Vitezove SS.jpgJiž popáté se utkaly nejlepší týmy v pražském finále interaktivní soutěže Rozpočti si to! Ta umožňuje žákům základních a středních škol stejně jako dětem z dětských domovů seznámit se zábavnou formou s tím, jak správně sestavovat rozpočet a nakládat s penězi. Soutěž je zařazena do věstníku MŠMT jako aktivita doporučená k rozvoji finanční gramotnosti. Do letošního ročníku se zapojilo celkem 1 250 dětí a mladých lidí rozdělených do 358 týmů. Deset nejlepších z každé kategorie změřilo síly ve finále.

Obecně prospěšná společnost yourchance v rámci svého projektu Finanční gramotnost do škol již popáté uspořádala interaktivní on-line soutěž Rozpočti si to! Během celkem tříkolové hry si děti a studenti vyzkoušeli například sestavit rodinný rozpočet a zajistit obživu rodiny. Za každý splněný úkol v jednotlivých kolech získávaly týmy zlaté mince, tzv. chechtáky. Deset nejlepších týmů ze tří kategorií - žáci 1. stupně ZŠ, 2. stupně ZŠ a studenti SŠ a učilišť - na finálovém dni předváděly scénky a prezentace, ti menší i karnevalové masky s tématem: Co mi přinesla účast v soutěži. Středoškoláci si vyzkoušeli pozici investora a nahlédli do fungování obchodu s cennými papíry a akciemi.

„Ráda bych pogratulovala vítězům. Ale i když v každé kategorii mohl vyhrát jen jeden tým, pro mě jsou vítězi ti, kdo se v soutěži naučili něco nového pro život," říká Jana Merunková, ředitelka yourchance o.p.s. a pokračuje: „Tato soutěž totiž nezkouší děti z teoretické znalosti pojmů a memorování, ale dává jim možnost prakticky si vyzkoušet, co hospodaření domácnosti obnáší."

Zájem o soutěž Rozpočti si to! Každý rok stoupá. Ukazuje se, že nejen učitelé, ale i sami žáci si uvědomují význam finanční gramotnosti pro jejich budoucí život. I když je tato tématika součástí rámcových vzdělávacích programů, interaktivním forma Rozpočti si to! nabízí všem účastníkům jiný pohled, a především možnost prakticky si vše vyzkoušet. A každá taková zkušenost se stává součástí základu zdravých finančních návyků, na kterých bude mladá generace stavět a odolá nástrahám, které na ni v dospělosti finanční svět chystá. I proto společnost yourchance již nyní pracuje na přípravě pátého ročníku, který začne v září, s novým školním rokem.

Dvojitý úspěch dětí ze ZŠ Povrly

Finálová kola jednotlivých kategorií se letos konala na základní škole ve Vodičkově 22 v Praze od 22. května do 19. června 2017. Do finálového kola postoupilo celkem 10 nejlepších týmů v každé kategorii, které měly možnost změřit síly tentokráte nikoli virtuálně, ale osobně. Kategorii týmů z prvního stupně základních škol ovládly celkem jasně děti ze ZŠ Povrly, které vytvořily tým Povrlská pětka. Jak se ukázalo, jejich znalosti byly ovšem spíše na jedničku, než pětku. Své soupeře porazily ve všech třech kolech a získaly tak o třetinu bodů více, než druhý tým Bankéři reprezentující ZŠ Masarykova v Poličce.

Také v kategorii určené pro děti ze šestých až devátých tříd uspěl tým ze základní školy v Povrlech. Tým Šetřílci II. zabodoval především v bonusových úkolech, v nichž získal nejvíce bodů ze všech účastníků. A právě díky nim porazil o pouhé dva body Velké Alfáky z Kozlovic. Jejich souboj byl vůbec nejtěsnějším výsledkem letošního ročníku soutěže Rozpočti si to!

Pro nejstarší účastníky soutěže, studenty středních škol, si přichystali organizátoři ve finále i jedno nesoutěžní kolo. Pod dozorem Romana Pospíšila z Institutu pro finanční poradenství si mohli vyzkoušet hru Investování hrou a proměnit se tak v hráče na akciovém a investičním trhu. Také v této kategorii byl souboj o zlatou a stříbrnou příčku poměrně těsný. Ale tým Money Makers z OA a JŠ s právem SJZ Ústí nad Labem nakonec dostál svému jménu. Rozhodující náskok si získal v prvních dvou kolech soutěže, v nichž porazil Liceáky, tým svých kamarádů ze stejné školy. Ačkoli pak ve třetím kolem zůstali Money Makers těsně druzí, svůj úspěch potvrdili v bonusových soutěžích, a nakonec zvítězili s náskokem téměř 50 bodů.

O yourchance o.p.s.

yourchance o.p.s. prosazuje potřebné změny v oblasti výuky finanční gramotnosti, principech podnikání a rozvoji podnikavosti žáků základních a středních škol a v oblasti integrace mladých dospělých opouštějících instituce náhradní rodinné výchovy. Zaměřuje se především na rozvoj schopností učitelů vyučovat finanční gramotnost tak, aby ze škol odcházela mladá generace, která má pevně zakotvené principy zdravého finančního rozhodování a připravuje pro to i metodickou podporu. Důležitou oblastí, na kterou zaměřuje yourchance o.p.s. svou pozornost, je podpora mladých lidí odcházejících z dětských domovů a pěstounské péče.

www.fgdoskol.cz

www.rozpoctisito.cz

www.yourchance.cz

Na snímku vítězové soutěže SŠ