u_mg_0710.jpgLázně Luhačovice, a. s., jsou atraktivním zaměstnavatelem, co se týče lokality i přístupu k zaměstnancům. Jedním z benefitů je i podpora studia zaměstnanců a zvyšování jejich kvalifikace. V případě, kdy je v souladu osobní zájem zaměstnance zvýšit si kvalifikaci ve svém nebo novém oboru s potřebami společnosti, je možno uzavřít oboustrannou dohodu.

Generální ředitel Lázní Luhačovice, a. s., MUDr. Eduard Bláha k tomu sděluje: „Zvyšování kvalifikace znamená, že zaměstnanec studuje při zaměstnání obor, většinou na vysoké škole, který mu umožní po ukončení studia zastávat ve společnosti odbornější nebo řídící pozici. Studium probíhá již s cílem obsadit konkrétní pracovní místo. Jedná se o poměrně náročný proces pro samotného zaměstnance, který musí skloubit pracovní, rodinné a studijní povinnosti, i pro společnost, která tomuto pracovníkovi poskytuje pracovní úlevy. Součástí písemné dohody je samozřejmě závazek obou stran. Společnost se zavazuje zaměstnanci kromě placeného studijního volna při účasti na výuce poskytovat placené volno i pro přípravu na zkoušky, v určitých případech i cestovní náhrady a rovněž polovinu nákladů na školné. Pokud je studium několikaleté, náklady společnosti se mohou vyšplhat až ke statisícům korun. Zaměstnanec se zavazuje řádně plnit studijní povinnosti a po ukončení studia nastoupit na pracovní pozici, pro kterou si kvalifikaci zvyšoval. Na této pozici musí setrvat po dohodnutou dobu. Závazek bývá několikaletý, nejvýše však 5 let. Aktuálně takto studuje několik zaměstnanců, připravují se třeba pro pozici vrchní sestry či fyzioterapeuta. Kromě zvyšování kvalifikace společnost podporuje a aktivně sama vysílá zaměstnance na školení prohlubující jejich stávající odbornost."

Z těch nejzajímavějších v poslední době uvedl ředitel účast tří pracovníků na kurzu Sommelier v jedné z nejvyhlášenějších vinařských akademií v ČR, na jehož pořádání společnost využívá dotací z EU. S využitím Evropských sociálních fondů na podnikové vzdělávání připravuje i projekt, který zahrnuje manažerské kurzy pro vedoucí pracovníky a manažery.

Lázně Luhačovice, a. s. jsou jedním z nejkrásnějších míst, kde může člověk pracovat. Pohádkově krásná architektura Dušana Jurkoviče dala Luhačovicím nezaměnitelný ráz a jeho následovníci tento odkaz citlivě rozvinuli. Samotné údolíčko, ve kterém se hlavní část lázní nachází, má téměř horský charakter. Kolem něj se strmě zvedají zalesněné kopce s pestrým složením jehličnanů i listnáčů. Navzdory nadmořské výšce pouhých 250 m. n. m. má člověk pocit, jako by byl někde v horách. Luhačovice leží daleko od velkých průmyslových zdrojů znečištění a mají jedno z nejčistších ovzduší v republice. Zdejší vzduch příznivě působí na dýchací cesty a podporuje jejich léčbu. Právě léčba dýchacího ústrojí je nadále hlavní náplní zdejších lázní, i když ji dobíhá léčba pohybového aparátu. Tradičně se zde u dospělých léčí i poruchy trávicího ústrojí, látkové výměny, nemoci oběhového ústrojí i onkologická onemocnění. U dětí jsou to nemoci dýchacího ústrojí, trávicího ústrojí, obezita, kožní a onkologická onemocnění.
Žít, bydlet a pracovat v akciové společnosti Luhačovice je velmi atraktivní pro lidi, kteří mají potřebnou kvalifikaci a hledají klidné, krásné, zdravé a bezpečné místo pro sebe, ale i pro svou rodinu. Společnost má volná místa a nabízí aktuálně zaměstnání lékařům, masérům, fyzioterapeutům, zdravotním sestrám, ale i číšníkům, servírkám či kuchařům. Ideální je, pokud hledá zaměstnání pár či rodina, která splňuje podmínky zaměstnavatele. A je úplně jedno, jestli je z České nebo Slovenské republiky. Zaměstnávání Slováků je bezproblémové, v ČR se uznávají doklady o vzdělání a praxi.

Lázně nabízejí i ubytování za velmi přijatelné ceny. Nedávno navíc proběhly rekonstrukce ubytovacích kapacit s cílem zvýšit jejich standard na vyšší úroveň. Ze současných 580 osob, které akciová společnost Lázně Luhačovice zaměstnává, je 32 původem ze Slovenska. Pravděpodobně jde i o nejvyšší počet Slováků zaměstnaných v jedněch z českých lázní. Společnost hodlá počty zaměstnaných Slováků zvyšovat a nahradit tak úbytek českého personálu, který dlouhodobě chybí. Stejně tak jsou však vítáni i čeští občané, kteří jsou ochotni se za prací do Luhačovic přestěhovat, či sem za ní dojíždět.

Velmi důležitým aspektem při motivaci zaměstnanců je jejich spokojenost s vykonávanou prací. V každoročních interních průzkumech spokojenosti je právě tento aspekt hodnocen jako jeden z nejlepších a hodně napovídá o úrovni společnosti. Jednou z výhod je stabilita společnosti. Dvě stovky zaměstnanců ve společnosti pracují více než 10 let. Necelá pětina zaměstnanců zde pracuje dokonce více než 20 let. Jednou z priorit je podpora osobního a profesního rozvoje. Systém vzdělávání a prohlubování kvalifikace zahrnuje všechny profese. Nespornou výhodou společnosti je i zaměstnanecké ubytování za výhodné ceny. To ocení především absolventi či mladí uchazeči, kteří se chtějí osamostatnit. Výpočet zaměstnaneckých benefitů je však mnohem delší. Zahrnuje bezplatnou lékařskou péči, závodní stravování, týden dovolené navíc, příspěvek na penzijní připojištění, ale i zvýhodněné výměnné rekreace.

Mnozí zaměstnanci do Luhačovic dojíždějí za prací ze Zlínského kraje. Luhačovice jsou po silnici ze Slovenska vzdálené pouhých 25 km od hraničního přechodu Drietoma - Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Tato blízkost je zatraktivňuje i pro Slováky, neboť umožňuje bezproblémové dojíždění například na týdenní pracovní turnusy.

Akciová společnost Lázně Luhačovice byla založena v roce 1992 a patří mezi největší lázeňská zařízení České republiky. V oboru léčby dýchacích cest je profilovým a hlavním léčebným zařízením. V současnosti disponuje ubytovací kapacitou 1 300 lůžek v 7 hotelech, z toho je 500 lůžek v kategorii 4 hvězdičkových hotelů, 10 penzionech a 2 dětských léčebnách. Služby poskytuje v průměru 580 zaměstnanců, z toho je 17 lékařů a 170 osob zdravotnického personálu. Akciová společnost byla osmkrát zařazena mezi 100 TOP obdivovaných firem České republiky.

(tz)