Pečovatelská služba znamená pro desetitisíce českých seniorů a osob se zdravotním postižením možnost, jak co nejdéle zůstat v domácím prostředí, ale zároveň získat potřebnou péči. Výběr ideální pečovatelské služby však není snadný. Na co si dát při hledání vhodné organizace pozor? S čím vším vám pečovatelská služba může pomoci? A kde vzít peníze na úhradu služeb? To i mnohem více se dozvíte v následujícím článku.

Pečovatelskou službu využívají dle statistik desetitisíce osob ročně. Podle informací Českého statistického úřadu činil počet uživatelů pečovatelské služby v roce 2015 přes 111 tisíc. Odborníci přitom vzhledem ke stárnutí populace očekávají postupný nárůst klientů a zvýšený zájem o tento druh služby. Ten poroste navzdory tomu, že se jedná o službu placenou. Právě návštěvy pečovatele jsou totiž pro mnoho lidí jedinou možností, jak zůstat i přes nepříznivý zdravotní stav ve vlastní domácnosti.

Kde hledat informace a na co se zaměřit

Informace o pečovatelských službách v okolí lze nejlépe získat na městském či obecním úřadě, zkusit můžete i místní Charitu. Pro uživatele internetu je poté nejsnazší vyhledat si pečovatelskou službu podle regionu v Registru poskytovatelů sociálních služeb, který je dostupný na adrese http://iregistr.mpsv.cz/. Jakmile zjistíte, jaké poskytovatele máte k dispozici, měli byste věnovat dostatek času dohledání informací o jejich nabídce služeb a ceníku. „Důležité jsou i reference, a to především ty přímo od uživatelů dané služby. Pro někoho může být při vyběru služby důležité kupříkladu i to, zda si může zvolit, aby o něj pečovala vždy tatáž osoba, nebo je-li možné využívat služeb i o víkendu a svátcích," dodává Tomáš Kunc ze společnosti SENIOR SAFE na podporu seniorů.

Jaké služby můžete využívat a kolik vás to bude stát

U pečovatelské služby lze sjednat celou řadu úkonů. Mezi ty základní patří například pomoc s přípravou či podáváním jídla nebo jeho zajištění, pomoc s osobní hygienou či pomoc při zajištění chodu domácnosti. Poskytovatelé pečovatelské služby obvykle nabízejí i fakultativní služby, například dopravu k lékaři, žehlení a praní prádla či úpravu vlasů a nehtů. Ceny základních pečovatelských služeb se pohybují kolem 100 Kč za hodinu. Fakultativní služby pak mohou být účtovány i jinak než hodinově. Vždy je proto potřeba důkladně si prostudovat ceník služeb.

Smluvní zajištění

Poskytování služeb je smluvně zaštítěno Smlouvou o poskytování pečovatelské služby. „Je nutné, aby klient ve smlouvě co nejpřesněji popsal, jaké služby si od pečovatelské organizace žádá. Nejčastější konflikty s pečovateli totiž vznikají právě kvůli vzájemnému neporozumění - pečovatel se řídí tím, co mu ukládá smlouva, zatímco klient může mít jiné představy, které ale nedokázal správně do smlouvy promítnout. Smlouvu je tudíž vždy třeba opravdu pozorně a beze spěchu pročíst a podepsat ji jen tehdy, pokud se vším, co je v ní uvedeno, obě strany souhlasí. Pokud si klient ohledně čehokoliv není jistý, je lepší obrátit se na pomoc odborníka," doporučuje Vojtěch Šmarda ze společnosti SENIOR SAFE, která je schopna mimo jiné zajistit i právnické služby výhradně pro lidi starší 50 let.

Příspěvek na péči

S placením za pečovatelskou službu může pomoci Příspěvek na péči. Na něj má nárok ten, kdo se při zvládání každodenních úkonů neobejde bez pomoci druhých, ať už vlastní rodiny, nebo profesionálních pečovatelů. Jeho výše je stanovena dle stupně závislosti v rozmezí asi 800 až 12 000 Kč. Při stanovení stupně závislosti se pak posuzuje, jak žadatel o příspěvek zvládá deset „disciplín": mobilitu, orientaci, komunikaci, stravování, oblékání a obouvání, tělesnou hygienu, výkon fyziologické potřeby, péči o zdraví, osobní aktivity a péči o domácnost.
Žádat o příspěvek lze na úřadech práce. V rámci řízení se pak připravte na návštěvu úředníků u vás doma. Je to nezbytné, aby se mohla stanovit výše příspěvku. Peníze vám pak v rozhodnuté výši bude vyplácet úřad práce každý měsíc, za nějž příspěvek náleží, tedy za každý měsíc, kdy se o vás někdo stará. Úřad práce má ale zároveň právo vyžádat si doklady o tom, za co jste příspěvek utratili. V případě, že byste využívali pečovatelskou službu, si tedy pečlivě uschovejte všechny stvrzenky a faktury, které vám organizace za své služby vystaví.

(tz)