prace na zahrade rukavice ARDON sm copyChcete-li, aby vám růže přežily chladné zimní období a holomrazy, musíte je na to připravit. Čeká vás práce s motyčkou, nůžkami, kompostem a chvojím. Začněte zhruba v polovině listopadu nebo obecně v době, kdy ještě není půda zamrzlá. Vedle běžného zahrádkářského nářadí nezapomeňte na ochranné rukavice. Vyberte si takové, které budou respektovat jemnou práci s květinami a přitom vás ochrání před ostrými trny, chladem i vlhkostí z půdy.

Rukavice pro drobnou práci s růžemi
„Jestliže budete zazimovat růže či jiný druh květin, doporučuji pletené rukavice máčené v nitrilu. Tento typ rukavic je obecně ideální pro drobnou práci s květinami, například při prostřihování, sázení nebo přesazování," říká Lubomír Winkler ze společnosti ARDON, odborník na pracovní pomůcky pro domácí zahradu i dílnu.

Ochrana rukou proti oděru a trnům
Pro jemnou práci na zahradě se obzvlášť hodí rukavice vyrobené ze směsi nylonu a lycry. „Díky dlaním a prstům máčeným v polyuretanu, latexu nebo nitrilu vám poskytnou ochranu proti oděru a s dostatečně silnou vrstvou máčení i před trny. Oceníte to třeba ve chvíli, kdy budete rukama odstraňovat poškozené části růží, jejich zlomené nebo nemocné částí," dodává Lubomír Winkler.

Jiné rukavice do sucha, jiné do mokra
Každý materiál rukavic se dále hodí do jiného typu podmínek panujících na zahradě. Polyuretan a latex je obecně vhodný do suchého prostředí, ve kterém pracujete se zahradními stroji a běžným náčiním, jako jsou například rýče, motyčky, hrábě, lopatky nebo nůžky. Pro mokré prostředí, kdy přijdeme do kontaktu s deštěm, vlhkou hlínou nebo postřiky, jsou naopak lepší rukavice máčené v nitrilu. Pro zimní období vybírejte zateplené rukavice," uzavírá odborník na pracovní pomůcky ze společnosti ARDON.
(tz)