Edinburský divadelní festival "Fringe" se pomalu blíží do finále a mezi tisíci živými vystoupeními zde bylo pod tradiční hlavičkou Czech Showcase k vidění i mnoho českého talentu. Šest tanečních představení pěti českých souborů mělo dosud téměř padesát repríz a zhlédly je stovky nadšených diváků. Pětihvězdičkové a čtyřhvězdičkové recenze zase svědčí o opět výborném kritickém ohlasu, který na Fringe vůbec není samozřejmostí. I letos je jedno z představení - The Narrator od Spitfire Company - nominované na hlavní festivalovou cenu Total Theatre Award. Czech Showcase je součástí několikaměsíční sezóny české kultury ve Skotsku organizované Českým centrem Londýn. Po Edinburghu se tak české umění přesune například do Glasgow, kde na podzim proběhnou fotografické výstavy, umělecké instalace kombinující světlo, zvuk a architekturu na festivalu Sonica a jazzové koncerty.

CZECH SHOWCASE POŠESTÉ

Na letošním jubilejním 70. ročníku Edinburgh Festival Fringe je podle organizátorů k vidění více než 2000 představení s 40 000 reprízami. Fringe trvá celý měsíc a během té doby se na festivalu vystřídá zhruba milión diváků. Letošní Czech Showcase má poprvé všechna představení pod jednou střechou v krásném prostoru ZOO Venues, který se tradičně zaměřuje na tanec a pohybové divadlo. Sál s kapacitou dvě stě lidí pokaždé hravě zaplnil Cirk La Putyka, který se na festival vrátil s diváckým hitem Bataccio, který Fringe Review popisuje jako: „Elegantní a zábavný s několika půvabnými výstřednostmi. Strhující show!". Divácký i kritický ohlas zaznamenala také Lenka Vagnerová Company, jejíž Gossip měl jedenáct repríz během dvanácti dní! Spitfire Company přijel hned se dvěma projekty: představení One Step Before the Fall oceněné Herald Angel v roce 2013 se vrací na festival již podruhé a novinka The Narrator byla nominovaná na nejprestižnější cenu festival Total Theatre Award. Vůbec poprvé se na Fringe ukázali 420PEOPLE s choreografií Wind Up.

VÁCLAV KUNEŠ, UMĚLECKÝ ŘEDITEL SOUBORU 420PEOPLE:

„Edinburgh Festival Fringe byl pro nás tento rok velmi příjemným, intenzivním a obohacujícím zážitkem. V tuto chvíli je sice ještě velmi brzo mluvit o výsledcích, ale velmi nás potěšila divácká návštěvnost i ohlasy na představení Wind Up. Stejně tak ohlasy recenzentů i zájem odborníků z divadelní i taneční oblasti. Festivalu předcházela naše intenzivní několikaměsíční příprava a musím říct, že se vyplatila."

ČESKÁ SEZÓNA VE SKOTSKU

Letošní ročník Czech Showcase je zajímavý i díky dalším českým projektům, které se během léta a podzimu ve Skotsku představí ve formátu tzv. České sezóny: cestující automat na verše Poesiomat, jazzové trio Fragile Bliss na festivalu Edinburgh Jazz and Blues Festival, šest tanečních představení během Fringe a fotografické výstavy Markéty Othové, Aleksandry Vajd a Radka Brousila v Glasgow. Závěrem sezóny bude uvedení dvou českých uměleckých instalací kombinujících světlo, zvuk a architekturu na prestižním festivalu Sonica. Tomáš Dvořák a Dan Gregor zde obnoví svou pozoruhodnou hudební site-specific instalaci Archifon, která bude na několik dní umístěna v kostele v centru Glasgow. Na Sonice se také ve skotské premiéře představí český projekt Makula, zabývající se vztahem mezi obrazem, zvukem a divákem. Jejich Hidden Towers, představující surrealistické vize kybernetické budoucnosti, budou moci skotští diváci zažít v místním planetáriu

TEREZA PORYBNÁ, ŘEDITELKA ČESKÉHO CENTRA LONDÝN:

„Díky pravidelným cestám na Fringe jsme postupně začali objevovat bohatou současnou skotskou kulturní scénu a její skutečný zájem o mezinárodní spolupráci v mnoha oborech. Právě díky skvělým skotským kolegům je pro nás možnost pořádat akce ve Skotsku prostě radost... A samozřejmě jsme se, jako tolik jiných, také zamilovali do kouzelné místní krajiny a skotského přízvuku. Věřím, že po letošní sezóně se ještě mnohé příležitosti k dlouhodobé spolupráci otevřou."

PODZIM V PLNÉM SVĚTLE

(8. září - 5. listopadu 2017 | 16 Nicholson Street, Glasgow)
Podzim České sezóny ve Skotsku je věnován oblasti výtvarného umění a světelnému designu: Od září do listopadu proběhnou výstavy, které představí tvorbu českých umělců. Výstava Markéty Othové a Aleksandry Vajd s názvem What is Life? v galerii Street Level Photoworks je nejen jejich první společnou expozicí ve Velké Británii, ale i jejich první společnou expozicí vůbec. Představuje současnou tvorbu výrazných představitelek středoevropské a východoevropské fotografie a zároveň poukazuje na obecnější kvality fotografického média. Část fotografií vznikla přímo ve skotské metropoli.
Fotograf Radek Brousil vytváří pro Glasgow nový site-specific projekt Red Naomi inspirovaný místními botanickými zahradami a květinářským průmyslem, který exportuje květiny z Afriky do Evropy. Výstava sestává ze série fotografií, objektů a videí a vzniká ve spolupráci s Francisem Mcgeem, britským uměleckým teoretikem a ředitelem Centra současného umění v Glasgow.

Obě výstavy jsou oficiální součástí festival Scottish Photography Season.

SOUND ART A SVĚTELNÝ DESIGN

(26. října - 5. listopadu 2017 | Sonica Festival Glasgow)

Bienále Sonica se řadí mezi jednu z mála pravidelných mezinárodních událostí věnovaných umění zvukového a světelného designu. Tento rok také značí premiéru českých umělců na tomto festivalu, a to rovnou v podobě dvou projektů - interaktivního Archifonu a velkolepých Hidden Towers.
Tomáš Dvořák, Dan Gregor - Archifon
Macula - Hidden Towers

ČESKÁ SEZÓNA VE SKOTSKU: Ostatní akce
LITERATURA

Poesiomat
Jasně žlutý Poesiomat, automat na verše 30 evropských básníků, se objeví na několika veřejných místech v Edinburghu během šestiměsíčního turné po Skotsku.
Duben - říjen 2017 | Na různých místech ve Skotsku.

Robert Balzar Trio: One Day
Talentovaný skladatel a basový virtuóz Robert Balzar zahraje za doprovodu klavíristy Jiřího Levička a bubeníka Kamila Slezáka.
12. října 2017 | The Jazz Bar Edinburgh
13. října 2017 | Swing, Glasgow


VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Markéta Othová & Aleksandra Vajd
8. září - 5. listopadu 2017 | Street Level Photoworks, Glasgow
Radek Brousil
8. září - 5. listopadu 2017 | 16 Nicholson Street, Glasgow

SOUND ART A SVĚTELNÝ DESIGN

Tomáš Dvořák, Dan Gregor - Archifon
Macula - Hidden Towers
obojí 26. října - 5. listopadu 2017 | Sonica Festival Glasgow

(tz)