DSC06348.jpgV Janských Lázních se v sobotu 24. června 2017 konala akce s názvem Magický den Sv. Jana. Před kolonádou a v jejím okolí na náměstíčku nabízely prodejní stánky po celý den široký sortiment bylinek, čajů, bylinných sirupů a směsí, koření, výrobků z přírodních materiálů a řemeslných výrobků. Akce se zúčastnilo velké množství lidí, jak lázeňských hostí, tak návštěvníků z okolí, a měli tak možnost užít si krásného slunečného počasí i hudebního doprovodu pod širým nebem.

Odpoledne na kolonádě vystoupila a svoje floristické umění předvedla Ing. Klára Franc Vavříková, místopředsedkyně SKF ČR. Její vystoupení mělo podtitul: Bylinky a koření v kyticích a dalších floristických aranžmá a její tvorba byla velmi pestrá. Předvedla vázání malé kytičky z levandule, velkou darovací kytici, věneček a další floristické práce. Při práci jí pomáhal Ondřej Jambor, student prvního ročníku České zahradnické akademie Mělník. Kytice byly tvořeny převážně z bylinek, které dodalo olomoucké pracoviště VÚRV, v.v.i. Byly použity druhy jako třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum), proskurník lékařský (Althaea officinalis), šalvěj hajní (Salvia nemorosa), hořec žlutý (Gentiana lutea), oman oko Kristovo (Inula oculus-christi), dobromysl obecná (Oreganum vulgare), grindelie rozkladitá (Grindelia squarrosa), levandule lékařská (Lavandula angustifolia), libeček lékařský (Levisticum officinale), boryt barvířský (Isatis tinctoria), mydlice lékařská (Saponaria officinalis), bukvice lékařská (Stachys officinalis), třapatka nachová (Echinacea purpurea) a další. Jejich řezané bylinky byly nejen krásné, ale i příjemně voněly. Při vazačské práci Klára přítomným i odpovídala na otázky spojené s květinami, například radila s nákupem řezaných květin. Hotové vazačské práce byly aranžovány do nápaditých nádob firmy PLASTIA, se kterou SKF ČR spolupracuje již delší dobu a která byla také partnerem akce. Dalším partnerem tohoto bylinkového dne byla společnost FLORCENTER Olomouc, která dodala hrnkové bylinky ve vysoké kvalitě. Z nich byla vytvořena výstavka koření, která přítomné také zaujala.

Mediálním partnerem akce byl deník Právo a tak si návštěvníci mohli odnést nejen sobotní vydání, ale také některé přílohy deníku Právo.

Na velmi vydařené akci vystoupily s výkladem karet i Marcela Němcová - karmalog, kartářka a terapeutka, kterou mnozí návštěvníci znali z televizních stanic TV Relax, TV8, Kino Svět a Regina a Olga Sellene - kartářka, léčitelka a terapeutka, známá z TV Relax. Bohatý kulturní program i floristické představení se velmi vydařily a návštěvníci odcházeli z akce spokojeni. Věříme, že se při stejné akci sejdeme opět za rok.

(tz)