil tinktury z našich bylin, tak by vyrobil něco lepšího, než jsou ty drahé dovozové, protože tyto byliny rostou v našem pásmu a mají stejné vibrace jako naše tělo. Vyrobit v našich podmínkách znamená vytvořit i dostupnou cenu. Oslovilo mě to natolik, že jsem si ze sklepa vytvořila takovou laboratoř, kde jsem začala zkoušet, zda se dá tinktura připravit, a hlavně zjišťovala, zda to funguje. Měla jsem takové štěstí, že jsem při hledání bylinné pomoci na boreliózu narazila na pupeny topolu. Z nich vyrobená tinktura pomáhá řešit organizmu tento problém. Dále jsem přišla při hledání prostředků na regeneraci organizmu na kapitolu o gemmoterapii – léčení pomocí prostředků ze zárodečných tkání. Jako první v republice jsem začala tyto prostředky vyrábět.

Nebála jste se, že i vás by mohla potkat nějaká nemoc, která by všechny plány i pokušení dát lidem naději, zhatily? V určitém věku člověk přece jen riskuje jinak, než když mu je dvacet...

pohora_4596

Samozřejmě, že to vím, vždyť se denně stýkám s lidmi a řeším jejich zdravotní problémy. Také vím, že v mém věku je možnost nemocí ještě častější. Každý organizmus má své zákonitosti, je třeba je znát a vědět, jakým způsobem mu pomoci – využít všeho, co nám současná alternativní medicína nabízí. Jelikož pracuji s různými prostředky, hlavně s gemmoterapeutiky a dalšími podpůrnými a regeneračními prostředky, doufám, že si i já s jejich pomocí regeneruji svůj organizmus a že mi do budoucna podají pomocnou ruku k tomu, abych si svůj zdravotní stav udržela.

Dnes je vaše firma proslulá a z bylinek vyrábí ve velkém užitečné tinktury, kúry a další prostředky, které zlepšují kvalitu našeho života. Jak vlastně vzniká receptura třeba na přípravek mírnící vysoký krevní tlak nebo boreliozu? Musí to být velké umění namíchat přesný poměr určitých koncentrací.

Není byliny, aby na něco nebyla, takže jsou na většinu zdravotních problémů, ale důležité jsou hlavně sestavy z několika bylin (tinktur), které komplexně řeší určitý zdravotní stav. Např. u boreliozy využijeme topol na pomoc organizmu k boji s borelií, ale také gemmoterapeutika na řešení následků tohoto onemocnění, např. gemmoterapeutikum z jalovce na následky na játrech (únava), olše na pohybový aparát, třezalku či bělotrn na nervový systém. U problému s tlakem zařadím byliny čisticí a regenerující cévy i srdce (olše, hloh, jmelí), a tím organizmu pomáhám řešit tento problém.

Velké know-how spočívá v práci s pupeny stromů a keřů. Založila jste dokonce pupenovou zahradu, unikát, který slouží ke sběru pupenů, z nichž poté kouzlíte preparáty, které nám výtečně slouží. Co vás přivedlo právě na tuto cestu?

Důležitým prostředkem pro dnešní i budoucí generace jsou a budou gemmoterapeutika – výtažky z pupenů a dalších zárodečných tkání, které jsou nejen léčící, ale zároveň regenerující organizmus. Zahrada pro pupeny byla nápadem Ing. Josefa Dostála, bývalého ředitele Průhonického parku. Jednak je to světový unikát a zároveň zdroj k získání surovin pro výrobu tinktur pupenových.

Po jakém sortimentu je dnes největší poptávka? Nyní v létě možná po přípravcích proti borelioze či těch, které tlumí alergie a posilují imunitu?

Největší poptávka je po prostředcích na zvýšení imunity, prostředcích protialergických, na boreliozu, na gynekologické problémy. Jde hlavně o topol, jeřáb ptačí, lichořeřišnici, eleuterokok a černý rybíz.

A co byste doporučila ženám podnikatelkám či manažerkám v rolích vzorných matek, manželek? Povinnosti, zodpovědnost, kariéra, zakázky, obchodní schůzky, čas věnovaný firmě i rodině – je to poměrně hodně požadavků, které se spolu sváří a jenom výjimečně tvoří harmonii. Ne každá z nás to dokáže zvládnout. Zdravotní komplikace bývají běžnou součástí našich aktivit. Jak jim předejít, jak je tlumit?

Ženám-podnikatelkám či manažerkám v produktivním věku bych doporučila dělat vše, co se alternativní medicíny týče, pro regeneraci organizmu – prostě využít všech dostupných prostředků dnešní doby, které nám mohou pomoci, ať již jsou to masáže, byliny a prostě vše dostupné. A také zaměřit se hlavně na prevenci civilizačních onemocnění, ať už cévních, nebo nádorových, protože stres, který podnikání doprovází, je též často příčinou jejich vzniku. Rovněž je důležité rozdělit si čas, aby zbylo i na regeneraci a odpočinek.

Nepřemýšlela jste o nějaké základní řadě právě pro obzvláště vytížené osobnosti? Nebo o nějaké cílené podnikatelské poradně? Věřím, že byste získala vděčný okruh zákazníků.

 

Pro různé druhy problémů těchto lidí máme sestaveny řady (kúry) na podporu organizmu pro muže i ženy – všeobecně čisticí i regenerační prostředky pro zvýšení výkonnosti. Poradnu máme přes internet, přednášky dělám různým cíleným skupinám podle požadavků a zaměření. Pro značně vytížené lidi doporučuji kromě gemmoterapeutik též přípravek Matuzalém, který výrazně zvyšuje imunitu i výkonost.

Prodáváte také sazenice bylinek. Je záměrem zvýšit zájem o ně a využívání jejich blahodárných účinků v běžné denní praxi lidí?

Máme ukázkovou zahradu z našich i cizokrajných bylinek, na kterou se jezdí dívat celé zájezdy, jsou spojené s přednáškou o účinnosti bylin. Lidé mají možnost si zakoupit sazenice a doma pěstovat, použít je na čaje a obklady. Záměrem je lidem předat co nejvíce informací o léčivých účincích bylin.

S úctou také často hovoříte o přístupu Ruska či Ukrajiny ke zkoumání účinků bylin na život člověka. V čem jsou podněty z těchto regionů poučné?

V Rusku a na Ukrajině byla sice tvrdá totalita, ale na tuto léčbu si nedali sáhnout. Jejich pojetí je řešení problémů – hledání kořene problému. Sama jsem se dvakrát zúčastnila kongresu lékařů na Jaltě a viděla jsem tam jejich přístup k člověku i léčení.

Jste autorkou řady publikací. Čtou si je také studenti medicíny?

Snažila jsem se v knihách přiblížit možnosti bylinné léčby na organizmus. Setkávám se s lékaři i studenty, které knihy zaujaly, ale jaké procento to je, těžko odhadnout.

Jistě máte své podnikatelské sny. Můžete jeden z nich prozradit?

Mým snem je vytvořit takové regenerační centrum pro lidi, kteří hledají cestu pomoci organizmu alternativními metodami. Měly by tam být možnosti masáží, detoxikace, zjišťování různých zátěží, sauny, posilovna atd. Chce to hlavně finance – cíl už je.

Naše zdraví i celkovou pohodu ovlivňuje nespočet prvků. Jaký význam připisujete optimizmu, humoru, smíchu?

Samozřejmě, že je důležitý pozitivní přístup k životu, optimizmus, humor a smích by k životu měly patřit. Často se setkávám s přehodnocením životních postojů u lidí těžce nemocných, kdy jim tento přístup pomohl v boji s nemocí.

A na jakou novinku z vaší nabídky se můžeme těšit po prázdninách nebo před Vánoci?

 

Pracuji na výrobě přípravku Andrographis s imunitními, protizánětlivými a protiparazitálními účinky.

otázky připravila Eva Brixi