Děti a kapesné. Foto_freepik.com.jpgLetní pohodička je u konce a dětem i rodičům zase pomalu, ale jistě nabíhají povinnosti spojené se školní docházkou. V tomto období se vždy odněkud vynoří otázka „Jaké budu letos dostávat kapesné?" Podle průzkumu Městečko 2, který byl realizován pro Poštovní spořitelnu, většina českých dětí a studentů mezi 7 a 26 lety kapesné dostává, ale kolik by to mělo být a jak to určit, s tím si mnoho rodičů pořád láme hlavu. A není se čemu divit, podle psychologů je například výše kapesného velmi individuální věc a neexistuje na ni univerzální pravidlo.

Kapesné - pro děti velmi příjemná záležitost, pro mnohé rodiče může být o něco méně. A to ne z důvodu, že by svým ratolestem nechtěli nic dávat. Z letošního průzkumu Poštovní spořitelny totiž vyplývá, že kapesné dostává většina českých školáků i studentů. Nejčastěji pak středoškoláci, a to celých 71 % z nich. Peníze ale dávají rodiče i více jak polovině dětí na základní škole, přesně 55 %. Podobně jsou na tom i vysokoškoláci, 52 % z nich rodiče finančně podporují. „Syn od nás kapesné dostává od chvíle, kdy začal chodit do školy. Nějak si nedovedu představit, že by byl úplně bez peněz. Stát se může cokoli. Co třeba kdyby doma zapomněl tramvajenku a potřeboval si koupit lístek na metro?" říká Jarmila Moravcová, matka šestnáctiletého syna Daniela.

Problém většinou nastává se stanovením výše kapesného. Jaká je ta ideální částka? Nejen rodiče v tom často tápou, ale ani odborníci na to neumí přesně odpovědět. „Bohužel neexistuje žádná tabulka, která by přesně ukazovala, kolik dítěti dát, když mu je 6 let, 10 let nebo 15 let. Věk je určitě nejdůležitějším, ale rozhodně ne jediným ukazatelem, od kterého by se kapesné mělo odvíjet. Kapesné by mělo mít i výchovnou úlohu, je tedy dobré, když dítě ví, že kapesné dostane, pokud je vše v pořádku. Že dostane třeba i něco navíc jako odměnu, ale třeba i pokutu za to, když zlobí nebo provede nějakou lumpárnu. Univerzální recept na kapesné ale není," komentuje psycholožka Alice Dvořáková.

Kolik průměrně dáváme

Ačkoli si tedy nejsme jistí, stejně výši kapesného určíme a dítěti peníze pravidelně dáváme. Co je jisté, a ukázal to také průzkum Poštovní spořitelny, že výše kapesného úměrně roste s věkem dítěte. Na základní škole dostává více jak čtvrtina dětí (27 %) většinou do 100 korun měsíčně, 21 % z nich pak dostává maximálně 300 Kč a více než tuto částku pak dostává jen 6 % školáků. „Se začátkem školní docházky se většinou dětem dává i větší zodpovědnost a kapesné. Jako pomůcka pro trénování finančních dovedností může posloužit také zřízení přednabité platební karty, která není vázaná na účet, rodiče na ní mohou posílat pravidelně peníze, ale zároveň i kontrolovat jak dítko s penězi naložilo. Díky kapesnému se děti už od útlého věku mohou naučit s penězi hospodařit a uvědomovat si i jejich hodnotu," vysvětluje Monika Buřičová, tisková mluvčí Poštovní spořitelny.
Na střední škole si většina dětí finančně polepší. 14 % z nich dostává více jak 500 Kč za měsíc. Kapesné maximálně 500 Kč dávají rodiče 17 % středoškoláků. Maximálně 300 Kč dostane čtvrtina z nich a stokorunové měsíční kapesné pak má 15 % studentů středních škol. „Sto korun je pro středoškoláka objektivně velmi málo, ale může to být spojeno s tím, že od 15 let mohou děti chodit na brigády a něco si ke kapesnému přivydělat a nejsou tak závislí jen na penězích od rodičů," komentuje Dvořáková.

Více jak polovina rodičů podporuje potomky finančně i na vysoké škole. Na otázku, do kdy plánují dítě podporovat, více jak třetina českých rodičů (34 %) odpovídá, že až do doby než si dítě začne samo a už nebude jejich pomoc potřebovat. Pro 19 % rodičů je milníkem značícím konec kapesného absolvování studií. 7 % rodičů pak přestane dětem peníze dávat v okamžiku, kdy se odstěhují z domu.

Čísla ke kapesnému

Z průzkumu realizovaného Poštovní spořitelnou v roce 2017 na vzorku 1426 respondentů:

• Kapesné nedostává 45 % dětí na základní škole, 29 % středoškoláků a 48 % studentů vysokých škol
• Maximálně 100 Kč měsíčně dostává 27 % školáků, 15 % studentů středních škol a 4 % vysokoškoláků
• Kapesné v rozmezí od 101 Kč do 300 Kč dávají rodiče 21 % dětí na ZŠ, 25 % středoškoláků a 3 % studentů VŠ
• 301 Kč - 500 Kč měsíčně dostává 6 % žáčků na základní škole, 17 % studentů SŠ a 16 % vysokoškoláků
• Více jak 500 Kč kapesné má jen 1 % dětí školou povinných, 14 % středoškoláků a 29 % studentů na vysoké škole
Do kdy plánují rodiče finančně podporovat své děti?
• 34 % rodičů až do doby, než si dítě samo začne vydělávat
• 28 % až do chvíle, než dítě bude finančně soběstačné
• 19 % rodičů do okamžiku ukončení studií
• 7 % z nich než se dítě odstěhuje z domu
• 5 % než dítě dosáhne plnoletosti
• 5 % rodičů své dítě finančně vůbec nepodporuje
• 3 % jindy